Premier Energy vine la BVB - Trade Talk 08 mai 2024: Diferență între versiuni

De la TradeVille.ro wiki
(Pagină nouă: centru|faracadru|458x458px Ne-am tot intrebat cand vom mai avea un IPO gen Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucuresti ceva cu-adevarat electrizant si de calibru. E aici, a inceput deja. E tot din energie verde. Iar investitorii retail au discount 5% (din pretul final de oferta) in primele trei zile de subscrieri.  1. Cine este Premier Energy? Infiintata in 2007, compania a devenit rapid lider in distributia gazelor naturale si furnizarea e...)
 
(Nicio diferență)

Versiunea curentă din 9 mai 2024 09:00

Trade talk logo.png

Ne-am tot intrebat cand vom mai avea un IPO gen Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucuresti ceva cu-adevarat electrizant si de calibru.

E aici, a inceput deja. E tot din energie verde. Iar investitorii retail au discount 5% (din pretul final de oferta) in primele trei zile de subscrieri. 

1. Cine este Premier Energy?

Infiintata in 2007, compania a devenit rapid lider in distributia gazelor naturale si furnizarea energiei electrice in Romania si Republica Moldova. Totodata, e in topul celor mai spectaculoase cresteri ale afacerilor din ultimul deceniu in Europa Centrala si de Sud-Est.

In Romania, Premier Energy e principalul furnizor de electricitate si gaze in zona de sud-vest. Opereaza si detine o retea de distributie de gaz inclusiv in Bucuresti.

In Republica Moldova, compania e lider in furnizarea energiei electrice, deservind circa 70% din populatia tarii.

La final de 2023, Premier Energy a achizitionat CEZ Vanzare. A fost cea mai importanta tranzactie a anului pe piata noastra de energie, urcand portofoliul total al companiei la aproximativ 2.4 milioane de clienti. Ajunge sa fie astfel unul dintre cele mai redutabile grupuri private de infrastructura energetica integrate pe verticala.

Intre 2021 si 2023, incasarile companiei au crescut intr-un ritm mediu anual compus de 51%. Profitabilitatea a crescut intr-un ritm chiar mai pronuntat, de 88%.

In mai putin de doi ani, Premier Energy a devenit si un jucator important pe segmentul energiei regenerabile, cuplandu-se la un potential de crestere exponentiala. In Romania, compania gestioneaza 16% din capacitatea instalata de productie a energiei solare si eoliene. In Republica Moldova e deja lider, controland peste 1/5 din capacitatea totala instalata.

2. Oferta publica la BVB

Subscrierile au inceput azi, vor continua pana pe 15 mai. Investitorii retail beneficiaza de discount 5% (din pretul final de oferta) in primele trei zile adica pana vinerea aceasta, 10 mai, inclusiv.

Investitorii retail au 20% din oferta, putand subscrie exclusiv la pretul fix de 21.5 RON pe actiune. Sunt posibile realocari intre transele rezervate investitorilor retail si institutionali.

Ca intotdeauna, subscrierile prin TradeVille sunt super-simple si rapide. Lansati un ordin de cumparare pe simbolul PE, specificati pretul de 21.5 RON pe actiune, introduceti cantitatea (minimum 100 de actiuni) si alegeti tipul de ordin limita cu valabilitatea OPEN.

Stabilirea pretului final de oferta si alocarile pe transe sunt asteptate pe 16 mai, la o zi dupa incheierea cu succes a ofertei. Admiterea la tranzactionare a actiunilor PE pe piata principala a BVB e estimata pentru 27 mai.

Potrivit calculelor ZF, compania ar putea fi evaluata la un multiplu de pana la 7x profitul net inregistrat in ultimul an financiar. Ca pespectiva: Transgaz se tranzactioneaza la 19x, OMV Petrom la 11x, iar Transelectrica si Hidroelectrica, in jur de 10x.

Premier Energy intentioneaza sa distribuie dividende de pana la 70% din profitul net anual consolidat. Oferim o oportunitate de investitie in aria tranzitiei energetice pe piete cu potential considerabil de crestere... suntem o companie puternica financiar, cu o politica generoasa de dividende si abordari ESG robuste, declara cu ocazia IPO-ului Jose Garza, CEO.

Tot ca de obicei, inaintea subscrierii, autorii acestui TradeTalk va recomanda sa parcurgeti cu atentie prospectul.

