Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 28 aprilie 2023
In drum spre New York am facut o escala la Paris unde, avand mai multe ore la dispozitie, am dat o raita prin Louvre, unde am admirat unul dintre cele mai faimoase tablouri. Zambetul Mona Lisei este de fiecare data diferit, sau absent, in functie de unghiul din care privim. Tehnica sfumato facuta faimoasa de Leonardo da Vinci se aplica perfect si pentru analistii de pe Wall Street. Ritmul nebun al primelor luni din 2023 a dat peste cap toate previziunile cu privire la o recesiune, sau la un soft landing. Pentru a pune lucrurile in perspectiva, in ultimul an prognozele cu privire la PIB-ul SUA au variat intr-un interval dublu fata de ceea ce se intampla in 2019. Totodata, cuvantul incertitudine apare de 60 de ori in ultimul forecast al celor de la Fondul Monetar International, o cifra din nou dubla fata de rapoartele de anul trecut din aprilie si octombrie. Iar acest lucru este valabil si cand vine vorba de prognozele pentru criptomonede. Ajunsi repede pe Wall Street, aflam ultimele barfe care sugereaza ca Bitcoin ar putea ajunge la valoarea de 100,000 USD pana in 2024, conform celor de la Standard Chartered. Dar, supriza, fix Chamath Palihapitiya, regele SPAC-urilor din 2020, si unul dintre cei mai mari fani din lumea crypto, considera ca acest asset este in moarte clinica in prezent in SUA. Pentu a complica job-ul analistilor si mai mult, ultimele raportari de pe Wall Street au luat din nou prin suprindere consensul, si saritura pretului actiunii Microsoft cu peste 20 de puncte in sedinta de after hours post raportare, a semanat extrem de mult cu cea a lui Florinel Coman din meciul cu Rapid. La fel ca si jucatorul rapidist, analistii inca nu au luat rosu, si continua sa isi schimbe opiniile la fel de repede ca si vremea din Manhattan. Nu i-a ajutat prea mult nici Meta lui Zuckererg, care i-a luat prin suprindere cu prima crestere a veniturilor din ultimul an pe fondul cererii din China dar si a succesului Reels.
Aseara, a fost randul lui Amazon sa iasa la tabla, compania vazuta de multi analisti, ca fiind cea mai buna investitie din sectorul de tehnologie pentru 2023. Conform analistilor care acopera liderul de e-commerce, actiunea este un Strong Buy pentru 2023, iar pretul tinta mediu este de 142 USD, cu aproximativ 29% peste cel de la inchiderea de ieri. De mentionat este faptul ca Amazon face parte dintr-un grup select de companii, doar 24 la numar din S&P500, care se bucura de o astfel de evaluare. Dar haideti sa aruncam un ochi si pe raportul de aseara, pentru a vedea ce se mai barfeste despre companie dupa ultimul raport.
Pentru autorii acestui TradeTalk, rezultatele anuntate de Amazon au fost un nou prilej de a asista la un adevarat rollercoaster, si de a pierde inca cateva ore bune de somn 🙂. Daca ati asteptat doar numerele, ati fi putut observa o crestere de peste 11% a pretului actiunii in sedinta de after hours, urmata de o scadere brusca in momentul conferintei cu analistii. Ca si in tabloul lui Leonardo da Vinci, zambetul larg al analistilor s-a transmormat intr-o grimasa. Gigantul de e-commerce a raportat un EPS de 0.31 USD si venituri trimestriale de 127.4 mld. USD cu aproximativ 3 mld. mai mult decat consensul analistilor de pe Wall Street. Vanzarile au crescut cu 9% comparativ cu aceeasi perioada din 2022, iar profitul de 3.2 mld. USD, a fost cu 50% mai mare decat prognozele. Supriza placuta din raport a fost segmentul de advertising care continua sa creasca exponential, inregistrand o majorare de 21%. Ca de fiecare data, segementul AWS a contribuit cel mai mult la reactia investitorilor. Astfel, se poate observa ca rata de crestere trimestriala inregistrata in acest an de 16%, este cea mai mica din istoria companiei, din 2015, anul in care a fost separat aceast segment in raportarea oficiala. Oficialii companiei au dat vina pe conditiile macro pentru aceasta crestere sub asteptari, pe masura ce clientii cauta variante de a-si optimiza costurile de cloud. In ceea ce priveste viitorul, Amazon se asteapta la cresteri modeste ale vanzarilor de aproximativ 5-10% pentru urmatorul trimestru.
