Ultima strigare la BVB - Trade Talk 18 noiembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

14 companii din indicele principal BET au raportat la finalul saptamanii trecute, plus alte cateva care nu-s (deocamdata) incluse in referinta bursei noastre.

A fost ultima strigare importanta pana la alegerile parlamentare si prezidentiale. Iar cifrele au sosit cu mai putin de doua saptamani inaintea editiei din 27 noiembrie a conferintei trimestriale Quarterly Report, pentru care biletele sunt inca disponibile. 

FP si ROCA trec pe profit

Fondul Proprietatea (simbol: FP): profit net de 210 mil. RON in primele 9 luni, comparativ cu o pierdere de-aproape 5x mai mare in aceeasi perioada din 2023.

Veniturile nete din activitatea operationala au trecut de la minus 502 mil. RON la plus 238 mil. RON. Totusi, incasarile brute din dividende, reprezentand in principal sumele inregistrate de la Aeroporturi Bucuresti si Salrom, au fost de-aproape 7x mai mici. Majoritatea detinerilor curente in portofoliul FP sunt companii nelistate (deocamdata) aflate in controlul statului roman. La varf in topul participatiilor sunt Aerporturi Bucuresti, Administratia Porturilor Maritime si Societatea Nationala a Sarii "Salrom". Actiunile FP sunt -36% in acest an, fiind cotate la un discount de peste 50% fata de active, diferenta de-o severitate nemaivazuta de la listarea Fondului in 2011.

ROCA Industry (simbol: ROC1): si aici rezultat net cu plus in fata in primele 9 luni, 12.5 mil. RON la nivel consolidat, dupa o pierdere de peste 7 mil. RON in perioada identica din 2023.

Cu 8 jucatori semnificativi din sectorul constructiilor in portofoliu, ROCA a ajuns in primele trei trimestre un business cumulat de peste jumatate de miliard RON. Afacerile au crescut cu 9%, iar EBITDA cu 48%. Ca perspectiva a cresterilor: tot in primele 9 luni, un indice al lucrarilor de constructii rezidentiale a scazut cu 23%, potrivit datelor INS citate de holding. Intr-un context complicat, ROCA Industry castiga cota de piata si profitabilitate, afirma Ionut Bindea, CEO.

Transferate in primavara pe piata principala, actiunile ROC1 sunt -14% in acest an. Ionut Bindea vine pe 27 noiembrie la Quarterly Report. 

IMP si BNET trec pe pierdere

Impact Developer & Contractor (simbol: IMP): pierdere neta de 23 mil. RON la nivel consolidat in primele 9 luni, dupa un rezultat net pozitiv de 64 mil. RON in aceeasi perioada din 2023.

EBITDA a scazut si ea, cu 83%, la 12 mil. RON. Dinamica a fost cauzata de costuri financiare ridicate, in conditiile in care Impact nu a inregistrat anul acesta venituri din reevaluarea investitiilor imobiliare, precum in 2023. In schimb, incasarile totale au crescut cu 29%, la 138 mil. RON, iar luna octombrie a adus cele mai ridicate vanzari din ultimii 5 ani. Suplimentarea stocului cu 732 de unitati noi in GREENFIELD Baneasa si inceperea semnarii contractelor de vanzare-cumparare pentru acestea in octombrie creeaza perspective pozitive pentru finalul de an si inceputul lui 2025, declara Dan Sebastian Campeanu, CEO. Infiintata in 1991, Impact e unul dintre cele mai durabile business-uri romanesti din orice sector de activitate. Listate in 1996, la doar un an de la redeschiderea Bursei de la Bucuresti, si promovate un deceniu mai tarziu pe piata principala, actiunile IMP sunt -23% pana acum in 2024.

Bittnet Systems (simbol: BNET): pierdere neta de 5 mil. RON in primele 9 luni, de 2x mai mare decat rezultatul negativ inregistrat in perioada identica din 2023.

In schimb, EBITDA s-a majorat cu 10%, iar profitul operational a ramas la o valoare similara. Veniturile consolidate din contractele cu clientii au saltat cu 11%, la 308 mil. RON. Evenimentele care au marcat trimestrul 3 au inclus vanzarea pachetului majoritar detinut la FORT (business de cybersecurity listat in aceasta primavara pe piata AeRO, simbol FORT), integrarea companiilor din pilonul de Infrastructura Digitala sub brandul Dendrio si programul de rascumparare a actiunilor proprii BNET. La final de an, vom trage cu totii ca o echipa unita, pentru a indeplini obiectivele propuse, zice Mihai Logofatu, CEO.

In vara lui 2020, Bittnet Systems devenea prima companie care trecea de pe AeRO pe piata principala. Actiunile BNET sunt -33% in acest an.

