Petrolul scade pentru a doua saptamana consecutiv - 12 iunie 2023
Pretul petrolului a inregistrat a doua scadere saptamanala consecutiva, pe fondul ingrijorarilor legate de cerere, care au umbrit castigurile determinate de angajamentul unilateral al Arabiei Saudite de a reduce productia. West Texas Intermediate a ajuns sub 71 USD pe baril, marcand o scadere de aproximativ –1% in aceasta saptamana. Optimismul din jurul masurii luate de Riad de a reduce productia cu cel putin 1 mil. de barili pe zi a fost rapid inlocuit de o inrautatire a perspectivelor privind consumul. (Sursa: Bloomberg)
China, in dificultate[edit | ]
China nu se poate baza pe vecinii sai din Asia de Sud-Est ca piete de export pentru a compensa incetinirea economiei americane. In luna mai, exporturile Chinei catre SUA, cel mai mare partener comercial al tarii, au scazut cu 18% fata de anul trecut, potrivit datelor Wind Information. In acelasi timp, exporturile catre Asia de Sud-Est au scazut cu 16%, tragand in jos exporturile globale ale Chinei. Potrivit datelor vamale, exporturile americane au totalizat 42.48 mld. USD in luna mai, in timp ce exporturile catre Asia de Sud-Est, care vizeaza 10 tari, au fost de 41.49 mld. USD. (Sursa: CNBC)
Netflix Inc (US.NFLX)[edit | ]
Netflix a inregistrat cele mai bune 4 zile de inscrieri de noi clienti din SUA confrom celor de la Antenna. Stirea vine in contextul in care compania de streaming si-a avertizat membrii la sfarsitul lunii mai cu privire la noua sa politica de partajare a parolelor. Conform ultimelor date, Netflix a inregistrat aproape 100,000 de noi inscrieri in doua dintre aceste 4 zile, stabilind astfel un nou record. Media zilnica de noi useri a ajuns la 73,000, reprezentand o crestere de 102% comparativ cu media inregistrata in ultimele 60 de zile. (Sursa: CNBC)
Docusign Inc (US.DOCU)[edit | ]
Pentru T1 al anului fiscal (AF) 2024, DocuSign a raportat rezultate peste asteptarile analistilor. Veniturile trimestriale au crescut cu 12%, pana la 661.4 mil. USD, iar EPS ajustat a fost de 0.72 USD/actiune, mai mult fata de valoarea anticipata de 0.56 USD/actiune. Compania a raportat peste 1 mld. utilizatori, in data de 30 aprilie, din care 1.4 mil. utilizatori achita bani pentru serviciile sale. Pentru urmatorul trimestru, compania anticipeaza venituri cuprinse intre 675 – 679 mil. USD, in timp ce, la nivelul intregului an fiscal, se asteapta la venituri cuprinse intre 2.71 – 2.73 mld. USD, peste estimarile de 2.7 mld. USD ale analistilor. In plus, compania va lansa noi produse si servicii. Dupa publicarea rezultatelor, cotatia actiunilor companiei a crescut cu putin peste 5%. (Sursa: CNBC)
VISA Inc (US.VISA)[edit | ]
Visa se afla intr-un stadiu avansat al negocierilor pentru achizitionarea Pismo, un fintech brazilian pentru care a licitat si compania rivala, Mastercard, printre altii. Pismo ofera servicii financiare pe baza de solutii de cloud si acces la o platforma bancara, facilitand lansarea rapida de produse si servicii bancare. Valoarea companiei ar putea fi de pana la 1 mld. USD. (Sursa: Bloomberg)
BYD Company Limited (DE.BY6)[edit | ]
BYD a anuntat lansarea unei noi marci de automobile electrice, denumita Fang Cheng Bao. Sub aceasta marca va fi vanduta o gama variata de automobile, de la masini off-road la masini sport. Compania are in vedere diversificarea ofertei pentru a satisface cat mai multe preferinte. Lansarea primului model al marcii este anticipata a avea loc in cursul acestui an. Este a doua lansare a unei marci noi nou in acest an, dupa Yangwang, lansata in ianuarie. In primele cinci luni ale acestui an, BYD a vandut 996,476 automobile, aproape dublu comparativ cu perioada similara a anului trecut. (Sursa: Reuters)
General Motors Co (US.GM)[edit | ]
General Motors va urma modelul rivalului sau, Ford Motor Co., si, din anul 2025, va incepe instalarea, in vehiculele sale electrice, a unui port de incarcare utilizat de Tesla, cunoscut sub numele de NACS, in locul portului standard CCS. In cadrul acordului, vehiculele General Motors vor putea accesa 12,000 de incarcatoare rapide ale Tesla. In urma acestui anunt, atat actiunile General Motors, cat si cele ale Tesla au crescut cu aproximativ 3% in timpul tranzactiilor de joi, in sesiunea after-hours. (Sursa: CNBC)
Palantir Technologies Inc (US.PLTR)[edit | ]
Directorul general al Palantir, Alex Karp, se opune ideii de pauze in cercetarea pentru inteligenta artificiala, in contrast cu scrisoarea deschisa din partea Future of Life Institute, semnata de unele dintre cele mai mari nume din industria tehnologica. Scrisoarea, care a adunat peste 31,000 de semnaturi, printre care si a lui Elon Musk, CEO Tesla, si Steve Wozniak, cofondator Apple, a cerut o pauza in cercetarea pentru inteligenta artificiala pe modele mai mari decat GPT-4, care alimenteaza ChatGPT. Scrisoarea avertiza ca instrumentele de inteligenta artificiala prezinta “riscuri profunde pentru societate si umanitate”. CEO-ul Palantir sustine, insa, ca liderii din domeniul tehnologic cer o pauza doar pentru ca nu au nici un produs pregatit. Luarea unei pauze, mai spunea el, ar putea oferi adversarilor un avantaj nu doar in ceea ce priveste aplicatiile comerciale, ci si cele militare. (Sursa: CNBC)
Deficitul comercial s-a redus in primele patru luni din 2023[edit | ]
Deficitul balantei comerciale s-a redus, in primele patru luni ale anului cu 11.8% fata de perioada similara a anului trecut, la 8.85 mld. EUR, pe fondul majorarii exporturilor cu 7.4%, in timp ce importurile au crescut cu doar 2.4%, conform datelor INS. In sume absolute, Romania a exportat bunuri in valoare de 31 mld. EUR si a importat in valoare de 39.9 mld. EUR. In luna aprilie 2023, exporturile au insumat 7.22 mld. EUR, fiind in crestere cu 4.9%, in timp ce importurile au totalizat 9.28 mld. EUR, marcand o scadere cu 4.5%, rezultand un deficit de 2 mld. EUR. (Surse: INS;ZF)
Conditii mai aspre de creditare[edit | ]
In primul trimestru din 2023, institutiile de credit din Romania au inasprit conditiile de creditare pentru toate categoriile de imprumuturi, pe fondul asteptarilor legate de situatia economica generala, deciziile de politica monetara si macroprudentiala. Pentru al doilea trimestru, majoritatea bancilor anticipeaza mentinerea constanta a conditiilor de creditare, atat pentru imprumuturile acordate companiilor nefinanciare, cat si pentru cele acordate populatiei. Bancile autohtone au indicat o scadere a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare la nivel agregat in T1 2023 (-13%). Evolutii similare s-au inregistrat si in cazul segmentului de credite corporate: pe termen scurt (-9%) si pe termen lung (-21%), dar si in cazul IMM-urilor (-13%). Pentru T2 2023, majoritatea bancilor anticipeaza mentinerea constanta a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare la nivel agregat. (Sursa: Economica.net)