Vin raportarile (si) la BVB - Trade Talk 21 octombrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Mai avem un pic pana la startul ultimului sezon de raportari din 2024 la BVB. Din BET, debutul va fi asigurat de OMV Petrom, pe 29 octombrie.

Urmeaza TeraPlast pe 30 octombrie si BRD Groupe Societe Generale pe 31 octombrie. Bursa de Valori Bucuresti si Banca Transilvania vin pe 7, respectiv 8 noiembrie. Iar ca de obicei, aglomeratia cea mai mare se va intampla la mijlocul lunii viitoare. 

OMV Petrom si Hidroelectrica la pre-raport

O serie de indicatori operationali au iesit deja pentru trimestrul 3. La OMV Petrom, atat productia, cat si vanzarile totale de hidrocarburi au scazut, cu procente formate dintr-o singura cifra (vs perioada identica din 2023). Iar Hidroelectrica a produs si vandut cu 20%, respectiv 24% mai putina energie electrica.

O scurta recapitulare e binevenita. La OMV Petrom, profitul net aproape ca s-a triplat in primul semestru (vs aceeasi perioada din 2023), chiar daca vanzarile au scazut cu 3%. Grupul a obtinut in jur de 51% din veniturile si profitul net bugetate pentru intregul an. La Hidroelectrica, acelasi prim semestru a adus venituri si profit net mai mici cu 26%, respectiv 32%. Procentele de indeplinire a obiectivelor asumate au fost 50%, respectiv 61%. Hidroelectrica va raporta rezultatele trimestrului 3 pe 14 noiembrie.

Apropo de bugete, procentele mentionate au aratat chiar mai bine la Romgaz: 55% in cazul veniturilor, respectiv 91% in privinta profitului net. Strict din perspectiva rezultatelor nete urmarite, Transelectrica si Transgaz si-au depasit deja tintele pentru 2024.Dividende vs investitii

Sunt investitii uriase deja in derulare in sectorul romanesc de energie. In 2024, asta-i clar un refren diferit fata de ce-am vazut in ultimii ani.

La OMV Petrom si Romgaz, e hiper-mediatizatul proiect Neptun Deep din Marea Neagra. Banii nu-s o problema chiar si-atunci cand trebuie sa te imprumuti, dupa cum ne-a aratat recent Romgaz cu o prima transa de obligatiuni internationale excelent primita de investitori. Hidroelectrica va investi 1.4 mld. RON in urmatorii 4 ani, cu accent pe diversificarea portofoliului de productie via regenerabile si a celui de stocare. Investim, dar ne respectam planul de acordare a dividendelor, a punctat luna trecuta Karoly Borbely, CEO. Pe termen scurt, totusi, imaginea nu-i asa favorabila: in pragul acestei ierni, lacurile Hidroelectrica sunt la minimul ultimilor 5 ani. Investitiile sunt sinonime si cu Nuclearelectrica. Potrivit unei analize recente a Ministerului Energiei, costul total al mini-reactoarelor de la Doicesti si al noilor unitati de la Cernavoda e evaluat la aproape 12 mld. EUR. Cifra-i semnificativa, dar trebuie pusa in contextul renasterii industriei nucleare peste tot in lume.

Electrica nu putea lipsi din filmul asta, inclusiv pe filiera atragerii de finantari nerambursabile prin PNRR, pentru proiecte de stocare in valoare de-aproape 22 mil. EUR. Apropo, compania abia ce-a anuntat si preluarea a 20% din parcul eolian Crucea Power Park, ajungand aici la o participatie de 60%. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Indicele principal BET a pierdut 1.6% saptamana trecuta, lichiditatea fiind de cateva ori sub media anului. Referinta bursei noastre e -6% fata de cel mai recent maxim istoric atins in iulie, chiar daca pietele din SUA si Europa bat recordurile in aceste zile. Ultima oferta Fidelis din 2024, cu titluri de stat romanesti listate in lei si euro, se va derula intre 9 si 18 decembrie.

Imobiliare: One United Properties a anuntat vanzari si pre-vanzari de circa 191 mil. EUR in primele 9 luni, marcand o scadere de 4% (vs aceeasi perioada din 2023). Pretul mediu de vanzare pe metru patrat a ramas stabil. Dezvoltatorul va anunta rezultatele trimestrului 3 pe 11 noiembrie.

Fluvial: In septembrie, actiunile Transport Trade Services au fost #5 in topul lichiditatii, reprezentand circa 5% din totalul tranzactiilor la categoria Premium. Luna trecuta a adus doua recorduri, anume cea mai mare valoare tranzactionata lunar de la listare, precum si ziua cu cele mai ridicate rulaje, efect partial al includerii actiunilor TTS in indicii emergenti FTSE Global AllCap.

Agri: DN Agrar si-a majorat productia de lapte cu 14% in primele 9 luni (vs aceeasi perioada din 2023), la o medie lunara de 5 milioane de litri. La noua ferma Straja, grajdurile pentru 1,120 de animale sunt aproape finalizate si echipate. Impreuna cu BSOG Energy, companie de energie detinuta de Black Sea Oil & Gas, DN Agrar va crea cel mai mare proiect de productie a biometanului din Romania, cu o capacitate totala de pana la 15 MW.

IT: Ultimele doua luni au fost probabil cele mai dure din istoria noastra, dar voi pune compania inapoi pe drumul cel bun, rezultatele se vor vedea in cateva trimestre, spune Daniel Dines, CEO UiPath. Actiunile sunt -47% la NYSE pana acum in 2024.

Wall Street: Dow Jones si S&P 500 au inchis vineri la noi maxime istorice, apreciindu-se pentru a 6-a saptamana consecutiv. Netflix a sarit cu 11%, dupa aparitia joi seara a unor rezultate trimestriale peste asteptari.

Industrie: Crizele care nu par sa se mai termine la Boeing si Intel sunt urgente nationale, scriu cei de la WSJ. La finalul anilor '90, patru din cele mai valoroase 10 companii americane erau producatori industriali, fata de niciuna acum. Intel e -55% in acest an pe bursa din New York, iar Boeing, -41%.

Pretios: Aurul a fost cotat vineri la un nou maxim record, deasupra nivelului de 2,700 USD pe uncie. Argintul e mai scump ca oricand in ultimii 12 ani. Newmont Corporation si Barrick Gold, cei mai mari producatori globali, sunt +39%, respectiv +16% in acest an pe bursa americana.

Crypto: Bitcoin testa 70,000 USD in aceasta dimineata, saltand cu-aproape 10% in ultimele sapte zile. MARA Holdings, cel mai important miner BTC, e -20% in acest an pe bursa americana. In schimb, Core Scientific si TeraWulf, ale caror business-uri au componente AI tot mai serioase, sunt +272%, respectiv +118%. 

STIATI CA?

Pana acum, peste 70 de companii din S&P 500 si-au publicat deja rezultatele trimestriale. 75% din ele au batut asteptarile analistilor, potrivit FactSet.