Productia vegetala domina agricultura in Romania - 16 octombrie 2024
In anul 2023, valoarea productiei agricole din Romania a fost de 109.9 mld. RON, cu sectorul vegetal dominand (60.3%), dar in scadere fata de anul precedent. Productia vegetala a crescut in regiuni precum Vest, Nord-Vest si Nord-Est, dar a scazut in Sud-Muntenia si Bucuresti-Ilfov. Productia animala a avut cresteri minore in regiunile Centru si Vest, in timp ce serviciile agricole au crescut substantial in Centru si Nord-Vest. Structura productiei arata predominanta sectorului vegetal in toate regiunile, cu cele mai mari ponderi in Sud-Muntenia, Sud-Est si Nord-Est. (Sursa: INS)
Prognoze pentru Romania – crestere lenta[edit | ]
In 2025, economia Romaniei va creste lent, cu o incetinire a consumului si cresteri ale preturilor la alimente, pe fondul unei posibile majorari a TVA, cu doua puncte procentuale, in a doua jumatate a anului, conform unui raport al UniCredit Bank. Inflatia va continua sa depaseasca tinta, iar rata dobanzii BNR este asteptata sa scada la 5% pana la sfarsitul anului 2025. In plus, se prognozeaza cresteri ale taxelor, inclusiv ale accizelor si impozitelor pentru microintreprinderi. Romania se confrunta, de asemenea, cu un deficit bugetar mare, iar alegerile din 2024 ar putea aduce o guvernare similara, formata din PSD si PNL. (Sursa: Profit.ro)
Somajul din UK scade la 4%, conform estimarilor[edit | ]
Cresterea salariilor din Marea Britanie a incetinit la cel mai scazut ritm din ultimii doi ani, cu o crestere anuala de 4.9% pana in august, semnaland o reducere a presiunilor inflationiste. Aceasta tendinta sustine asteptarile pentru o reducere a dobanzilor de catre Banca Angliei in noiembrie. Rata somajului a scazut la 4%, dar economistii recomanda prudenta privind acuratetea datelor din piata muncii din cauza problemelor de colectare a datelor. (Sursa: SeekingAlpha)
Investitorii germani, mai optimisti[edit | ]
Moralul investitorilor germani s-a imbunatatit mai mult decat se astepta in octombrie, conform institutului de cercetare economica ZEW, care a raportat o crestere a indicelui sentimentului economic la 13.1 puncte, fata de 3.6 puncte in septembrie. Factorii principali includ asteptarile privind stabilitatea inflatiei si perspectivele de reducere a dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana. De asemenea, pietele de export ale Germaniei arata semnale pozitive, cu imbunatatiri ale asteptarilor economice pentru zona euro, Statele Unite si China. (Sursa: Reuters)
DN Agrar Group (DN)[edit | ]
DN Agrar a publicat principalii indicatori operationali pentru T3 2024, din care reiese ca societatea a inregistrat o crestere de +14% a cantitatii totale livrate de lapte, fata de T3 2023. In cursul anului 2024, cea mai mare cantitate de lapte a fost livrata in cursul lunii mai, iar cea mai mica – in luna septembrie. (Sursa: BVB)
BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)[edit | ]
Bittnet Systems anunta semnarea unui contract de credit de catre Dendrio Solutions SRL, parte din pilonul de Digital Infrastructure al grupului Bittnet, cu ING Bank – Sucursala Bucuresti. Acordul prevede o linie de credit revolving-overdraft de 5 mil. RON pentru finantarea capitalului de lucru si activitatii curente. (Sursa: BVB)
S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN)[edit | ]
Nuclearelectrica si Framatome anunta un proiect pentru producerea izotopului Lutetiu-177 (Lu-177) la centrala nucleara Cernavoda, folosit in tratamente pentru cancer. Studiul de fezabilitate a aratat ca acest proiect este viabil, iar productia ar putea incepe in 2028. Lu-177 este important pentru terapii avansate in lupta impotriva cancerului, iar acest proiect va contribui la aprovizionarea Romaniei cu acest izotop vital, sprijinind sanatatea publica prin utilizarea energiei nucleare. (Sursa: BVB)
Agroland Business System S.A. (AG)[edit | ]
