Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 24 august 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

23 august ora 23 ramane de referinta pentru investitorii de pe intreg mapamondul. Am asteptat cu sufletul la gura mai ceva ca in serialul 24 Hours cu Kiefer Sutherland ultimele rezultate trimestriale ale Nvidia. Dar, daca tot am dat o fuga pana pe Wall Street, haideti sa vedem ce se mai barfeste pana cand discutam despre rezultatele propriu-zise. Chiar inainte de plecarea de la Otopeni, am rasfoit ziarele si am observat ca piata de IPO-uri de la Bucuresti isi continua trendul de dezghetare, dupa listarea Hidroelectrica. Astfel, Bittnet isi reafirma intentia de a lista Fort pana la finalul anului. Fort, divizia de cybersecurity creata prin fuziunea a doua entitati, ISEC si GRX este in plina ascensiune intr-un sector extrem de dinamic. Cei de la Bittnet afirma ca, Fort, ar putea deveni in viitorul apropiat liderul pietei de cybersecurity din Romania. Asteptam si cifrele noii companii pentru a ne da seama unde se afla in raport cu Safetech, si pastrand proportiile cu greii industriei din SUA. Iar, daca tot am pornit spre New York si am discutat de cybersecurity, cei de la Palo Alto Networks au venit cu vesti extrem de bune la finalul saptamanii trecute, schimband mood-ul de August blues de pe Wall Street.  

O data ajunsi in Manhattan, ne-am dat intalnire cu cei de la Bloomberg, care au tinut sa ne precizeze ca in saptamana mare (cea in care raporteaza Nvidia), un investitor cu care suntem familiarizati, si anume Cathie Wood, poate avea cele mai mari regrete. Motivul? Celebra investitoare a renuntat la actiunile Nvidia chiar la inceputul acestui an, pierzand trenul cum s-ar spune al unui raliu de proportii. Si, ca sa o mai dreaga in fata celor care continua sa isi puna sperantele in fondurile ARK, aceasta considera ca alte cateva companii din zona de tehnologie vor fi adevaratele castigatoare pe termen lung in revolutia actuala inceputa cu ChatGPT. Doamna Wood mizeaza printre altele pe o veche cunostinta de a noastra de la Bucuresti, si anume UiPath, dar si pe Twilio. Nu putem incepe discutia despre elefantul din camera fara a va spune cateva statistici extrem de interesante despre modul in care a schimbat hype-ul inteligentei artificiale felul in care raporteaza companiile.

45% dintre companiile care fac parte din S&P500 au mentionat despre inteligenta artificiala in call-urile cu analistii. Conform analizei celor de la Morgan Stanley, 29 de companii au cuantificat o oportunitate de venituri din inteligenta artificiala, printre care se regasesc Alphabet, AMD, IBM, Meta, Microsoft, Pinterest si Verizon. Alte 36 de companii au observat un castig in ceea ce priveste productivitatea, inclusiv AstraZeneca, eBay, Intel, Schlumberger si UnitedHealth. Iar, doua dintre bancile importante din SUA, Bank of America si Wells Fargo au identificat un beneficiu direct pentru clienti prin prisma acestui trend.

Nu te supara fratesau mai bine zis no offence Cathie ar zice Jensen Huang dupa ultimele rezultate publicate de Nvidia. Cu 6% a crescut pretul actiunilor companiei care redefineste revolutia AI dupa un nou trimestru de poveste. Veniturile de 13.51 mld. USD au fost cu peste 2 mld. peste asteptarile analistilor de pe Wall Street, iar profitul net de aproape 10 ori mai mare decat anul trecut, insumand 6.19 mld. USD. Daca facem o comparatie, veniturile s-au dublat fata de 2022, si au fost cu peste 88% mai mari decat in trimestru precedent. Performanta a fost in mare parte determinata de activitatea companiei in domeniul centrelor de date, care includ cipurile AI, in conditiile in care furnizorii de servicii cloud si marile companii de IT, precum Amazon, Alphabet si Meta au achizitionat procesoare de ultima generatie.

Marja bruta ajustata a crescut cu peste 25% pana la nivelul de 71.2% gratie cresterii vanzarilor in centrele de date, care au un adaos mai mare decat alte divizii. Dar, chiar si asa, segmentul de gaming, care a fost de-a lungul timpului activitatea principala a companiei, a inregistrat o crestere de 22% a veniturilor fata de anul precedent si a depasit cu peste 100 mil. USD estimarile Wall Street.

