Rata somajului neschimbata fata de T1 2022 - 19 iunie 2023

Conform celor mai noi statistici ale INS, in primul trimestru din 2023, rata somajului din Romania a fost similara cu cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, de 5.8%. Populatia activa a Romaniei este de 8.1 milioane, din care aproximativ 471,800 sunt someri. Pe grupele de varsta, rata somajului la tinerii intre 15-24 de ani a atins cea mai mare valoare (21.6%). (Sursa: INS)

Cifra de afaceri a serviciilor de piata a crescutModificare

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei in luna aprilie 2023 a scazut cu o valoare ajustata de 0.7% fata de luna martie 2023 , dar a crescut cu aproximativ 13% fata de aprilie 2022. In primele 4 luni din an, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei a crescut, fata de perioada similara din 2022, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 21.6%. Cele mai importante activitati economice care au condus la cresteri au fost serviciile hoteliere si restaurante si serviciile de curatare a hainelor. (Sursa: INSE)

Inflatie de 6.1% in zona euroModificare

Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 6.1% in mai 2023, in scadere de la 7.0% in aprilie, respectiv 8.1% in mai 2022. Cea mai mare contributie la rata anuala a inflatiei din zona euro a venit de la alimente, alcool si tutun urmata de servicii, bunuri industriale non-energetice. BCE a majorat ratele dobanzilor ieri, pentru a reduce si mai mult inflatia, la nivelul tinta de 2%. Noua dobanda de referinta este de 3.50%, cea mai mare din ultimii 22 de ani. (Sursa: Reuters)

Banca Japoniei mentine dobanda de referinta neschimbataModificare

Banca centrala a Japoniei si-a mentinut vineri politica monetara extrem de relaxata, alegand sa sustina o crestere economica fragila intr-un moment de incertitudine globala. Rata dobanzii pe termen scurt a ramas nemodificata la –0.1%, in linie cu asteptarile economistilor. Totodata, Banca Japoniei se asteapta ca economia tarii sa isi revina intr-un ritm moderat spre finalul anului fiscal 2023 datorii unei cereri retinute. O eventuala crestere a preturilor materiilor prime si o incetinire a economiilor globale vor influenta in mod direct aceasta prognoza. (Sursa: CNBC)

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN)Modificare

Transgaz a anuntat semnarea ordinului de incepere a lucrarilor pentru gazoductul Tuzla-Podisor, in cadrul unui eveniment dedicat, la care au participat Vicepremierul Marian Neacsu, Ministrul Energiei Sebastian Burduja, Directorul companiei, Ion Sterian precum si alte personalitati din industrie. Gazoductul Tuzla-Podisor va permite crearea unei infrastructuri de transport care sa faca legatura intre gazele naturale din perimetrul offshore Neptun Deep, care urmeaza sa fie extrase, si coridorul BRUA, care leaga reteaua de gaze din Romania de restul Europei. (Sursa: BVB)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN)Modificare

Nuclearelectrica a anuntat pornirea si sincronizarea Unitatii 2 Cernavoda la Sistemul Energetic National, dupa ce unitatea a intrat intr-o oprire programata in data de 7 mai 2023, in vederea efectuarii lucrarilor de mentenanta. (Sursa: BVB)

STELLANTIS NV (FR.STLAP)Modificare

Stellantis, al treilea cel mai mare producator auto din lume dupa venituri, a anuntat ca va prezenta, la jumatatea lunii octombrie, primul sau automobil electric de productie europeana, la un pret accesibil. Noul model Citroen e-C3 va avea o autonomie de 320 de km si o capacitate de incaracare rapida de 57 de minute. Compania spune ca se asteapta ca rezervarile prealabile sa poata fi facute pana la sfarsitul acestui an, iar livrarile sa inceapa in al doilea trimestru din 2024. Stellantis a declarat, la sfarsitul lunii trecute, ca va adauga 9 noi vehicule electrice cu baterii in acest an, incercand sa concureze cu producatorii chinezi. (Sursa: CNBC)