Oferta publica de vanzare cuprinde un mix de actiuni nou-emise si existente, majoritatea fiind actiuni noi. Asta inseamna ca mare parte din banii atrasi vor intra in companie, pentru finantarea unor proiecte de amploare in special in aria energiei regenerabile si in acord cu politicile stimulative ale Uniunii Europene.

Actionarul vanzator e EMMA Holding, care va continua sa detina o participatie majoritara dupa incheierea cu succes a ofertei. Principalul investitor al EMMA Holding e miliardarul ceh Jiri Smejc, CEO-ul celui mai mare fond de investitii din Europa Centrala, PPF Group.

Infiintat in 1991, PPF Group controleaza in prezent business-uri de crestere in 25 de tari din Europa, America de Nord si Asia. Fondul detine un portofoliu evaluat la 40 mld. EUR, construit in energie, telecomunicatii, media (inclusiv PRO TV in Romania), finante, e-commerce, imobiliare si biotehnologie.

Apropo de noul mega-IPO din energie, odata listate, actiunile Premier Energy ar putea fi incluse in structura ETF Energie Patria-TradeVille, care grupeaza cele mai importante companii de energie si utilitati listate pe piata principala a BVB. In numai un an de la debut, acest veritabil aristocrat al dividendelor romanesti, in care OMV Petrom, Hidroelectrica si Romgaz au deocamdata cele mai mari ponderi, a reusit o crestere de peste 6x a valorii activului net. 

TOP TRENDING[edit | ]

Record: Alta zi, alt maxim istoric pentru actiunile Banca Transilvania... care au atras ieri tranzactii bursiere duble mediei acestui an si cat Hidroelectrica, OMV Petrom, Aquila Part Prod, Fondul Proprietatea, Romgaz si alte cateva mari companii la un loc. Cea mai mare banca romaneasca dupa marimea activelor raporteaza cifrele primului trimestru vinerea aceasta, pe 10 mai.

Raportari: Primul trimestru a adus un plus de 20% afacerilor TeraPlast (vs aceeasi perioada din 2023). EBITDA la nivel de grup a crescut chiar mai mult, cu 32%, depasind valoarea bugetata. Cu acelasi procent au crescut si vanzarile in afara Romaniei, produsele TeraPlast fiind prezente deja in 22 de tari din Europa. Strategia de crestere isi arata rezultatele, iar achizitia Palplast a fost un succes rasunator, declara Dorel Goia, presedintele Consiliului de Administratie.

Wall Street: Indicele S&P 500 a piscat ieri 5,200 de puncte, dar n-a reusit sa inchida deasupra acestui nivel. Peloton Interactive a sarit cu 16%, CNBC sopteste ca mai multe fonduri de investitii sunt interesate de preluarea companiei. In schimb, Disney a plonjat cu 10% dupa ce si-a anuntat indicatorii financiari din primele trei luni. Palantir Technologies a picat chiar mai rau, cu 15%... aici, rezultatele trimestriale au aratat bine, insa cresterea anuala a vanzarilor comerciale din SUA a decelerat puternic comparativ cu perioada anterioara de raportare.

Big Tech: Apple a lansat ieri noul cip M4 alaturi de cateva iPad-uri actualizate. Plus, gigantul din Cupertino ar fi in discutii pentru un parteneriat cu Rivian Automotive, potrivit unei publicatii asiatice citate de CNBC.

Europene: Indicele Stoxx Europe 600 e azi la un nou maxim record. Siemens Energy sare cu 13%, nemtii vor numi un nou CEO la Siemens Gamesa, divizia de eoliene a grupului. In schimb, Mercedes-Benz si BMW reclama vanzarile deceptionante de masini electrice si cresterea costurilor.

Energie: Sursele regenerabile au asigurat 30% din productia de electricitate la nivel global in 2023, procent record. Capacitatea totala instalata a urcat cu-aproape 50%, gratie mai ales fotovoltaicelor. In trei state americane importante, pretul spot al electricitatii si cotatiile gazelor naturale s-au scufundat ieri sub zero.

 

STIAI CA?[edit | ]

Chevron e convinsa ca cererea pentru gaze naturale va exploda... la fel Cheniere Energy, producatorul #1 de gaze naturale lichefiate in SUA. Potrivit analistilor Goldman Sachs, gazele naturale vor asigura 60% din cresterea consumului de electricitate generata de centrele de date.