TradeTalk: August Blues - Trade Talk 14 august 2023
Cu gandul la ziua libera de maine, facem o scurta radiografie a ceea ce s-a intamplat in primele saptamani din august. Daca nu aveti facut inca playlist-ul pentru aceasta mini-vacanta, ati putea adauga si cateva melodii mai melancolice, care sunt in ton cu august blues considerata de experti ca fiind similara cu serile de duminica, cand devenim ceva mai depresivi cu privire la o noua saptamana de munca. Fie ca e vorba de sfarsitul vacantelor, sau de nebunia din trafic, sau chiar de scaderile inregistrate recente pe bursele din SUA, acest fenomen pare sa reflecte o stare de anxietate pentru multi dintre noi. Colac peste pupaza nici macar batalia epica dintre Musk si Zuckerberg nu se va mai desfasura la Roma, conform ministrului culturii din Italia.
Ultimele date despre inflatia din SUA prezentate vineri dupa-amiaza au complicat imaginea generala, si totodata pot influenta si discursul lui Powell, de la sfarsitul lunii la Jackson Hole (24-26). PPI a crescut cu 0.3% comparativ cu luna trecuta, fiind peste estimarile analistilor. Acest lucru a contribuit la scaderea Nasdaq cu aproape 2% pe parcursul ultimei saptamani, si a doua consecutiva de corectie, ceea ce ne aduce aminte de decembrie 2022, cand am fost martori la 4 saptamani de dominatie din partea ursuletilor.
Si cand vine vorba de corectii bursiere, analistii se grabesc sa puncteze cateva aspecte interesante. Astfel, cei de la JPMorgan au evidentiat intr-o nota pentru investitori ca S&P500 se apropie de un nivel cheie de suport tehnic pe grafic. O scadere in intervalul 4,404-4,421 ar putea deraia dinamica de crestere asociata cu raliul inregistrat din martie, si ar duce piata spre un test al nivelului de 4302, si punctul cheie de influexiune de 4,200. In cazul in care acest scenariu prinde contur, JPMorgan, considera ca acest nivel va ceda, si piata si-ar putea relua scenariul bear intrerupt in acest an.
Un barometru bun pentru acesta luna va fi chiar raportul celei mai performante companii din Nasdaq, Nvidia, care a crescut cu peste 180% in aceste 7 luni. Dupa ce a intrat in randul companiilor cu peste 1 trilion USD capitalizare bursiera, Nvidia are un P/E pe utlimele 12 luni de 220, cu mult mai mare chiar si decat al Amazon (110) sau Tesla (70). Si, asteptarile pietei sunt extrem de mari pentru raportul de la finalul acestei luni. Conform Refinitiv, analistii se asteapta la venituri trimestriale de peste 11 mld. USD, ceea ce ar reprezenta o crestere de 65% fata de anul trecut. Zborul pretului actiunii a fost frant in aceasta saptamana, cand Nvidia s-a corectat cu 8.6%, o cifra de 4 ori mai mare decat scaderea Nasdaq, fara nici o veste care sa provoace o astfel de miscare. Astfel, Nvidia este priced-for-perfection pentru sfarsitul acestei luni, si o vom urmari indeaproape in momentul raportarii.
Indiferent de reactia pietei la rezultatele companiei, Nvidia ramane o poveste de succes, doar daca ne uitam la randamentul oferit investitorilor in ultimii 10 ani. In urma cu o decada, compania lui Huang valora doar 8.4 mld. USD. De atunci insa, Nvidia a crescut cu 11,170% comparativ cu doar 55% pentru rivalul Intel, si de aproape 4 ori mai mult decat Tesla lui Musk. Si, ca sa incheiem mai optimist aceasta sectiune, Dan Ives, de la Wedbush Securities, considera ca, scaderea Nasdaq va fi de scurta durata, si se asteapta in continuare la cresteri in intervalul 12-15% datoria companiilor din Big Tech Amazon, Google si Microsoft pe fondul cheltuielilor de cloud ale intreprinderilor.
TOP TRENDING...GLOBAL[edit | ]
Mai mult loc la picioare: Companiile aeriene care au petrecut decenii inghesuind cat mai multe locuri in clasa economy se concentreaza in prezent pe o cerere neobisnuit de mare pentru categoriile premium. Din totalul de locuri dintre SUA si Europa, cele la economy reprezinta 79.3% comparativ cu aproape 82% inainte de pandemie. Cea mai mare crestere procentuala s-a inregistrat pentru premium economy de la 4.2% la 6.4%. Delta, United Airlines, American Airlines si Lufthansa sunt doar cateva dintre companiile care au anuntat imbunatatiri pentru first class si premium economy. Ca sa punem lucrurile in perspectiva, in 2009, Delta vindea doar 9% locuri premium, cifra care s-a triplat pana in 2019, si se asteapta sa depaseasca 30% anul viitor.
The week ahead: In aceasta saptamana cateva companii din sectorul de retail din SUA vor prezenta ultimele rezultate financiare, printre care HomeDepot, Target, TJX si Walmart. Maine vom afla si ultimele detalii despre vanzarile cu amanuntul, iar minuta FED va fi disponibila miercuri seara.
Rate cut?: Economistii de la Goldman Sachs anticipeaza ca FED va incepe sa reduca ratele dobanzilor pana la sfarsitul lunii iunie anul viitor, urmand ca din acel moment sa opereze astfel de modificari treptat, intr-un ritm trimestrial. Potrivit acestora, FED este de asteptat sa sara peste majorarea de luna viitoare si sa concluzioneze la sedinta din noiembrie ca tendinta inflatiei de baza a incetinit suficient de mult pentru a face inutila o ultima majorare.
Price cuts: Tesla a redus preturile in China pentru model Y, scazand asftel pretul de pornire cu 4.5% pentru Y Long Range si cu 3.8% pentru Y Performance. Compania ofera subventii de asigurare in China pentru cumparatorii Model 3 de versiuni entry-level. Stirea vine in contextul in care, luna trecuta, Elon Musk a declarat ca asfel de reduceri raman o posibilitate chiar daca comprima marjele companiei. Vanzarile Tesla fabricate in China au scazut cu 31% fata de luna iunie, potribit datelor furnizate de China Passenger Car Association, marcand primul declin de la o luna la alta din decembrie.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Earnings: Nuclearelectrica a incheiat S1 cu venituri din exploatare de 3.7 mld. RON, in crestere cu 20% fata de anul trecut si cu un profit net de 1.28 mld. RON, mai mare cu 5.6% fata de aceeasi perioada din 2022. Profitul operational a scazut cu 4.7% fiind impactat de cresterea cheltuielii cu contributia la fondul de tranzitie energetica, care a fost cu aproape 150% mai mare fata de suma inregistrata anul trecut.
Cu ochii in telefon: Digi Communications a raportat venituri de 809.3 mil. EUR in S1, reprezentand o crestere de 12.9% fata de anul trecut. Profitul din operatiuni s-a diminuat cu 12.7% pana la nivelul de 26.8 mil. EUR. In Romania, compania a inregistrat o crestere a numarului de utilizatori de telefonie mobila de 19%, depasind pragul de 5.4 mil.
STIAI CA?[edit | ]
Aproximativ 35% din cei care fac parte din generatia Z, se simt vinovati daca nu muncesc atunci cand sunt in vacanta, conform unui studiu realizat pe Linkedin.