Micron Technology (US.MU)Modificare

Producatorul american de cipuri de memorie Micron a declarat ca va continua sa faca afaceri in China si ca va investi aproximativ 603 mil. USD in urmatorii ani in instalatia sa de ambalare a cipurilor din orasul chinez Xian. Compania a fost luata in vizor de catre autoritatea de reglementare a spatiului cibernetic din China, care a declarat luna trecuta ca firma nu a trecut cu bine o evaluare a securitatii retelei si ca autoritatea de reglementare va bloca operatorii de infrastructura cheie sa cumpere de la companie. In luna mai, Micron a prognozat ca veniturile vor fi afectate de interdictia impusa de China, cu un procent de sub 10%. O analiza Reuters a peste 100 de licitatii publice guvernamentale a constatat ca autoritatile chineze incepusera sa reduca achizitiile de cipuri Micron inainte de introducerea interdictiei. (Sursa: Reuters)

Intel Corporation (US.INL)Modificare

Intel este aproape de un acord cu guvernul german pentru a primi subventii de pana la 10.8 mld. USD pentru construirea unei noi fabrici. Publicatia Handelsblatt a relatat ca Intel este aproape de a obtine suplimentarea subventiei cu 4 mld. USD peste cele 6.8 mld USD anuntate cu putin timp in urma. Fabrica din Magdeburg face parte din planul gigantului american de a investi 88 mld. USD in Europa in urmatoarea decada. (Sursa: SeekingAlpha)

Virgin Galactic (US.SPCE)Modificare

Virgin Galactic a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca intentioneaza sa inceapa sa ofere zboruri comerciale in spatiu la sfarsitul lunii, marcand astfel un progres semnificativ pentru compania fondata in urma cu 20 de ani de Sir Richard Branson. Pretul actiunilor a inregistrat un salt de peste 40% dupa publicarea acestei stiri. Intr-un tweet pe pagina oficiala, compania a anuntat ca deschide calatoriile in spatiu pentru oricine s-a intrebat vreodata ce se afla deasurpa pamantului. Primul zbor, denumit Galactic 01 este axat pe cercetare stiintifica si urmeaza sa decoleze, in functie de conditiile meteo, in intervalul 27-30 iunie. Compania va transporta 3 membri ai echipajului, cercetatori in cadrul fortelor aeriene italiene, care urmeaza sa efectueze cercetari privind microgravitatia. (Sursa: [ https://www.marketwatch.com/story/virgin-galactic-says-its-first-space-tourism-flight-will-take-place-this-month-2e48b4e6?mod=investing Marketwatch])

The Walt Disney Company (US.DIS)Modificare

Walt Disney a anuntat ca directorul financiar, Christine McCarthy, va demisiona, urmand ca postul ei sa fie preluat, pentru o perioada limitata, de un alt director cu vechime, Kevin Lansberry, incepand cu 1 iulie. McCarthy isi va lua un concediu, dar va ramana in calitate de consilier strategic, conform lui Bog Iger, CEO-ul companiei. Noul CFO interimar are o vechime de peste 30 de ani in cadrul companiei si va ajuta la alegerea unui succesor in perioada urmatoare. (Sursa: [ https://www.barrons.com/articles/disney-cfo-stepping-down-318e95a8?mod=hp_LEAD_5 Barron’s])

Target Corp (US.TGT)Modificare

Target a anuntat ca va plati un dividend trimestrial de 1.10 USD pe actiune, incepand cu data de 10 septembrie, pentru actionarii inregistrati la data de 16 august. Acest lucru marcheaza o crestere de 1.9% fata de dividendul trimestrial actual de 1.08 USD. Randamentul dividendului, calculat la pretul de inchidere de vineri este 3.29%. Target a platit actionarilor dividende pentru intreaga sa istorie ca societate publica, valoarea acestora fiind majorata timp de 52 de ani consecutivi. Analistii sunt ingrijorati de cum se vor descurca Target si alte companii din comert intr-un mediu in care consumatorii amana din ce in ce mai mult achizitiile neimportante, pe masura ce costul ridicat al produselor de baza acapareaza o parte tot mai mare din bugetele gospodariilor. (Sursa: Barrons)