Romania nu scapa de deficitul bugetar excesiv - 29 mai 2023

De la TradeVille.ro wiki

Executivul Comisiei Europene a publicat raportul de tara pentru 2023, prin care se constata ca economia Romaniei a avut o crestere de 4.7% in 2022, dar prognozeaza ca aceasta nu va mai fi atat de pronuntata in urmatorii ani. Pentru anul 2023, cresterea economica in Romania este estimata la 3.2%, care, in conditiile actuale macroeconomice, este considerata o evolutie buna. Ritmul de crestere a consumului in Romania a scazut, de la o rata de 2 cifre la una de 2%-3%, in timp ce inflatia este asteptata sa scada la sub 10% in acest an, fata de nivelul de 16% de anul trecut. La capitol deficitului bugetar, insa, Romania nu sta bine, Comisia Europeana estimand ca acesta se va mentine la un nivel de peste 3% si in 2024. Executivul european mai precizeaza ca deficitul de cont curent este prea mare si ca leul este supraevaluat. (Sursa: ZF)

Pretul gazelor – in scadere[edit | ]

Vremea calda din anul 2023 si politica agresiva de inmagazinare a gazelor pentru sezonul rece viitor, a dus, in cursul saptamanii trecute, la scaderea preturilor la gaze in Romania sub pretul la care sunt obligati sa vanda furnizorii pentru acoperirea consumului clientilor casnici, de 150 de RON/MWh, pentru prima data in ultimele 22 de luni. Astfel, daca tendinta continua, pastrarea pretului reglementat va fi in defavoarea consumatorilor casnici finali, dar si a furnizorilor. Ultima data cand s-a putut cumpara gaz pe pietele spot din Romania la un pret mediu zilnic inferior celui de 150 RON/MWh a fost pe 8 iulie 2021, cand pretul mediu a unei achizitii a fost de 148 RON/MWh. Situatia se coreleaza cu cea de pe pietele europene, unde preturile la gaze au atins cea mai mica valoare din ultimii 2 ani, in conditiile in care economia europeana in scadere afecteaza cererea de gaze naturale. (Surse: Profit.ro(1);Profit.ro(2))

Acord provizoriu privind datoria SUA[edit | ]

Republicanii din Camera Reprezentantilor au ajuns sambata seara la un acord provizoriu cu Casa Alba pentru a creste limita de imprumut a natiunii si a evita o incapacitate de plata a datoriei suverane a SUA. Odata finalizat, acordul trebuie sa treaca prin Congres si sa primeasca semnatura presedintelui Biden. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat ca, daca nu se reuseste cresterea plafonului de indatorare pana la inceputul lunii iunie, ar putea urma un haos economic. (Sursa: CNBC)

Vanzarile cu amanuntul din Marea Britanie demonstreaza rezilienta[edit | ]

Vanzarile cu amanuntul din Marea Britanie au crescut peste asteptari, in luna precedenta fata de luna martie 2023. Astfel, in luna aprilie 2023, cresterea a fost de 0.5% fata de luna martie 2023, in ciuda unei inflatii ridicate. Volumele vandute in perioada de trei luni incheiata in luna aprilie au crescut cu cea mai mare rata de la jumatatea anului 2021, respectiv cu 0.8% fata de perioada februarie-aprilie 2022. Luna trecuta, rata anuala a inflatiei a scazut mai putin decat se asteptau economistii, ajungand la 8.7%, in aprilie, de la 10.1%, in martie. Miercuri, guvernatorul BoE a declarat ca se teme ca inflatia din Marea Britanie sa persiste in lunile urmatoare. (Sursa: Reuters)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)[edit | ]

Bittnet Systems informeaza piata cu privire la aprobarea, de catre ASF, a prospectului de oferta publica de vanzare a obligatiunilor corporative BNET27A, in data de 25.05.2023. Astfel, obligatiunile in RON emise de companie vor avea o scadenta de 4 ani (16 trimestre) de la data emisiunii, avand o rata anuala a dobanzii fixa de 10%/an, platibila trimestrial. Valoarea nominala totala de emisiune este de 5mil. RON, respectiv un numar de 50,000 obligatiuni cu o valoare nominala de 100 RON/obligatiune. Oferta publica se va desfasura in perioada 30 mai-21 iunie 2023, iar investitorii vor putea subscrie in cadrul ofertei la orice pret de subscriere aflat in intervalul 96-104 RON/obligatiune. (Sursa: comunicat societate)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

Centrala de la Brazi, care produce energie electrica prin arderea gazelor naturale, ramane oprita inca cel putin o luna, conform datelor de la ENTSO-E, asociatia operatorilor de transport si sistem din Europa. Centrala, care a intrat in revizie la inceputul lunii martie, ar fi trebuit sa fie pusa in functiune in a doua jumatate a lunii mai. Centrala are o putere instalata totala de 860 MW si a produs anul trecut 5 TWh de energie electrica, in crestere cu 5% fata de 2021, setand totodata, si un record pentru cei 10 ani de functionare. (Sursa: Economica)

Agroland Business System S.A. (AG)[edit | ]

Agroland Business System a inregistrat in primul trimestru al anului 2023 venituri consolidate in valoare de 69.7 mil. RON, ceea ce reprezinta o crestere de 4% in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2022. In acelasi timp, rezultatul operational al companiei a insumat 3.8 mil. RON, inregistrand o majorare de 34% fata de primul trimestru al anului anterior. Cu toate acestea, profitul net al Agroland Business System a inregistrat o scadere de 12% in comparatie cu anul trecut, ajungand la 1.4 mil. RON. Aceasta scadere este atribuita dublarii costurilor de finantare in comparatie cu perioada similara din 2022. (Sursa: Bursa.ro)

Ford Motor Company (US.F)[edit | ]

De la inceputul anului viitor, posesorii de modele electrice Ford vor avea acces la peste 12,000 de superincarcatoare Tesla din SUA si Canada, pe langa cele peste 10,000 de incarcatoare rapide care fac deja parte din reteaua de incarcare BlueOval Charge Network. Astfel, clientii de Ford EV vor avea parte de un acces fara precedent la incarcarea rapida. Accesul pe scara larga la incarcarea rapida este absolut vital pentru cresterea popularitatii vehiculelor electrice, iar acest acord revolutionar vine in momentul in care compania accelereaza productia si se pregateste sa lanseze o serie noua de modele incepand cu 2025. (Sursa: Ford.com)

AstraZeneca PLC (US.AZN)[edit | ]

AstraZeneca a obtinut rezultate pozitive combinand doua medicamente, Imfinzi si Lynparza, pentru chimioterapia pe baza de platina. Rezultatele au fost obtinute intr-un studiu avansat privind tratarea cancerului endometrial, a sasea cea mai frecventa forma de cancer care afecteaza femeile. Desi premature, rezultatele indica o tendinta favorabila. (Sursa: Reuters)

Mastercard INC (US.MA)[edit | ]

Mastercard a anuntat extinderea parteneriatului cu UniCredit privind platile cu cardul. Astfel, acordul se va aplica la 13 banci din 12 piete europene, acoperind 20 mil. de carduri de toate tipurile. Prin acest parteneriat, experienta clientilor UniCredit va fi imbunatatita, acestia avand acces la o gama completa de servicii. (Sursa: comunicat companie)