Nici un pas gresit - Trade Talk 23 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Ne-am luat cu treaba si nu am apucat sa vorbim despre premiile Oscar. Filmul care a facut furori in acest an, Everything Everywhere All At Once, se potriveste de minune cu situatia in care ne aflam dupa ultimele evenimente de pe pietele internationale. Iar, Powell, ca, si in imaginea de sus trebuie sa aiba grija sa nu faca vreun pas gresit, daca isi doreste sa nu cada. Presiunea asupra FED, si implicit, asupra lui Powell a crescut exponential la inceputul acestui an. Dupa episodul Sillicon Valley Bank si Signature Bank, a urmat decizia BCE, colapsul Credit Suisse, si mai recent discutii si in randul oamenilor de afaceri, precum Musk si Ackman, care considera ca a venit deja momentul pentru o scadere a dobanzii de referinta. Daca mai luam in considerare si faptul ca la anul avem alegeri prezidentiale in SUA, atunci chiar ca, nu am vrea sa fim in locul fostului avocat si investment banker.

Aseara, de aceasta data la ora 20, ne-am dat din nou intalnire cu Powell. Cum era de asteptat inca de la inceputul saptamanii, FED a marit dobanda de referinta cu 0.25%, pana in intervalul 4.75-5%. In textul oficial prezentat, se observa o schimbare importanta: in perioada urmatoare oficialii FED au schimbat fraza ‘ongoing increases’ cu ‘policy firming’. Din aceasta noua informatie reiese faptul ca ne apropiem de ultima faza a acestui ciclu care a ajuns deja la 9 cresteri consecutive. Prima reactie pe bursa din SUA a fost una pozitiva, cu S&P500, Dow Jones si Nasdaq zburdand peste maximele zilnice.

Conferinta de presa post-decizie (o puteti urmari aici) a fost una animata, in care Powell a reamintit analistilor si jurnalistilor prezenti ca FED a luat aceasta decizie ca urmare a evenimentelor recente din sectorul bancar si din cauza ultimelor date despre inflatie si piata fortei de munca. In zilele premergatoare intalnirii FED, oficialii se gandeau chiar la o pauza in ceea ce priveste cresterea dobanzilor. Seful FED considera ca inflatia ramane in continuare mult prea elevata si a reiterat targetul de 2% ca si obiectiv. Multe dintre intrebarile celor prezenti au fost despre sectorul bancar, iar Powell, ca un fost avocat a incercat sa evite raspunsuri directe, dar a tinut sa precizeze ca din punctul de vedere al FED, bancile din SUA sunt intr-o pozitie foarte buna, si ca evenimentele recente pot fi atribuite doar greselilor facute de anumite institutii bancare. De mentionat este faptul ca proiectiile economice publicate aseara de banca centrala anticipeaza o crestere lenta in 2023 coroborata cu o scadere treptata a inflatiei si o reechilibrare a cererii si ofertei pe piata muncii.

Rollercoasterul indicilor bursieri a continuat pana la inchidere, iar investitorii au trecut de la extaz la agonie pe durata celor doua 2 ore. Trei declaratii ale lui Powell au alimentat o scadere pana la  finalul sedintei de tranzactionare. In primul rand, acesta considera ca piata greseste atunci cand ia in calcul o posibilia scadere a dobanzii de referinta in aceast an la intalnirile viitoare ale FED. Totodata, aceasta a afirmat ca in cazul in care datele economice nu sustin atingerea obiectivelor setate, ne putem astepta la noi cresteri ale ratelor dobanzii, acestea fiind dictate ca deobicei de realitatea datelor care vor deveni disponibile. Iar, probabil, cel mai interesant aspect discutat aseara este cel legat de conditiile de creditare. Powell se asteapta ca acestea se devina mai restrictive ca urmare a crizei bancare si ca ar putea avea un impact macroeconomic semnificativ.