Ne asteapta un weekend prelungit in Romania, dar pentru astazi, va fi interesant de vazut cine rade la final de luna pe Wall Street, in conditiile in care intram in mai, si stiti voi zicala celebra: Sell in May and go away?
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Rally mode: Indicii americani au crescut in sedinta de ieri, cu Dow Jones +1.57%, S&P500 +1.96% si Nasdaq +2.43%. Performanta de ieri a marcat cea mai buna zi pentru Dow Jones din ianuarie, si cea mai buna performanta pentru S&P500 si sectorul de tehnologie din martie. Cresterile au venit pe fondul rezultatelor din Big Tech care au fost in general mai bune decat asteptarile pietei in ciuda ultimelor date despre PIB-ul din SUA, care ar putea determina FED-ul sa isi incheie campania agresiva de crestere a dobanzii de referinta pe masura ce conditiile economice se deterioreaza.
Chips: Intel a marcat un nou record negativ ieri, inregistrand o scadere cu 133% a EPS pentru primul trimestru comparativ cu anul trecut. Veniturile companiei au fost de 11.7 mld. USD, in scadere cu 36% fata de T1 din 2022. Astfel, Intel marcheaza cel de al 5-lea trimestru consecutiv de scaderi ale vanzarilor si al doilea consecutiv de pierderi. Totodata, aceasta este si cea mai mare pierdere trimestriala din intreaga istorie a companiei. Vestea buna? CEO-ul Gelsinger considera ca ne apropiem de finalul ciclului de scadere a cererii pentru piata de PC-uri.
Top performer: Dupa un raliul sustinut in sedinta de ieri, cotatia actiunilor Meta a crescut cu 15%, fiind top performer in S&P500. Totodata, comparativ cu minimul inregistrat in luna noiembrie a anului trecut, pretul actiunii a inregistrat o crestere formidabila de 170% pana la inchiderea sedintei de ieri. Daca tot am pomenit de social media, raportarile celor de la Snap si Pinterest de aseara au dezamagit din nou analistii. Astfel, pretul actiunilor Snap a scazut cu aproximativ 20% in after hours, dupa ce compania a raportat vanzari de 989 mil. USD, sub consensul de 1.01 mld. USD. La Pinterest, am putea spune ca lucrurile au stat ceva mai bine, pretul scazand doar cu 8% in after hours, dupa ce compania a depasit asteptarile pietei pentru trimestrul trecut, dar a dezamagit cu previziunile pentru cel curent.
Weight-loss: Compania Eli Lilly a publicat joi ultimele date pentru un tratament pentru obezitate. Rezultatele au fost peste asteptari, pacientii cu obezitate si diabet zaharat de tip 2, care au luat parte intr-un studiu clinic pierzand apromixativ 15.7% din greutatea corporala. Obezitatea afecteaza aproximativ 40% dintre adultii din SUA si poate contribui la alte afectiuni periculoase precum cele cardiovasculare sau in unele cazuri chiar anumite tipuri de cancer.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Earnings: OMV Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania a anuntat venituri de 9.5 mld. RON pentru primul trimestru din 2023, in scadere fata de 12.2 mld. RON pentru T1 2022. Profitul net a inregistrat o scadere de 15%, totalizand 1.48 mld. RON, din cauza scaderii pretului titeiului. CEO-ul companiei a explicat ca rezultatele raportate in aceasta dimineata au fost influentate de scaderea preturilor internationale ale titeiului si a gazelor, comparativ cu nivelurile record inregistrate in 2022. Totodata, compania a tinut sa mentioneze performanta operationala puternica care a contrabalansat cererea scazuta pentru gaze, carburanti si electricitate din Romania.
STIAI CA?[edit | ]
Jeff Bezos a dorit sa numeasca compania care avea sa devina Amazon, Cadabra, o referinta la termenul magic abracadabra. Dar, avocatul companiei a considerat ca aceasta referinta este prea obscura si ca atunci cand este spusa cu voce tare, ar putea fi confundata cu cadavru. In cele din urma, au recurs la numele Amazon, deoarece selectia de carti urma sa fie la fel de vasta si de lunga ca si cel mai mare rau din lume.