Piata din Romania, pondere mai mare in indicii MSCI - 12 noiembrie 2024
MSCI, unul dintre liderii in furnizarea de indici de referinta la nivel global, mareste reprezentarea pietei de capital a Romaniei in indicii pentru Piete de Frontiera. Incepand cu data de 26 noiembrie 2024, indicii MSCI pentru Piete de Frontiera vor avea in componenta 34 de companii romanesti, noile nume incluse fiind Turbomecanica, Prebet Aiud si TeraPlast. (Sursa: BVB)
Comertul international cu bunuri[edit | ]
In primele 9 luni ale anului, exporturile de bunuri au scazut cu 1.4%, in timp ce importurile au crescut 2.3%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Deficitul balantei comerciale a fost de 23,485.8 mil. EUR, cu 15% mai mare decat in anul precedent. Categoriile de produse cu cele mai importante ponderi in structura exporturilor si importurilor, in primele noua luni, sunt masinile si echipamentele de transport, reprezentand 46.9% din total exporturi si 36.4% din total importuri si alte produse manufacturate (marfuri manufacturate clasificate in principal dupa materia prima si articole manufacturate diverse) cu 28.9% la export si 28.7% la import. (Sursa: INSSE)
Impactul noului mandat al lui Trump[edit | ]
Economistii discuta impactul revenirii lui Trump la Casa Alba, in contextul propunerilor sale privind deportarea in masa a imigrantilor fara acte si a noilor cote de taxare, implicit presiunea acestor factori asupra inflatiei. Schimbarile ar putea accentua deficitul si ar putea ingreuna decizia FED-ului de a reduce ratele. Reactia generala a specialistilor implica limitarea asteptarilor in ceea ce priveste numarul si ritmul reducerilor dobanzilor in 2025. (Sursa: Yahoo Finance)
ARGUS SA Constanta (UARG)[edit | ]
Producatorul de uleiuri Argus a raportat, pentru primele 9 luni ale anului, venituri din exploatare in valoare de 155.7 mil. RON, cu 15.6% mai mari fata de rezultatele obtinute in 2023. Pierderile companiei s-au diminuat pana la 16.7 mil. RON, comparativ cu 47.9 mil. RON. Dinamica rezultatelor a fost determinata in mare masura de pretul de vanzare al srotului de floarea-soarelui, al doilea cel mai important element al cifrei de afaceri a companiei. (Sursa: ZF)
INOX SA MAGURELE (INOX)[edit | ]
Compania Inox SA Magurele, producator local de accesorii si produse din inox, anunta amanarea platii celui de-al doisprezecelea cupon si a rambursarii principalului obligatiunilor emise sub simbolul INOX24E in anul 2022. Reprezentantii companiei afirma ca plata cupoanelor si a principalelor se va face in urma vanzarii de active, conform aprobarii AGEA din sedinta ce va avea loc pe 18-19.11.2024. Obligatiunile aveau un cupon de 8% pe an cu plata trimestriala. (Sursa: BVB)
OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]
OMV Petrom a anutat, luni dimineata, ca a semnat contractul pentru inceperea constructiei parcului fotovoltaic de la Isalnita, Dolj, cu o capacitate instalata de aproximativ 89 MWp si o productie anuala de 130 GWh. Proiectul fotovoltaic Isalnita reprezinta primul proiect de dimensiuni mari, dezvoltat in totalitate de OMV Petrom. Compania estimeaza ca punerea sa in functiune va avea loc in prima jumatate a anului 2026. Contractul, atribuit mai multor firme precum Actual Connect, Global Technical Systems, Bit Invest şi Alpin Sun, prevede atat construirea parcului si a statiei electrice de 110 kV pentru racordarea la retea, cat si operarea si mentenanta lor timp de 2 ani de la punerea in functiune. (Sursa: ZF)
Sphera Franchise Group S.A. (SFG)[edit | ]
Sphera Franchise Group informeaza investitorii in legatura cu deschiderea unui nou restaurant Taco Bell, o unitate de tip food court, din data de 09.11.2024. Noua locatie este cea de-a cincea din municipiul Bucuresti, Sphera gestionand, in prezent, 173 restaurante in Romania, Italia si Republica Moldova. (Surse: BVB;ZF;ZF)
Bitcoin – un nou maxim istoric[edit | ]
Bitcoin a atins un nou maxim istoric, depasind 89,000 USD. Faptul ca primele la contractele futures au avut parte de o majorare semnificativa indica increderea investitorilor in potentialul de crestere al criptomonedei. Un alt aspect important care poate sustine trendul ascendent al celei mai mari criptomonede este investirea in functii publice a unor candidati pro-crypto in urma alegerilor din SUA. Valoarea contractelor futures care vizeaza un pret al Bitcoin-ului de 90,000 USD pe platforma Deribit, a crescut la mai mult de 2.8 mld. USD. Totodata, ETF-ul iShares pe Bitcoin are in prezent active mai mari decat cel pe aur. (Sursa: CNBC)
ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]
In primele 9 luni ale acestui an, One United Properties a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de 1 mld. RON, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Conform rezultatelor celui de-al treilea trimestru, profitul net al companiei a atins un total de 298 mil. RON, cu 13% mai putin decat in T3 2023. Victor Capitanu, Co-CEO al ONE, justifica aceasta diferenta prin intarzierea veniturilor aferente unor proiecte ce au inregistrat un ritm de dezvoltare mai lent. (Surse: ZF;ZF)
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (US.TSM)[edit | ]
SUA a interzis companiei TSMC sa mai exporte cipuri avansate chinezilor, folosite de regula pentru alimentarea unitatilor de acceleratie AI si procesoare grafice (GPU). Departamentul de Comert al SUA a notificat TSMC printr-o scrisoare impunerea unor restrictii privind vanzarea cipurilor pe 7 nanometri sau mai avansate, destinate Chinei. Aceasta decizie vine in urma sesizarii facute de TSMC cu cateva saptamani in urma, cand unul dintre cipurile sale a fost identificat intr-un procesor AI al companiei Huawei. (Sursa: CNBC)
BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV)[edit | ]
Pretul actiunilor Banca Transilvania a avut o dinamica de peste 3.2% dupa deschiderea sedintei burisere de ieri. Rezultatele financiare obtinute de catre cea mai mare institutie bancara din Romania au propulsat capitalizarea bursiera la peste 27 mld. RON. Cu o pondere de aproximativ 20% din indicele BET, banca reprezinta o borna importanta pentru evolutia pietei bursiere de la Bucuresti. Maximul cotatiei a fost inregistrat pe 18 iulie (29.70 RON). (Sursa: ZF)