S&P 500 la raport - Trade Talk 18 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Cei mici si-au incheiat examenele de vara... cei mari, in schimb, abia le-au inceput. Pe bursa americana, Delta Air Lines si JPMorgan Chase au tras deja primele salve ale noului sezon de raportari... si ce salve!

Ce-i drept, cele doua business-uri beneficiaza din plin de circumstante specifice. La Delta e ieftinirea combustibililor, la JPMorgan sunt dobanzile (inca tot mai) mari. Dar cat de mult va semana restul sezonului curent de rezultate cu ce-am vizionat la debut? 

1. Inca un trimestru mai putin profitabil[edit | ]

Cu 7% se-asteapta analistii sa fi scazut profiturile companiilor din S&P 500 in perioada aprilie - iunie. Daca se confirma, ar fi cel mai serios plonjon suferit dupa perioada similara (si ultra-pandemica) din 2020, cand rezultatele nete s-au scufundat cu peste 30%. Ar fi si al treilea trimestru consecutiv de scadere a profitabilitatii... dar, ca de obicei, exista cateva asteriscuri.

Estimarile analistilor sunt aproape intotdeauna excesiv de pesimiste la startul unui sezon de raportari vizavi de cum arata in final cifrele. In ultimii 5 ani, profiturile anuntate de companii au depasit estimarile in medie cu peste 8%. Profiturile pe actiune sunt influentate pozitiv de buybacks: chiar daca scad in termeni absoluti, banii ramasi dupa ce tragi linie sunt mai multi odata ce se impart la mai putine actiuni. Si se-ntampla ditamai buybacks anii astia... companiile listate pe Wall Street aproape ca si-au triplat rascumpararile de actiuni proprii in ultimul deceniu.

La nivelul S&P 500, veniturile totale sunt estimate sa fi scazut cu (ceva spre) 1%... intr-o perioada in care, potrivit celor mai recente masuratori, economia americana pare sa fi crescut cu circa 5%. Chiar de-ar fi sa excludem afacerile din energie, puternic afectate de reducerea pretului petrolului, veniturile previzionate au saltat cu mai putin de 3%.

Desi ramase in urma economiei, dinamica incasarilor arata mai bine in estimari decat cea profiturilor semn ca marjele sunt sub asediu. Asta nu-i o poveste zisa exclusiv de Tesla (sau de Ford, odata ce vezi primul Cybertruck produs in sfarsit la Austin). Abilitatea companiilor de-a creste accelerat preturile e tot mai indoielnica, pe fondul reducerii generale a inflatiei. In acelasi timp, desi unele costuri se reduc, altele par sa incurce tot mai mult. In iunie, castigul salarial mediu orar a saltat cu 4.4% fata de anul trecut, cu aproape un punct procentual si jumatate peste inflatie. Si chiar daca petrolul s-a ieftinit bine de tot anul asta, United Airlines majoreaza salariile cu pana la... 40%.

In sezonul curent, cea mai mare crestere a profiturilor e anticipata in sectorul producatorilor de bunuri discretionare... mai precis, +27% fata de acelasi trimestru din 2022.

Estimarea nu-i deloc intamplatoare, tinand cont de cat de bine se tine economia. Amazon e data de analisti drept vedeta sectorului, chiar daca vanzarile record generate de Prime Day s-au intamplat la cateva zile dupa finalul trimestrului de raportare. La celalalt capat al spectrului, sectorul de energie ar putea indica cea mai severa compresie a profiturilor... de aproape 50% comparativ cu trimestrul similar din 2022.

Dupa ce-ar ramane pe loc in trimestrul curent, profiturile sunt vazute crescand din nou, cu 7%, in ultimele trei luni ale acestui an. In 2024, pe parcursul intregului an, profiturile ar trebui sa salte cu inca 12%.

2. Big Tech devine Big 7[edit | ]

Indicele DJIA vine dupa cea mai buna saptamana din martie incoace... dar saltul facut pana acum in 2023 e de numai 4%. S&P 500 si Nasdaq Composite sunt mai sus cu 17%, respectiv 36%.