TOP BVB

Transport Trade Services (simbol TTS): Actiunile plonjau cu 10% in aceasta dimineata, dupa ce operatorul fluvial de marfuri a indicat vineri dupa inchiderea sedintei de tranzactionare profit net si venituri mai mici cu 57%, respectiv 43% in primele 9 luni (vs aceeasi perioada din 2023). Rezultatele reflecta schimbarile economiei regionale, respectiv incetarea operatiunilor de tranzitare pe Dunare a cerealelor exportate din Ucraina, precum si restrangerea activitatii din metalurgie, transmite compania. Actiunile TTS sunt -39% pana acum in 2024, dupa un avans de 136% anul trecut (#1 in topul aprecierilor din indicele principal BET).

Antibiotice Iasi (simbol ATB): Profitul net si veniturile au urcat cu 15%, respectiv 7% in primele 9 luni (vs acelai interval al anului trecut). 2024 a adus primele vanzari pe noi piete din Europa, Orientul Mijlociu si Australia, in timp ce incasarile din America de Nord si Asia au inregistrat cresteri de pana la 20%. Actiunile ATB sunt +134% in acest an.

Premier Energy (simbol PE): Profitul dupa impozitare s-a diminuat cu 58% in primele 9 luni (vs perioada identica din 2023), desi veniturile au crescut cu 25%, depasind 800 mil. EUR. Continuam strategia axata pe imbunatatiri operationale, crestere organica si finalizarea portofoliului nostru de proiecte atractive, declara Jose Garza, CEO. Listate in aceasta primavara pe piata principala, actiunile PE sunt +1% fata de pretul final de oferta (si +6% fata de pretul final de oferta pentru investitorii care au subscris cu discount).

AROBS Transilvania Software (simbol AROBS): Profitul net si EBITDA au scazut cu 42%, respectiv 25% in primele 9 luni (vs aceeasi perioada din 2023), la afaceri consolidate mai mici cu 5%. Totusi, reducerea semnificativa a costurilor a inceput sa se faca simtita in rezultatele punctuale ale trimestrului 3. Listate in decembrie 2021 pe piata AeRO si transferate in septembrie anul trecut pe piata principala, actiunile AROBS sunt -16% pana acum in 2024.

2Performant Network (simbol 2P): Afacerile liderului pietei de marketing afiliat din Romania au crescut cu 7% in primele 9 luni (vs perioada identica din 2023), la circa 35 mil. RON. In schimb, pierderea neta s-a adancit la 1.8 mil. RON. Rezultatele reflecta investitiile masive in dezvoltarea platformei si pregatirea pentru achizitia Profitshare, care vor aduce beneficii majore pe termen lung, spune Dorin Boerescu, CEO. Listate din decembrie 2020 pe piata AeRO, actiunile 2P sunt -23% in acest an (si scadeau cu 9% azi la pranz).

TOP INTERNATIONAL

Dow Jones (simbol DE.SXRU): A pierdut 305 puncte vineri (-0.7%), incheind ultima zi a saptamanii din nou sub pragul de 44,000 de puncte. S&P 500 si Nasdaq Composite au picat cu 1%, respectiv 2%. A disparut deja peste 1/2 din aprecierea post-alegeri a bursei americane. Jay Powell a declarat joi ca Fed-ul nu-i grabit sa taie dobanzile.

Oklo (simbol US.OKLO): Actiunile s-au prabusit cu 25% vineri, dupa aparitia joi seara a rezultatelor trimestrului 3. Sustinuta direct de Sam Altman, compania specializata intr-o noua tehnologie a reactoarelor nucleare mici si modulare valoreaza acum in jur de 1.7 mld. USD, de 30x mai putin decat Vistra (si de 42x mai putin decat Constellation Energy, care-i un gen de Nuclearelectrica de America). Apropo, portofoliul Energiei in noua administratie Trump va fi condus de Chris Wright, membru in board-ul celor de la Oklo (si CEO Liberty Energy).

Palantir Technologies (simbol US.PLTR): Actiunile au explodat cu 11% vineri, dupa ce compania a anuntat transferul actiunilor de la NYSE catre Nasdaq (unde vor debuta pe 26 noiembrie). Pentru trimestrul 3, Palantir a raportat incasari peste asteptari, mai mari cu 30% (vs aceeasi perioada din 2023), si profit net record. Actiunile sunt +283% in acest an si se tranzactioneaza la 141x profitul net asteptat pentru urmatoarele 12 luni.

Rocket Lab (simbol US.RKLB): Actiunile au castigat 41% saptamana trecuta, pe seama cifrelor trimestriale, a actualizarilor operationale, dar si a victoriei lui Donald Trump si a relatiei tot mai apropiate a acestuia cu Elon Musk. Aprecieri semnificative au inregistrat si alte companii axate pe infrastructura zborurilor spatiale, inclusiv Intuitive Machines (+28%), Spire Global (+26%), Planet Labs (+16%), Redwire (+15%) si AST SpaceMobile (+10%). 

STIAI CA?[edit | ]

Ascendia (simbol ASC) e una dintre cele trei companii romanesti incluse in topul Deloitte al celor mai agile 50 de business-uri de tehnologie din Europa Centrala. Listate in iulie 2016 pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti, actiunile ASC sunt -41% in acest an.