Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 06 aprilie 2023
Barfele de pe Wall Street continua chiar si intr-o saptamana scurta...btw, maine bursa americana este inchisa. Saptamana a inceput furibund cu decizia OPEC+ (mai multe detalii aici) si a continuat cu cateva date economice care ne arata ca politica monetara a FED incepe sa isi lase amprenta. Incepem discutia de astazi chiar din Manhattan, acolo unde, piata imobiliara da semne de racire. Nu va asteptati sa va spunem ca ne aflam intr-un moment similar cu episodul Florida 2009, dar, exista primele semne clare ca preturile locuintelor incep sa scada. Vanzarile de locuinte in cea mai mare piata imobiliara din SUA au inregistrat o scadere de 38% in primul trimestru, continuand trendul din ultimele 3 luni ale anului 2022 (-29%). Nu putem vorbi inca de chilipiruri in Manhattan, dat fiind faptul ca pretul mediu al unui apartament ramane in jurul valorii de 1.95 mil. USD, dar cifrele ne arata ca boom-ul post pandemic incepe sa schimbe trendul. Cel mai important aspect de mentionat este acela ca deal-urile de tip cash au inregistrat un nou record, reprezentand 57% din total. Spre exemplu, 75% din vanzarile de peste 5 mil. USD au fost achitate in cash, clientii neapeland la credite bancare.
Ne mutam atentia si asupra pietei fortei de munca, unde, in acesta saptamana am aflat ca deciziile FED incep sa functioneze. Sectorul privat a adaugat doar 145,000 de noi locuri de munca in martie, sub consensul de 210,000 al analistilor si totodata cu peste 100,000 mai putine decat in luna precedenta. Sectorul HoReCa continua sa ramana 'hot' adaugand 98,000 de angajati, pe cand cel financiar a renuntat la peste 51,000 de angajati. Daca ne permiteti, probabil la acesta cifra se vor adauga si bancherii de la SVB & Co. Cifrele de la inceputul saptamanii sunt un bun precursor pentru raportul de vineri care ne va arata ultimele date despre rata somajului. Si, colac peste pupaza, si numarul de job-uri vacante a scazut pentru prima data in ultimii 2 ani la sub 10 mil. Daca mai punem la socoteala si faptul ca indicele de productie a ajuns la cel mai scazut nivel din mai 2020, atunci nu e de mirare ca analistii incep sa vorbeasca de recesiune din nou. Daca tot am pomenit de FED mai devreme, se pare ca ultimele cifre nu reprezinta neaparat un motiv de pauza sau de a schimba trendul. Doamna Mester, presedintele FED din Cleveland a declarat ca FED ar trebui sa mentina dobanda de referinta peste 5% pentru o perioada suficient de lunga pana cand inflatia incepe sa scada cu adevarat. Si, toate aceste date si barfe de pe Wall Street incep sa afecteze recentul raliu al indicilor.
Daca tot am pomenit de sintagma 'Cash is king', haideti sa ne uitam si unde investesc marile companii, care au la dispozitie peste 2 trilioane USD, dintre care 1/4 sunt prezente in conturile gigantilor din tehnologie. Conform celor de la Moody's, la sfarsitul anului 2022, cei mai strangatori au fost Apple, Meta, Amazon, Microsoft si Alphabet. Alte companii cu cuferele pline de cash sunt din sectorul auto, Tesla si Ford, dar si giganti farmaceutici precum Pfizer. Din pacate, companiile sunt destul de secretoase cand vine vorba de investitiile proprii, dar, daca ne uitam un pic pe declaratiile date catre SEC, se poate vedea un trend interesant. La fel ca si pentru restul populatiei, dobanzile ridicate au reprezentat un bun motiv pentru aceste companii de a-si investi cash-ul in money market funds.
Multe dintre aceste investitii nu au fost tocmai profitabile. Ne uitam putin peste regele cash-ului, Apple, care a inregistrat o pierdere de 393 mil. USD la finalul lui decembrie din alte investitii, si totodata are bonduri sub valoarea de piata. Dar, analistii considera ca nu exista un risc ridicat pentru astfel de companii care isi permit sa astepte pana la maturitatea bondurilor, spre deosebire de bancile regionale care au intampinat probleme. Cele 13 mld. de pierderi nerealizate ale gigantului din Cupertino nu sunt neaparat un motiv de panica, mai ales daca luam in considerare ca, Apple genereaza peste 100 mld. USD pe an in free cash flow. Si, daca luam in seama cei peste 12 mld. USD “pierduti” de Amazon in participatia Rivian, atunci pune spune ca si companiile mari mai fac greseli cand vine vorba de investitii. Din acest top surprinde Intel, companie care continua sa se confrunte cu o scadere a cotei de piata, dar a fost inspirata cand vine vorba de investii, obtinand 1.17 mld USD din dobanzi si alte surse. La aceasta suma se adauga si spin-off-ul Mobileye, care a adus in cufere companiei 427 mil. USD. La finalul anului trecut, Intel a raportat peste 28 mld. USD in cash si alte investitii.
