Nike loveste din nou (la propriu!) - Trade Talk 03 iulie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Vinerea trecuta am tras linie unei prime jumatati stelare din 2024. Stelara sau irosita, daca n-aveai Nvidia in portofoliu, au scris cei de la WSJ.

Nu-i chiar asa. Arm Holdings si Palantir Technologies, doua nume gazduite adesea in TradeTalk, sunt plus 118%, respectiv plus 50% in acest an. Insa contra-exemplele au fost si ele mari cat casa: Nike, Boeing si Intel au pierdut fiecare aproape 1/3 din capitalizare in numai sase luni. 

1. Unde-i Olimpiada?

Despre Nike am povestit chiar joia trecuta, cu numai cateva ore inaintea publicarii rezultatelor trimestriale. Ce fel de cifre urma sa vedem, evident ca habar n-aveam. Socul a fost cu atat mai sever.

Profitul net a depasit usor asteptarile, la venituri totale cu 2% mai mici fata de anul trecut in aceeasi perioada de raportare. Apropo, cifrele anuntate au fost pentru trimestrul fiscal incheiat pe 31 mai, aratand aproape identic cu cele obtinute in urma cu trei ani.

Incasarile directe au alunecat cu 8%, pe cand cele totale, care includ vanzarile prin retaileri traditionali, au urcat cu 5%. Adica fix pe dos fata de linia strategica imprimata de CEO-ul John Donahoe, cand a preluat carma companiei in ianuarie 2020.

Piata chineza, pe care Nike pariaza cu Air Jordani de 1,000 USD perechea, pare sa fi fost din nou parte a problemei, insa asteriscurile colorate rosu-intens nu mai au geografii clar delimitate. Si nici brandurile din portofoliu: incasarile purtand logo-ul Converse au plonjat cu 18%.

In intregul an fiscal incheiat pe 31 mai, veniturile totale au crescut cu numai 1%. Asta-i cea mai slaba performanta din ultimele doua decenii, excluzand primul an al pandemiei Covid-19 si perioada 2008 2009.

Pentru trimestrul fiscal curent, Nike anticipeaza o scadere de 10% a vanzarilor totale. Declinul e de 3x mai sever decat cel asteptat de analisti inaintea raportarii de joia trecuta. E si mai teribil cand pui prognoza in context: de la editia din 2000 de la Sydney, Nike a inregistrat in medie o crestere de 10% a incasarilor in trimestrul in care au loc Jocurile Olimpice de vara. 

2. Pegasus fara aripi

Una dintre retetele revenirii seamana cu ceea Meta Platforms a marketat in 2023 drept anul eficientei: Nike concediaza 2% din forta de munca la nivel global, cautand economii de vreo 2 mld. USD in urmatorii trei ani. Ca perspectiva: cheltuielile trimestriale de marketing se ridica la circa 1 mld. USD, urmand sa salte cu ocazia Olimpiadei de la Paris din aceasta vara.

In cazul lui Mark Zuckerberg, insa, discursul a fost cel putin la fel de puternic si credibil precum taierile efective de costuri. In ceea ce-l priveste pe Donahoe, nimic nu pare sa functioneze, la niciun nivel.

Cand AI a aparut pe radar, prioritatea austeritatii s-a ratacit pe drum la Meta, insa fara consecinte dramatice. Gigantul de tehnologie a pierdut 1/5 din valoarea de piata la final de aprilie, cand a anuntat revenirea pe crestere a costurilor, dar actiunile au recuperat deja integral picajul.

In schimb, Nike n-are propriul AI la linia orizontului imediat. Imboldul reinventarii pare sa lipseasca cu desavarsire. Cotele de piata in geografiile relevante aluneca incet dar sigur, la fel se schimba si preferintele consumatorilor.

Fii in ton cu ce-i trending azi, nu cu logo-urile istorice, pare sa fie deviza acestor ani. Adica un gen de Sabrina Carpenter vs Beyonce in muzica acestei veri.

Competitia are deja 35% din placinta vanzarilor globale, comparativ cu numai 20% in anul super-pandemic 2020. Lumea adora brusc branduri precum Hoka (detinut de Deckers Outdoor), On (detinut de On Holding) sau ASICS.