Powell isi continua drumul pe franghia din imagine si sustine ca posibilitatea unui soft-landing e inca in carti, dar pentru acest lucru mai multe lucruri ar trebui sa se alinieze. Pentru moment, ramanem cu o noua crestere a dobanzii de referinta, ca si in cazul Bancii Centrale Europene, si cu o inflatie la cote ridicate. Tragem cu ochiul si pe harta inflatiei de pe batranul continent si observam ca, din pacate, Romania se afla in acest top. Daca tot incep preliminariile pentru un nou campionat european, poate ca, reusim sa fim top si la fotbal, macar contra…Andorrei 😊.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Monopol pe S&P500: Ponderea companiilor Apple si Microsoft din indicele S&P500 a ajuns la un nivel record de 13.3% in contextul in care celelalte companii din sectorul tehnologic au facut un pas inapoi. Astfel, putem spune, ca celebrul FAANG din 2020, in care se regaseau Meta (Facebook), Apple, Amazon, Netflix si Alphabet (Google), devine la inceput de 2023...AppSoft 😊. Este interesant de mentionat faptul ca o astfel de dominatie nu s-a mai intamplat din 1978 cand IBM si AT&T dominau indicele american. Dupa pierderile inregistrate in 2022, pretul actiunilor Apple si Microsoft au inregistrat cresteri de 21% si 14%. Investitorii s-au refugiat in ultima perioada in aceste doua companii pentru a se proteja de criza bancara si in contextul in care se asteapta un pivot din partea FED.

Earnings: Compania chineza Tencent a raportat rezultate financiare trimestriale peste consensul analistilor, datorate cresterii veniturilor din reclamele online. Este prima crestere a acestei divizii din al doilea semestru din 2021, venind pe fondul cererii din partea companiilor de e-commerce, FMCG si de jocuri video. Pretul actiunilor Tencent a inregistrat o majorare de 5% dupa publicarea rezultatelor, la deschiderea din Hong Kong.

Warning: Platforma de tranzactionare de criptomonede, Coinbase, a primit o atentionare din partea SEC. Compania a tinut sa precizeze ca aceasta decizie nu va afecta operatiunile zilnice, dar ca este luata in serios si asteapta mai multe detalii. Pretul actiunii companiei a scazut cu 12% in sedinta de after hours. Directorii Coinbase au ripostat in ultima perioada impotriva interferentei din partea SEC in spatiul crypto.

Transparency: Ford devine primul dintre cei trei mari producatori auto din SUA care isi schimba modul de raportare a rezultatelor financiare pentru a scoate in evidenta focusul pe divizia de EV. Compania va prezenta cifrele financiare pentru fiecare divizie separat cu scopul de a creste transparenta cu privire la traiectoria pentru urmatorii ani. Constructorul auto se asteapta ca divizia de EV sa reprezinta o treime din vanzarile globale pana in 2026 si aproximativ 50% pana la finalul decadei.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Dividende: Transilvania Broker de Asigurare (TBK) convoaca actionarii pe 26 aprilie pentru a le propune distribuirea de dividende in valoare de 10 mil. RON. Dividendul brut per actiune propus este de 2 RON, ceea ce reprezinta un randament de aproximativ 10% raportat la pretul inregistrat la inchiderea de aseara. Data de inregistrare este 26 mai, iar dividendul urmeaza sa fie platit pe 15 iunie. Si, cei de la Safetech Innovations (SAFE) vor propune un dividend de 0.03 RON/actiune la AGA din 24 aprilie. Randamentul dividendului raportat la pretul actiunii la inchiderea sedintei bursiere de ieri este de aproximativ 1.02%. Data de inregistrare propusa este 23 iunie, urmand ca dividendul sa fie achitat pe 10 iulie.

STIAI CA?[edit | ]

Astazi se implinesc 25 de ani de cand filmul lui James Cameron, Titanic, era rasplatit cu 11 premii Oscar.