Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 19 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

A venit frigul si la Bucuresti, ziua s-a scurtat, iar noptile au devenit mai lungi... evident fiindca a inceput un nou sezon de raportari pe Wall Street. Am lasat multimea de Tesla din parcarea Promenada pentru a vedea de la fata locului cum au fost receptionate ultimele rezultate financiare ale companiei internationale cu cele mai mari detineri dintre clientii TradeVille. Cine stie, poate vine si Musk la un Quarterly Report?

Chiar daca sezonul de raportari a inceput inca de saptamana trecuta, cu principalele banci americane, care btw au raportat in genere peste asteptari, pentru majoritatea analistilor momentul adevarului cand vine vorba de raportari incepe si se termina cu Big Tech. Ponderea extrem de mare pe care o au aceste companii in S&P 500 si performanta celor 7 Magnifici din 2023 sunt principalele motive pentru care vom petrece nenumarate nopti albe in urmatoarea perioada. De la Tesla si Netflix in aceasta saptamana, barfim de Microsoft, Alphabet, Meta si Amazon peste doar cateva zile, iar, balul raportarilor se incheie cu Apple, si Nvidia care se va lasa asteptata pana pe 21 noiembrie.

Inainte de a intra propriu-zis in cifre si miscarea pretului, haideti sa aruncam un ochi si pe estimarile analistilor dinaintea raportarii, pentru a intelege mai bine cum s-a descurcat Tesla, si daca Musk va mai ramane cel mai bogat om al planetei si in viitorul apropiat. Wall Street se astepta la vanzari de 24.2 mld. USD si un EPS de 0.72 USD. Veniturile in scadere fata de trimestrul precedent dar si fata de anul trecut sunt date de numarul mai mic de masini livrate din cauza upgrade-ului de la fabrici si a unui face-lift pentru Model 3. Cele 435,000 de bolizi livrati in ultimul trimestru au fost cu peste 30,000 mai putini decat in Q2, si cu 20,000 sub consensul pietei. Este interesant de mentionat faptul ca, cota de piata a companiei in SUA in T3 a fost de 50%, in scadere de la 59% in T2 si de la 64% in urma cu fix un an.

Analistii au fost cu ochii si pe marje, acestea fiind asteptate sa scada de la tinta de 20% inspre 17.5%, pe masura ce Musk a continuat razboiul preturilor. Targetul de 1.8 mil. vehicule, care a ramas neschimbat era pe buzele tuturor analistilor. In plus de asta, cei de la JPMorgan considerau ca investitorii aveau asteptari foarte mici inainte de raport, mizand pe niste revizuiri in jos ale cifrelor. Cei de la Wells Fargo, care au trecut cu bine peste earnings, s-au focusat pe erodarea marjelor si receptia pietei, considerand ca firma din Austin ar putea ajunge chiar si la pragul de 15%. Printre alte barfe pre-raportare, Cybertruck-ul era top trending, mai ales ca Tesla a scos de curand si un pachet promotional, mai multe detalii aici.

Din punct de vedere al pretului actiunii, Tesla a inregistrat o crestere de peste 100% in 2023, comparativ cu doar 14% pentru S&P500. Permabull-ul Dan Ives continua sa ofere un Buy rating companiei si un pret tinta de 350 USD pentru urmatorul an. Conform pretului optiunilor, ne asteptam la o miscare de pret de aproximativ 7%. Dar, la ultima raportare, pretul a oscilat cu 10%. Haideti sa lasam estimarile in urma si sa vedem ce ne-a pregatit Tesla in miez de noapte.

Daca cumva ati ratat rezultatele propriu-zise, era suficient sa il ascultati pe Elon Musk. Tonul acestuia nu lasa mult loc de interpretari. Astfel, gigantul din Austin a inregistrat un EPS de 0.66 USD si venituri de 23.4 mld. USD. Marjele, atent urmarite, au fost de doar 16.3% comparativ cu asteptarile analistilor de la Bloomberg de 17.7%. Ne-am sapat singuri groapa cu Cybertruck a afirmat excentricul miliardar in timpul conferintei cu analistiisi totusi primul model va fi livrat la sfarsitul lunii noiembrie. Planurile pentru fabrica din Mexico intra pentru moment pe hold, pe masura ce conditiile economice se deterioreaza.