Agroland Business System a publicat indicatorii operationali cheie pentru cel de-al treilea trimestru din 2024. Astfel, platforma avicola de la Mihailesti a inregistrat o productie de 12.3 mil. de oua, in scadere cu 2% fata de T3 2023, ca urmare a inlocuirii unui efectiv de 65,000 de gaini din productie. In ceea ce priveste productia de furaje, aceasta a ajuns, in T3 2024, la aproximativ 4,630 de tone (o crestere cu 212% yoy). Totodata, in cadrul celor 84 de magazine proprii, dintre care 70 de magazine traditionale si 14 magazine MEGA, Agroland a inregistrat o crestere cu 16% a numarului de clienti comparativ cu T3 2023, pana la aproximativ 312 mii de persoane. (Sursa: BVB)
BAYERISCHE MOTOREN WERKE (BMW)[edit | ]
Directorul general al BMW, Oliver Zipse, a indemnat Europa sa reconsidere interdictia din 2035 privind noile automobile pe baza de combustibili fosili, sustinand ca o abordare neutra din punct de vedere tehnologic, care sa includa e-combustibili, biocombustibili si hidrogen, ar reduce dependenta de lantul de aprovizionare cu baterii din China si ar sprijini competitivitatea europeana. Vorbind la Salonul Auto de la Paris, Zipse a remarcat perspectivele pesimiste ale regiunii si a subliniat ca modificarea obiectivului de 100% BEV ca parte a unei strategii mai ample de reducere a emisiilor de CO2 ar putea fi in beneficiul producatorilor europeni de automobile. Desi UE a impus recent emisii zero de CO2 pentru masinile noi pana in 2035, producatori auto precum BMW si VW se tem de sanctiuni din cauza vanzarilor mai mici de vehicule electrice decat se asteptau. (Sursa: Reuters)
TOTAL ENERGIES SE (FR.TTE)[edit | ]
TotalEnergies anticipeaza o scadere semnificativa a rezultatelor din aval in trimestrul al treilea, determinata de o scadere cu 65% a marjelor de rafinare si de reducerea pretului global al petrolului, ceea ce a condus la o scadere cu 3% a pretului actiunilor sale. Marja de rafinare europeana a scazut la 15.4 USD/tona, de la 44.9 USD in trimestrul precedent, reflectand reducerea activitatii economice globale si a noilor rafinarii. Intreruperile de productie din Libia si Australia au afectat productia, desi au fost partial compensate de accelerarea operatiunilor din Brazilia. Desi se asteapta ca rezultatele GNL sa depaseasca 1 mld. USD, acestea raman mai mici decat in anul precedent. Rezultatele celui de-al treilea trimestru vor fi publicate pe 31 octombrie. (Sursa: Reuters)
Ericsson ADR (US.ERIC)[edit | ]
Actiunile Ericsson au crescut cu 9% dupa ce profitul ajustat din al treilea trimestru a depasit estimarile, ajungand la 7.327 mld. SEK, fata de 5.75 mld. SEK estimate de analisti. Desi vanzarile nete au scazut cu 4%, ajungand la 61.8 mld. SEK, acestea au depasit previziunile consensuale, de aproximativ 61.6 mld. SEK. (Sursa: CNBC)
WARNER BROS DISCOVERY INC-A (US.WBD)[edit | ]
Warner Bros Discovery va lansa serviciul de streaming Max in sapte piete asiatice pe 19 noiembrie, extinzand astfel platforma la peste 72 de piete. Utilizatorii din Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore, Thailanda, Taiwan si Hong Kong vor avea acces la continutul platformelor HBO, Discovery, DC Universe si alte platforme populare. Compania anticipeaza cresterea cu peste 6 mil. de abonati in al treilea trimestru, dupa relansarea Max in 2023. (Sursa: Reuters)
Boeing Co (US.BA)[edit | ]
Boeing urmeaza sa emita preavize de concediere pentru mii de lucratori, cu o reducere preconizata de 17,000 de locuri de munca, in contextul in care compania se confrunta cu provocari tot mai mari. Secretarul in exercitiu al Muncii din SUA, Julie Su, s-a deplasat la Seattle pentru a media intre Boeing si muncitorii din fabrica aflati in greva, care solicita o crestere salariala de 40%. Presiunile financiare ale Boeing sunt tot mai mari, deoarece Emirates Airline isi exprima ingrijorarea cu privire la intarzierile avionului 777X si la rezervele de numerar ale Boeing. Actiunile au scazut cu 1.3%, iar analistii din industrie prevad ca Boeing ar putea fi nevoita sa stranga pana la 15 mld. USD pentru a-si stabiliza finantele, riscand o retrogradare a creditului. (Sursa: Reuters)