Lululemon, ale carei actiuni sunt minus 40% in acest an la Nasdaq, pateste fix la fel cu intrusi ca Alo Yoga sau Vuori. In 2011, la patru ani de la listare, incasarile canadienilor atingeau 1 mld. USD, aveau sa creasca de peste 5x in urmatorul deceniu. Vanzarile au saltat cu numai 10% in cel mai recent incheiat trimestru, de 3x mai putin decat media inregistrata din 2004 incoace.

Nike

Adidas

vazut

adus

Puma

revolutionat

Just do it

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Numarul investitorilor activi, adica al celor care-au realizat cel putin o tranzactie in ultimele 6 luni, a ajuns la un maxim istoric de-aproape 100,000. Asta inseamna jumatate din cifra totala, procentul dublandu-se fata de primavara anului trecut. Lichiditatea medie zilnica s-a dublat si ea comparativ cu vara anului trecut, valoarea medie a unui cont de tranzactionare urcand la peste 4,100 EUR.

Distributii: FORT, compania romaneasca de cybersecurity listata in aceasta primavara, va oferi dividende in cuantum total de circa 1 mil. RON si randament de-aproape 2%, data platii fiind 20 august. Transport Trade Services va distribui doua actiuni nou-emise pentru fiecare detinuta, ca parte a unei majorari substantiale de capital.

Energie: Operata de Hidroelectrica, centrala de la Vidraru va intra in retehnologizare dupa 5 licitatii esuate, investitia ridicandu-se la 188 mil. EUR. Ministerul Energiei da OK proiectului reactoarelor nucleare mici si modulare de la Doicesti, dezvoltat de Nuclearelectrica impreuna cu americanii de la NuScale (apropo si de intro-ul acestui TradeTalk, actiunile companiei listate la NYSE s-au triplat pana acum in 2024). Si proiectul unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda a primit o opinie pozitiva, de data asta din partea Comisiei Europene.

Wall Street: Indicele S&P 500 a inchis ieri in premiera la peste 5,500 de puncte, iar indicele Nasdaq Composite a atins al 22-lea maxim istoric din acest an. Tesla a sarit cu 10%, pe seama unor vanzari si livrari trimestriale peste asteptari. In schimb, Nvidia a pierdut putin peste 1%, insa actiunile vedetei AI sunt plus 148% in acest an. Bursa americana se inchide mai devreme azi (20:00 ora Romaniei) si va fi oprita maine, cu ocazia Independence Day.

Farma: Guvernul SUA va oferi 176 mil. USD celor de la Moderna pentru dezvoltarea unui vaccin contra gripei aviare, bazat pe tehnologia mRNA (apropo, ingrijorarile sunt tot mai mari vizavi de riscul unei pandemii). Actiunile Moderna sunt plus 18% in acest an pe bursa americana, dar au pierdut un procent similar in ultima luna. Autorizarea unui nou medicament contra bolii Alzheimer produs de Eli Lilly are potentialul de-a transforma radical tratatea acestei afectiuni, scriu cei de la WSJ (Biogen e deocamdata lider in aria asta cu Leqembi, lansat anul trecut).

Bitcoin: Va atinge 150,000 USD pana la finalul acestui an, zice din nou Tom Lee (Fundstrat). Asta ar insemna dublul celui mai recent maxim istoric atins la 74,000 USD la mijlocul lunii martie. Despre influenta lui Donald Trump asupra universului crypto am scris zilele trecute, intentionam sa revenim. Apropo, titlurile de stat americane se tranzactioneaza ca si cum victoria lui Trump ar fi tot mai probabila.

Dobanzi: Progresam in privinta reducerii inflatiei, dar nu suntem deocamdata in punctul de-a taia dobanzile, a reiterat ieri Jay Powell la un forum al bancilor centrale in Portugalia. Nu-i de vina doar Taylor Swift, a adaugat Christine Lagarde cu aceeasi ocazie, referindu-se la valorile inca ridicate ale inflatiei din zona euro.

STIAI CA?[edit | ]

Vinerea trecuta, Nike a pierdut 20% la NYSE si 28 mld. USD din capitalizare, declin fara precedent de la listarea din decembrie 1980. Clasata #132 in topul celor mai valoroase companii de pe planeta, Nike e-acum imediat deasupra celor de la... Boeing.