Dupa o reactie mixta a pietei la aflarea rezultatelor financiare, discursul abatut a lui Musk si-a lasat amprenta, Tesla pierzand inca 4% din capitalizarea bursiera in sedinta de after-hours. Astfel, dupa ani de zile de cresteri exponentiale, Tesla se vede nevoita sa faca fata realitatii din 2023, care il pune serios pe ganduri pe Musk: Compania este precum un vas veritabil, insa chiar si acesta poate avea dificultati intr-o furtuna. In aceasta dimineata, efectele nu au intarziat sa apara, pretul actiunilor companiilor de EV din China, inregistrand pierderi semnificative. Se pare ca ne-am ales gresit focusul, si trebuia sa dam o tura pe la studiourile Netflix. Discutam imediat si despre ei

 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Cu ochii-n ecran: 8.76 mil. de noi subscriberi anuntati aseara de Netflix au dus la o crestere a cotatiei de peste 12% in sesiunea after-hours. Gigantul de streaming a spulberat estimarile de noi utlizatori ale Wall Street cu aproape 3 mil. Este interesat de subliniat faptul ca este cel mai bun trimestru din acest punct de vedere din Q2 2020, cand eram tinuti cu forta pe acasa de pandemie. Totodata, compania a anuntat ca va majora tarifele pentru planurile basic si premium. Cu toate acestea, pentru urmatorul trimestru, compania se asteapta la venituri ceva mai mici decat prognozele analistilor si la un headwind din cauza cursului valutar.

Batalia capitalelor: Londra si-a recastigat coroana de cea mai mare piata bursiera din Europa in contextul in care cresterea pretului petrolului a ajutat companiile listate sa depaseasca performanta celor de la Paris. Totodata, scaderea abrupta a capitalizarii bursiere a companiilor de lux cu sediul in Franta a cantarit decisiv in aceasta batalie de la distanta.

Treasuries: Randamentele titlurilor de trezorerie americane si-au continuat cresterea ieri, cel pe 10 ani atingand un nou maxim, situandu-se peste 4.9% pentru prima data din 2007 incoace. In acelasi timp, cel de 2 ani a depasit 5.2%, nivel nemaintalnit din 2006. Miscarile au avut loc in contextul celor mai recente date economice si perspectivelor unor noi majorari a dobanzii de referinta din partea FED.

Falling Knive: Pretul actiunii producatorului de chipuri Nvidia, s-a prabusit cu peste 3% pe parcursul sedintei de ieri la o zi dupa ce SUA a anuntat ca intentioneaza sa inaspreasca restrictiile privind chipurile de inteligenta artificiala vandute in China. Totodata, Citi si-a redus pretul tinta, citand riscuri sporite. Afectate de evolutia Nvidia, au fost si Marvell si Advanced Micro Devices, cu scaderi cuprinse in intervalul 2-3%. Nvidia anunta rezultatele trimestriale pe 21 noiembrie.

Household: Actiunile Procter & Gamble au crescut cu aproximativ 2% dupa ce producatorul de produse de uz casnic a raportat un profit trimestrial care a depasit estimarile analistilor, in ciuda scaderii volumelor. Compania a raportat un profit de 1.83 USD/actiuni si venituri de 21.87 mld. USD. Analistii de la LSEG prognozau vanzari de 21.58 mld. USD si un EPS de doar 1.72 USD.

More legroom?: CEO-ul United Airlines considera ca transportatorii low-cost vor trebui sa isi schimbe modelele de afaceri pentru a atrage clienti si a evita falimentul, in conditiile in care costurile mai mari ale combustibilului si alte presiuni asupra costurilor afecteaza intreaga industrie aviatica. Costul pe loc/mila parcursa este in crestere cu 3.5-5% comparativ cu anul trecut. Compania a raportat in aceasta saptamana un venit inainte de impozitare de 1.6 mld. USD, o marja de 10.8% si un EPS de 3.65 USD. Compania a anulat zborurile spre Israel, care reprezentau 2% din total, lucru care va avea un impact semnificativ pentru urmatoarea raportare.

 

STIAI CA?[edit | ]

Puteti vota incepand din aceasta saptamana companiile listate la bursa cu care ati comunciat cel mai bine atat de pe piata principala cat si de pe AeRo. Pentru a afla mai multe detalii despre a 5-a editie a Galei ARIR, puteti vizita site-ul aici.