Pentru trimestrul in curs, Nvidia nu se abate de la traiectoria cu care ne-a obisnuit si a prognozat venituri de 16 mld. USD, ceea ce sugereaza o crestere de 170% fata de aceeasi perioada din 2022, si totodata cu peste 4 mld. mai mult decat consensul analistilor. Cu pretul peste 500 USD in after hours, si o triplare de la inceputul anului, nu este de mirare ca, Nvidia este liderul detasat al performantei bursiere din S&P500. Chiar si unii dintre analisti, precum Chaim Siegel, se vad nevoiti sa isi reajusteze preturile tinta, prognozand 1,600 USD pana anul viitor, ceea ce ar insemna inca o triplare din prezent. 

TOP TRENDING... FARA Nvidia[edit | ]

Fara sireturi: Foot Locker a raportat ieri dupa amiaza inca un trimestru de scadere a vanzarilor si a redus totodata si perspectivele pentru a doua oara in acest an, in conditiile in care consumatorii, speriati de inflatie, se gandesc de doua ori inainte de a cheltui pentru incaltaminte si imbracaminte. Marjele companiei isi continua trendul descendent din cauza promotiilor. Pretul actiunilor s-a prabusit cu peste 26% chiar dupa publicarea anuntului. Nici gigantul Nike, nu a scapat nevatamat, inregistrand a 10-a sedinta consecutiva de scadere a cotatiei, reprezentand un record negativ pentru compania care s-a listat in 1980.

Waiting list: In ciuda unei liste de asteptare de 3 ani pentru unul dintre bolizii sai, directorul general al Ferrari a declarat ca firma nu are planuri de a supraincarca productia cu scopul de a satisface cererea. Ferrari nu este o marca care cauta volumul, se mandreste Benedetto Vigna, chiar daca, cand vine vorba de Formula 1, lucrurile nu stau atat de bine . Echilibrul dintre crestere si exclusivitate nu a fost niciodata mai critic pentru celebra companie italieneasca. Pretul actiunilor a crescut cu peste 44% in ultimul an, si se bucura in prezent de o evaluare mai mare decat Ford sau General Motors. Interesant este faptul ca, baza de clienti s-a extins pentru 10 trimestre la rand, iar 30% dintre noii posesori sunt mai tineri de 40 de ani.

Under-owned: In urma datelor compilate din al doilea trimestru, Morgan Stanley a declarat ca Apple a devenit cea mai slab detinuta companie de tehnologie cu capitalizare bursiera mare dintre cele urmarite de banca de investitii, fiind chiar si in urma Microsoft. In cazul gigantului din Cupertino, ponderea portofoliului institutional activ in T2 a scazut cu 26 de puncte de baza, ajungand la 5.51%, in timp ce ponderea in S&P500 a crescut, ajungand la 7.72%. Printre posibilele motive se numara si asteptarea pietei ca veniturile companiei vor scadea de la an la an pentru al 4-lea trimestru consecutiv. Analistii au adaugat ca Apple, este mai sub-detinuta decat oricand din 2008 incoace.

Cu capul in nori: Pretul actiunilor Snowflake a crescut in sedinta after-hours de pe Wall Street cu 4% dupa ce compania a depasit estimarile Wall Street privind castigurile trimestriale. Pentru cel de-al doilea trimestru fiscal, firma a raportat un profit non-GAAP de 0.22 USD/actiune, fiind dublu fata de estimarile analistilor de la FactSet. Veniturile companiei au fost de 674 mil. USD cu aproximativ 12 mil. USD mai mult decat consensul analistilor. Pentru trimestrul curent, compania se asteapta la venituri din produse cuprinse intre 670-675 mil. USD, fiind usor sub prognoza analistilor. Snowflake prognozeaza o marja operationala de 4%, si totodata isi mentine perspectiva anuala de venituri de 2.6 mld. USD.

Pe ritmul lui Bitza: Purcari Wineries a anuntat o crestere a veniturilor semestriale cu 30%, ceea ce a condus la o imbunatatire a profitabilitatii. EBITDA si profitul net au crescut cu 29%, respectiv 43%. In Romania, compania a inregistrat o crestere cu 40% a veniturilor comparativ cu primul semestru din 2022, pastrandu-si pozitia de lider de piata. Pentru intreg anul, compania ramane precauta, oferind o prognoza de crestere a vanzarilor in intervalul 18-22%, si o marja a profitului net de 12-16%.

 

STIAI CA?[edit | ]

In aceasta saptamana s-a stins din viata Laszlo Birinyi, consilierul de investitii care a devenit celebru in anii 90 ca fiind unul dintre cei mai buni prezicatori ai pietei de capital. Acesta folosea fluxurile de bani pentru a determina viitoarele miscari probabile ale actiunilor.