Obligatiunile ucrainene si rusesti au scazut puternic - 18 ianuarie 2022

De la TradeVille.ro wiki

Obligaţiunile suverane ucrainene denominate în dolari şi obligaţiunile ruseşti au scăzut puternic luni, din cauza temerilor provocate de o posibilă invaziei a Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

”Piaţa trebuie să ia în calcul probabilitatea unei invazii a Rusiei”, a declarat Viktor Szabo, analist la o firmă de administrare a activelor, remarcând, de asemenea, cum îngrijorările au lovit brusc investitorii în ultimele zile.

În cazul obligaţiunilor ucrainene, spreadul acestora faţă de titlurile Trezoreriei SUA a depăşit nivelul de 10 puncte procentuale, pentru prima dată de la apariția pandemiei de COVID-19 în martie 2020. Mai puţin de o duzină de ţări dintr-un indice al solidităţii care include peste 70 de ţări au spreaduri de peste 10 puncte procentuale, între care se află Venezuela, Zambia, Lebanon, Sri Lanka şi Ghana, acestea aflându-se fie în stare de nerambursare, fie în crize profunde ale datoriilor.

Statele Unite au declarat săptămâna trecută că se tem că Rusia pregătește un pretext pentru a invada Ucraina dacă diplomația nu își îndeplinește obiectivele, după ce un atac cibernetic masiv a afectat site-urile web ale guvernului ucrainean cu un avertisment „să vă temeți și să vă așteptați la ce este mai rău”.

Discuțiile dintre Moscova și statele occidentale cu privire la desfășurarea de către Rusia a zeci de mii de trupe de-a lungul graniței cu Ucraina s-au încheiat, de asemenea, fără nici un rezultat.

Rusia neagă că intenționează să atace Ucraina, dar spune că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă nu sunt îndeplinite cerințele sale – inclusiv promisiunea Alianței NATO de a nu admite Ucraina niciodată.

Spreadurile obligaţiunilor ucrainene, văzute ca o măsură a unor astfel de riscuri, s-au dublat deja din noiembrie, iar în prezent se află la niveluri atinse în martie 2020, în timpul turbulenţelor provocate pe pieţe de pandemia de Covid-19.

De asemenea spreadurile obligaţiunile Ucrainei sunt comparabile cu cele atinse când Rusia a anexat Crimeea. În martie 2014, spreadurile au urcat la peste 40 de puncte procentuale la începutul lui 2015, când Kievul aproape a intrat în default. Obligaţiunile Ucrainei au continuat să scadă pe pieţele internaţionale. Unele au scăzut cu peste 3 cenţi, la aproape 80 de cenţi, după ce erau la nivelul de 100 de cenţi în urmă cu o lună.

”Ucraina a pierdut probabil accesul pe piaţa financiară, iar acest lucru i-ar putea complica planurile de finanţare în acest an”, a declarat Stuart Culverhouse, analist la firma Tellimer.

Luna trecută, șeful departamentului de gestionare a datoriilor al Ucrainei a declarat pentru Reuters că țara speră să iasă din tensiunile actuale. Va avea nevoie de bani la un moment dat, însă, cu un termen limită de refinanțare de 1 miliard de dolari în septembrie.

Obligaţiunile Rusiei pe termen lung, denominate în dolari, au scăzut la rândul lor. Datele firmei Refinitiv arată că obligaţiunile Rusiei scadente în 2043 au scăzut cu peste 5 cenţi, iar multe alte obligaţiuni au atins cel mai scăzut nivel, după minimul din 2020 al pandemiei de Covid-19.

Spreadul obligaţiunilor Rusiei faţă de titlurile Trezoreriei SUA a crescut până la 2,3 puncte procentuale, fiind încă în creştere cu 0,71 puncte procentuale în acest an.

CDS-urile pe termen de cinci ani ale ambelor ţări au crescut din nou. CDS-urile Ucrainei au urcat cu 0,76 puncte procentuale faţă de vineri, la 9,18 puncte procentuale, potrivit datelor IHS Markit. CDS-urile Rusiei au crescut cu 0,34 puncte, la 2,15 puncte procentuale.

Veteranul observator al Ucrainei și Rusiei de la BlueBay Asset Management, Tim Ash, a numit ieri o „zi ciudată” când piețele s-au trezit brusc la riscurile situației.