Vineri, 32 de companii din S&P 500 au atins maximele ultimului an peste 1/3 din ele fiind cotate, de asemenea, la noi maxime record. Doar 5 companii au atins minimele ultimului an, niciunul dintre ele nefiind un nou minim record. Netflix s-a tranzactionat la cele mai mari cotatii dupa februarie anul trecut, iar Nvidia, la inaltimi nemaivazute dupa IPO-ul din 1999. In schimb, AT&T a coborat vineri la cele mai mici valori din ultimii 20 de ani... care ieri au devenit, de fapt, cele mai mici din ultimele trei decenii.

Big Tech devine Big 7... iar referinta celebrului western al anilor '60 e tot mai intens abuzata in presa. Sunt Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta Platforms, Nvidia si Tesla.

In perioada celor zece ani care-au trecut din 2012 (anul listarii Meta Platforms) pana-n 2021, rezultatele nete Big 7 au crescut anualizat cu 14%. In 2022, cifra a fost mai mica cu peste o cincime. 2023 pare-a fi un an de tranzitie ciudata idee odata ce vezi un grafic Nvidia. Insa anul viitor, profiturile celor 7 magnifici sunt vazute la 362 mld. USD, peste cei 336 mld. USD colectati in 2021 si stabilind un nou record absolut.

 

TOP TRENDING[edit | ]

Fidelis: Pana pe 28 iulie inclusiv, investitorii pot subscrie pentru noile titluri de stat listate la BVB... la dobanzi anuale de 6.3% si 7.2% (lei, scadente de 1 an si 3 ani), respectiv 3.85% si 5.45% (euro, scadente de 1 an si 5 ani). Exista si de aceasta data o transa speciala dedicata donatorilor de sange, la subscrierile pentru titlurile in lei cu scadenta de 1 an. Ieri, in prima zi de subscrieri, sumele atrase s-au ridicat la aproximativ 29 mil. RON pe transa titlurilor in lei si 15 mil. EUR pe cea a titlurilor in euro. Nici dobanzile, nici castigurile de capital nu sunt impozabile.

Debut: Maine intra la tranzactionare pe piata reglementata a BVB noile obligatiuni emise de Bittnet Systems. Derulata in perioada 30 mai - 21 iunie, oferta publica de vanzare a atras 5 mil. RON, emisiunea cu simbolul BNET27A avand scadenta la 4 ani si o dobanda anuala fixa de 10%, platibila semestrial. Actiunile BNET se tranzactioneaza inca din aprilie 2015, Bittnet Systems fiind prima companie IT listata la BVB.

Energie: Pentru prima oara de la inceputul verii, pretul orar spot al energiei electrice in Romania depaseste pragul de 1,000 RON pe MWh. Scumpirea se-ntampla in ciuda cantitatii mari de energie solara produsa... si a consumului inca redus. In primele cinci luni ale anului, cererea a fost cu peste 7% mai mica decat in perioada corespunzatoare din 2022.

Raportari: Ca si JPMorgan Chase, Wells Fargo si Citigroup vineri, Bank of America si Morgan Stanley au raportat azi peste asteptarile analistilor. Goldman Sachs vine si ea maine, inaintea sedintei de tranzactionare intr-o super-miercuri care include Tesla si Netflix dupa inchiderea sedintei. Urmeaza joi American Airlines si United Airlines (ambele inaintea sedintei). La BVB, sezonul rezultatelor semestriale debuteaza saptamana viitoare cu TeraPlast pe 25 iulie si OMV Petrom pe 28 iulie.

Petrol: Rezervele SUA sunt la cea mai modesta valoare din ultimii 40 de ani... aproximativ 346 milioane de barili, cantitate suficienta pentru numai 18 zile de consum. In 2022, administratia Biden a vandut, pe parcursul a numai sase luni, 180 milioane de barili din rezerva strategica, de aproape 5x mai mult decat in orice alta ocazie precedenta. 

STIAI CA?[edit | ]

Potrivit unei analize Morgan Stanley, actiunile Microsoft s-ar putea tranzactiona la 415 USD, cu 20% peste inchiderea de aseara si la o capitalizare bursiera de peste 3 tln. USD. Morgan Stanley a recomandat Microsoft inca din 2016... de-atunci incoace, actiunile s-au apreciat cu peste 500%.