Veni, Nvidia, Vici - Trade Talk 19 iunie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Incredibil! Cum de-a fost posibil? De fapt, cum de-a fost posibil asa repede?

La o capitalizare de circa 3.3 tln. USD, din care vreo doua trilioane au fost adaugate anul asta, Nvidia a devenit ieri cea mai valoroasa companie de pe planeta. Mai sus de Microsoft, si mai sus de Apple. Ca perspectiva: vedeta AI era de peste 8x mai mica in noiembrie 2022, cand a fost lansat public ChatGPT. 

1. Hardware vs software

Cand Fed-ul nu-i acasa (cu dobanzi mai mari), Big Tech joaca pe masa. De data asta, totusi, jocul pare sa fie pe bune. Fara trucuri contabile sau exercitii exagerate de PR.

Nvidia e plus mai bine de 700% din noiembrie 2022 incoace. Actiunile s-au triplat anul trecut si sunt plus 173% pana acum in 2024. Ca perspectiva: Microsoft, a doua cea mai valoroasa companie din lume, a urcat cu 19% in acest an. Iar Apple, cu numai 11%.

Creatia lui Jensen Huang se tranzactioneaza la circa 40x profitul net asteptat in urmatoarele 12 luni. Multiplul era 50x in noiembrie 2022. Strict judecate dupa criteriul asta, actiunile sunt mai ieftine acum decat la debutul febrei AI.

Competitia aproape ca se pierde in multime, deocamdata. AMD, probabil cel mai redutabil dintre rivali, anticipeaza incasari de vreo 4 mld. USD in acest an. La Nvidia, cifra estimata e de 30x mai mare. Asa-i cand controlezi peste 80% din piata totala a cipurilor destinate centrelor de date AI.

Sunt doua idei care ne vin instant in minte. Prima, dupa vreo 15 ani in care software-ul a fost la putere, hardware-ul isi ia in sfarsit revansa: Nvidia nu-i vreun ecosistem de servicii de larg consum sau alt Teams mega-intruziv, ci tehnologie in cea mai pura forma. A doua, e absolut remarcabil cum topul suprem al capitalizarilor e dominat de-o companie de crestere: in ultimul an, incasarile totale au sarit cu 262%, iar cele care privesc exclusiv centrele de date, cu 427%.

2. Poveste din cartierul de vest

Istoria celor de la Nvidia e pur si simplu fabuloasa. Un excelent exemplu de pariu ultra-asimetric, nu doar la bursa, ci si-n afaceri. Si o lectie despre cum rabdarea e, pana la urma, cea mai importanta virtute.

In 1999, Intel era forta dominanta in aria semiconductorilor. Steve Jobs revenise de numai doi ani la Apple. Iar Nvidia debuta la Nasdaq.

La nici trei ani dupa listare, perioada in care actiunile au crescut cu peste 1,600% in ciuda crahului sectorului american de tehnologie, noul producator de cipuri era primit in indicele S&P 500, inlocuind infama Enron. Mai precis, imediat dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Nvidia valora atunci doar 8 mld. USD.

Acum abia daca se mai disting pe grafice, insa de la listare incoace, Nvidia a suferit trei picaje anuale de 50% sau mai mult. Totusi, nimeni si nimic nu l-a oprit pe Jensen Huang: in cei 25 de ani petrecuti pe Wall Street, cu tot cu dividende, Nvidia a adus investitorilor un randament total de 591,078%.