Si, facem cu facem, si ajungem tot la vorba lui Warren Buffett despre buybacks. Daca, aceste companii s-ar fi decis sa aloce o buna parte din cash doar spre aceasta procedura, ar fi putut marca niste profituri impresionante (Apple +30%, Microsoft +18.7%, Amazon +17.8%). Iar pentru Tesla, randamentul ar fi fost si mai spectaculos, de peste 70%.
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Banking: Guvernul elvetian a decis, dupa o suspendare temporara in 21 martie, ca toate remuneratiile variabile restante la sfarsitul anului 2022 sa fie anulate pentru conducerea executiva a Credit Suisse. Managerii vor avea bonusurile reduse intre 25-50%. Suma total vizata, alocata pentru bonusuri, este in jurul valorii de 66 mil. USD. Totodata, guvernul a tras un semnal de alarma catre UBS, care va trebui sa suporte primele eventuale pierderi de 5 mld. CHF pana cand ajutorul de 9 mld. CHF poate fi luat in calcul.
Duopoly: Autoritatea de reglementare in domeniul comunicatiilor din Marea Britanie a recomandat o investigatie aprofundata a pietei de cloud, deoarece Amazon si Microsoft au acaparat cea mai mare parte a pietei, limitand astfel concurenta. Cele doua companii americane au o cota de piata combinata in UK de aproximativ 60-70%, fiind urmate de Alphabet cu doar 5-10%.
Germania: Productia industriala din Germania isi continua trendul ascendent, inregistrand o crestere de 2% in luna februarie comparativ cu luna precedenta in care crescuse cu 3.7%. Aceste cifre au depasit cu mult asteptarile analistilor de doar +0.1%. Dintre performeri, productia din sectorul auto, cel mai mare din Germania, a crescut cu 7.6%.
New market: Apple se pregateste sa deschida primul magazin din India, care va avea ilustratii negre si galbene in ton cu modelul taxiurilor emblematice din Mumbai. India a devenit un focus atat in ceea ce priveste vanzarile cat si productia pentru compania din Cupertino, care a lansat in 2020 un magazin online in cea de a doua piata de smartphone-uri din lume. In prezent, din cauza preturilor piperate, Apple detine o cota de doar 3% din piata locala de telefoane mobile.
Oil: Shell, cel mai mare retailer de carburanti din lume, care a inregistrat anul trecut un profit record de 40 mld. USD, a declarat ca se asteapta pentru primul trimestru din acest an ca volumele de gaze naturale lichefiate sa creasca in intervalul 7-7.4 mil. de tone fata de 6.8 mil. tone in ultimul trimestru din 2022. In ceea ce priveste unitatea de energie regenerabila, compania se asteapta ca aceasta sa contribuie cu 100-700 mil. USD la castigurile ajustate fata de 300 mil. USD in trimestrul anterior. In ceea ce priveste impozitele, Shell anticipeaza sa plateasca o suma ceva mai mica fata de T4 (2.6-3.4 mld. USD vs. 4.4 mld. USD).
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Dividende: Producatorul de vinuri Purcari (WINE) propune actionarilor pentru AGA din 26 mai 2023 distribuirea unui dividend in valoare de 0.55 RON/actiune. Raportat la pretul de deschidere din aceasta dimineata, randamentul este de aproximativ 6%. Data de inregistrare propusa este 31 iulie 2023, iar dividendul urmeaza sa fie platit pe 18 august 2023.
BVC: Zentiva (SCD), cea mai mare companie farmaceutica listata la BVB si-a prognozat vanzari nete de 856 mil. RON si un profit net de 101.7 mil. RON pentru 2023. In 2022, compania a obtinut vanzari de 754 mil RON si un profit de aproximativ 90 mil. RON. Astfel, compania se asteapta la o crestere de aproximativ 13% pentru ambii indicatori.
STIAI CA?[edit | ]
Un studiu din SUA arata ca in acest an, suma medie cheltuita de cei care vor merge la nunti va fi de aproximativ 611 USD, tinand cont de cresterile de pret inregistate pentru transport, imbracaminte, cazare si cadouri.