Vuza, Chimcomplex: Anul acesta, Chimcomplex lanseaza prima emisiune de bonduri internationale si planuieste o majorare de capital de 225 milioane de euro - 18 ianuarie 2022

Anul acesta, Chimcomplex (CRC) lansează prima emisiune de bonduri internaționale și plănuiește o majorare de capital de 225 milioane de euro, a spus Ștefan Vuza, Președinte Chimcomplex, într-o conferință de presă, organizată la Bursa de Valori București.

“Cele două acțiuni de capital amintite au ca scop începerea investițiilor strategice de relansare a liniilor de produse chimice aflate în conservare. Ambele platforme chimice folosesc doar 20% din capacitățile lor. Luăm în considerare și construirea unor noi linii de produse, pe care România le importă momentan la prețuri exagerate”, a spus Vuza.

Planul Strategic 2022-2030 al Chimcomplex prevede un total de 2,5 miliarde de euro investiții și reprezintă cel mai mare pachet investițional din industria chimică din ultimii 30 de ani, împărțit în trei etape, a mai spus Vuza: „Primul pachet este compus din emisiunea de bonduri de 350 milioane de euro (cea mai mare emisiune de bonduri internaționale din România de până acum), urmată de cele de pe piața de capital de 225 milioane euro.

Aceste două finanțări, împreună cu EBITDA din următorii 3 ani vor asigura resursele financiare necesare primului grup de investiții, adică cel pe verticală, care este de 3,6 miliarde lei sau 725 milioane de euro. Intenționăm ca aceste investiții record să fie realizate în următoarele 1000 de zile.

Al doilea grup de investiții va fi anunțat publicului conform reglementărilor de pe piața de capital.

Estimăm că Grupul CRC va depăși primul miliard de euro ca valoare a producției de marfă în doar 3 ani și că cifra de afaceri va ajunge la 10 miliarde de euro doar pe verticală, până la final de deceniu.”

Chimcomplex Borzești, companie prezentă pe piața de capital românească din noiembrie 1996, a debutat astăzi, 17 ianuarie, pe Piața Reglementată a Bursei sub simbolul bursier CRC, ca urmare a transferului de pe piața AeRO. La momentul transferului, Chimcomplex Borzești era cea mai mare companie listată pe piața AeRO, cu o capitalizare bursieră de aproape 8 miliarde lei (1,6 miliarde euro). Chimcomplex este principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, fiind o companie strategică pentru economia românească, înființată în 1954 la Borzești, Onești. Chimcomplex administrează în prezent cel mai mare combinat de produse chimice, cu două platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea.

„Ne onorează prezența la Bursă a unui emitent de talia Chimcomplex Borzești, care de astăzi își continuă drumul pe piața de capital în calitate de companie listată pe segmentul principal. Chimcomplex este un exemplu de transformare și adaptare la economia de piață și ne uităm cu interes la perspectivele de viitor ale companiei. Prezența pe Piața Reglementată deschide noi orizonturi, iar creșterea free-float-ului poate determina un interes mai ridicat al investitorilor locali și internaționali și, totodată, poate permite includerea acțiunilor Chimcomplex în indicii FTSE Russell, ceea ce va duce la consolidarea statutului de piață emergentă al Bursei”, a declarat Adrian Tănase, Director General Bursa de Valori București.

„Chimcomplex este o companie națională, cu acționariat majoritar românesc și cu un obiectiv clar de a atrage mulți alți investitori români. O companie bine poziționată pentru a oferi valoare strategică potențialilor săi acționari, deoarece valorifică tendințele pieței și va pune România pe harta verde a lumii datorită proiectelor pe care le are în vedere. Compania are un potențial de creștere exponențial întrucât avem patru ași în mânecă: dăm valoare resurselor naturale, avem know-how, avem piață și acum avem și bani”, a declarat Ștefan Vuza, Președinte Chimcomplex Borzești.

Acțiunile companiei au închis ultima ședință pe piața AeRO sub simbolul CHOB, 12 ianuarie, la prețul de 26,2 lei per acțiune. În prima zi pe Piața Reglementată, acțiunile companiei disponibile sub noul simbol bursier CRC, au deschis ședința de tranzacționare cu prețul de închidere al simbolului CHOB din 12 ianuarie.

„Tranzacționarea pe Piața Reglementată și sunatul clopoțelului Bursei sunt repere pentru Chimcomplex. Cu toate acestea, rămânem concentrați pe sarcinile de zi cu zi. În ultimele șase luni, am livrat produse esențiale pentru 54 țări de pe 5 continente, pentru aproximativ 600 de clienți. Investițiile de peste 245 milioane de euro derulate de Chimcomplex în ultimii ani au creat premisele unei dezvoltări eficiente și sustenabile. În prezent sunt în faza de execuție finală proiecte de peste 55 milioane de euro și sunt în pregătire și start execuție proiecte de peste 125 milioane de euro”, spune Victor Avram, CEO Chimcomplex Borzești.

Actiunile Chimcomplex au inregisrat o apreciere de 1450% in ultimele 12 luni.