Cine va creste in umbra racoroasa a lui Huang? Mai pragmatic, unde-i acum cel mai asimetric profil de ascensiune in aria AI? Ca de obicei, n-avem nici cea mai vaga idee. Dar aseara am fost intrigati de inca un review super-pozitiv pentru cipurile Snapdragon X Elite, produse de cei de la Qualcomm pe arhitectura Arm (apropo, cum s-o uita Intel la asta?). Listati de numai cateva luni la Nasdaq, britanicii sunt abia #66 in topul global al capitalizarilor bursiere. Si cu tot respectul pentru bancile italiene, e surprinzator cum Palantir Technologies, #323 in acelasi clasament, valoreaza mai putin decat Itau Unibanco sau Intesa Sanpaolo. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Indicele principal BET a reusit sa inchida ieri la peste 18,000 de puncte, prag pe care-l depasise recent in premiera istorica. Castigurile de top au fost aduse de Transelectrica (+6.2%) si Aquila Part Prod (+3%). Cele mai severe minusuri au stat in dreptul Bursa de Valori Bucuresti, Fondul Proprietatea si Digi Communications, dar scaderile au fost de sub un procent. BET e plus 17% pana acum in 2024.

Dividende: OMV Petrom propune un dividend special, cu un randament de 4% la cotatia curenta a actiunilor, in completarea celui deja platit din profitul aferent anului trecut. Grupul isi mentine obiectivul cresterii anuale cu pana la 10% a dividendului de baza pana la finalul acestui deceniu. Estimam ca Strategia 2030 va genera un flux de trezorerie extins semnificativ care va sustine planurile noastre de investitii si un dividend extrem de competitiv, precizeaza cel mai mare producator integrat de energie din sud-estul Europei.

Energie: OMV Petrom anunta schimbari importante in Strategia 2030, cu accent pronuntat pe regenerabile si mobilitate electrica, pe masura ce grupul dezvolta cel mai mare portofoliu verde din Romania. Dupa Hidroelectrica si Romgaz, si Nuclearelectrica rectifica in jos bugetul pentru 2024, veniturile si profitul net fiind vazute in scadere cu 2%, respectiv 5% (vs anul precedent), pe fondul ieftinirii energiei electrice si al noilor reglementari legislative.

Wall Street: Indicele S&P 500 a terminat sedinta de ieri la un nou maxim istoric, al 31-lea din acest an, aproape de pragul celor 5,500 de puncte. Arm Holdings si Dell Technologies au sarit cu 9%, respectiv 5%. Nvidia a urcat cu peste 3%, insa toate celelalte nume din grupul celor 7 Magnifici au incheiat pe minus (inclusiv Microsoft si Apple). In 2024, companiile din S&P 500 au evoluat in medie cu peste 10 puncte procentuale sub performanta indicelui, marcand cea mai serioasa discrepanta vazuta in ultimii 34 de ani. Si totusi, investitorii institutionali raman mai optimisti ca oricand dupa noiembrie 2021, potrivit unui sondaj Bank of America. Bursa americana e inchisa azi, cu ocazia Juneteenth, se redeschide maine.

Promovare: Senatul american a votat ieri in favoarea accelerarii industriei nucleare in SUA. Initiativa primise deja girul Camerei Reprezentantilor, urmand sa fie ratificata de presedintele Joe Biden. Potrivit unui raport oficial redactat la Washington, America e-n urma Chinei cu 10 sau chiar 15 ani in aria centralelor nucleare de ultima generatie. Cameco, cel mai important producator de uraniu din lumea occidentala, e plus 22% in acest an pe bursa americana. In schimb, Centrus Energy, singurul producator american autorizat pe nisa combustibilului necesar reactoarelor mici si modulare, a pierdut 1/4 din capitalizare pana acum in 2024.

Macro: In SUA, vanzarile cu amanuntul au crescut in mai cu doar 0.1% (vs aprilie), sub asteptari, partial pe seama ieftinirii combustibililor. Investitorii coteaza acum o sansa de 61% ca dobanda de referinta sa fie taiata cu ocazia anuntului Fed-ului din 18 septembrie, chiar daca banca centrala mai are o sedinta programata la final de iulie. 

STIAI CA?[edit | ]

In februarie 2019, Amazon devansa Microsoft si Apple la varf in topul capitalizarilor bursiere. Nvidia nu era atunci printre cele mai valoroase 20 de companii.