Adrian Dumitriu, Chief Financial Officer (CFO), a spus: „Dacă mă întrebați cum se explică creșterea puternică a acțiunilor Chimcomplex pe piața de capital, în 2021, trebuie să va reamintesc câteva informații:

Această creștere reprezintă o recunoaștere întârziată a performanțelor companiei care în 2018 a cumpărat activele Oltchim. Aceste active au fost evaluate de renumitul expert Winterhill din Anglia la 1,1 miliarde de euro. Piața a observat această tranzacție, dar a uitat să reacționeze mai bine de 2 ani, până în aprilie anul trecut. Chimcomplex a moștenit istoric, un capital social foarte mic, de numai 60 milioane euro. În comparație cu acesta, activul net contabil al companiei, este de peste 30 de ori mai mare și acesta este ușor de observat. O instalație din cele peste 35, cât au împreună ambele combinate, are o valoare estimată între 40 – 65 milioane de euro. Ca urmare creșterea exponențială era inevitabilă și încă nici acum în 2022 ea nu reflectă realitatea contabilă. La finalul a trei trimestre, în septembrie 2021 compania înregistra deja un EBITDA de peste 140 milioane euro. Și acum dacă luăm în considere indicatorii din industria noastră (chemical specialty) valoarea companiei este egală cu x15.5 ori EBITDA și aplicând acest raport la 140 milioane de euro obținem un rezultat de peste 2,1 mld de euro Enterprise Value. Ori noi și astăzi la valoare de capitalizare bursieră avem doar 1.7 mld euro! Mai cred că piață s-a uitat doar la NBV, însă puțini au înțeles potențialul și sinergiile. Cei ce au făcut-o au început să fie atenți și să interpreteze corect cifrele noastre. Aceia sunt printre fericiții câștigători în plasamentele anului 2021.

Vă provoc să privim compania și din unghiul producției. În prezent producem și vindem 110 KTO de polioli pe an, iar 2021 a marcat producții istorice record. Alte 14 reactoare sunt în conservare, instalații care ne permit după finalizarea investițiilor să ajungem la o producție de 200 KTO/ an. Valoarea unei astfel de fabricații este astăzi de peste 1,5 miliarde de euro și este doar o chestiune de timp și nu de probabilitate până le lansăm în producție.

Divizia Energetică a Grupului CRC este, de asemenea, în plină dezvoltare. Am anunțat investitorii că am început construcția unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență, de 50 Mwe, la Rm. Vâlcea. Această se va finaliza în 2022. De asemenea, în această săptămână ne așteptăm să ni se aprobe documentația pentru ceea ce va fi prima centrală de trigenerare, de 7 Mwe, din România. Vom deveni un producător de energie tot mai mare. Avem în vedere independența energetică a operațiunilor noastre din chimie dar și furnizarea energiei către partenerii investiționali, din cele trei parcuri industriale de 52 ha fiecare, pe care le avem în amenajare. În concluzie suntem încrezători că vom continua evoluțiile bune de până acum și vom confirma potențialul nostru de creștere favorizat de avantajele competitive, de oportunitățile aduse de procesul de decarbonare, de chimia verde, de hidrogen și de energie.” Chimcomplex Borzești este a doua companie care trece de pe piața AeRO pe Piața Reglementată, categoria Standard, după Bittnet Systems în iunie 2020. Transferul acțiunilor Chimcomplex Borzești pe Piața Reglementată a fost realizat cu sprijinul Estinvest.

„Cu o istorie de 25 de ani la Bursa de Valori București și evoluând continuu într-un business plin de provocări, Chimcomplex face acum un upgrade firesc promovând pe Piața Principală și suntem onorați să fim alături în acest demers al unei societăți-reper atât pentru industria chimică a României, cât și pentru piață de capital autohtonă. Suntem convinși că prin pasul făcut Chimcomplex va fi atât pe radarul investitorilor de calibru, cât și al celor de retail și sperăm că rezultatele vor fi de natură să confirme încrederea oferită, aducând un plus de valoare stakeholderilor”, a declarat Lucian Isac, Director General Estinvest.

În 2020 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei, iar în primele 9 luni ale anului 2021 a raportat o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei. Chimcomplex Borzești este deținută de CRC Alchemy Holding cu 85% din acțiuni și de Statul Român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu 8,9%. Restul capitalului social, de aproximativ 5%, este deținut de persoane juridice și fizice.

***

Potrivit lui Dumitru Coman, Chief Technical Officer (CTO), pachetul de investiții de peste 725 milioane de euro va genera:

Creșterea capacității de producție a poliolilor la 200.000 t/an (9% din producția europeană de polioli); Electrolize cu membrană schimbătoare de ioni de ultimă generație la Rm. Vâlcea și Onești (trei instalații x 122.500t/an NaOH); Instalații de cogenerare cu turbine de gaz de înaltă eficiență realizate în trei etape 49 + 33 + 85 MW ee > NB Proiectul de Cogenerare de 49 MW din care 33MW vor fi puși în funcțiune în anul 2022 reprezintă cea mai mare instalație de cogenerare de înaltă eficiență (>90%) pusă în funcțiune în România. Instalații de desulfatare a saramurii la Onești și Rm. Vâlcea (85.000t/an sare). Modernizarea instalației de Oxo Alcooli prin creșterea consumului de hidrogen verde și a CO2 captat pentru utilizare în chimie. Instalații de Silicați de sodiu 45.000 t/an și derivate (silicat de magneziu și silice coloidală). Noua instalație de plastfianți bazați fabricația de DOTP 20.000 t/an care va integra produse rezultate din reciclarea chimică a deșeurilor din plastic PET. Modernizare infrastructurii de logistică pentru reducerea costurilor aferente (depozite chimice, vagoane, rampe etc). În completarea acestui pachet de investiții, pană la 725 milioane de euro, Chimcomplex intenționează să promoveze relansarea fabricației de VCM / PVC, panouri fotovoltaice pentru energie regenerabilă, reciclare chimică PET și PUR poliuretani, metanol verde prin Syngas.