Se apropie startul ofertei Nuclearelectrica, prima listare de la Bucuresti dupa cinci ani - 28 august 2013: Diferență între versiuni

(csv2wiki)
 
(The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
 
(Nu s-a afișat o versiune intermediară efectuată de același utilizator)
Linia 1: Linia 1:
    
    
Oferta publica initiala de vanzare de actiuni (IPO) a producatorului de energie electrica Nuclearelectrica, prima astfel de oferta derulata pe bursa de la Bucuresti dupa mai mult de cinci ani, ar urma sa inceapa in doua saptamani.  „In principiu, vinerea viitoare va fi anuntata oferta, iar subscrierile vor incepe de luni, 9 septembrie“, a declarat pentru ZF Gabriel Dumitrascu, seful privati­zarilor companiilor din energie aflate in subordinea ministrului pentru energie Constantin Nita.  Listarea Nuclearelectrica era sub semnul intrebarii dupa ce guvernul a aprobat in iunie pretul de vanzare al actiunilor, dar un proces cu sindicatele a dus la amanarea lansarii ofertei, care ar fi trebuit sa aiba loc in luna iulie. In acest moment, principalul factor de risc este izbucnirea unui razboi in Siria, care ar putea aduce instabilitate pe pietele internationale si ar deturna atentia investitorilor straini. Prin vanzarea unui pachet de 10% din actiuni, guvernul isi propune sa stranga intre 284 mil. lei (64 mil. euro) si 380 mil. lei (86 mil. euro), insa banii vor intra in companie, printr-o majorare de capital, si nu la bugetul statului. Investitorii si brokerii locali asteapta cu sufletul la gura aceasta oferta, care ar urma sa aduca pe bursa una dintre cele mai valoroase companii de stat, ar aduce un plus de pana la un miliard de euro la capitalizarea bursei locale si ar creste tranzactiile zilnice cu cateva sute de mii de euro. Bursa de la Bucuresti a suferit in ultimii cinci ani din cauza lipsei listarilor si a scaderii tranzactiilor. Multe firme de brokeraj s-au inchis, iar fondurile de pensii, care administreaza banii a 5,9 milioane de romani, se plang ca nu mai au in ce sa investeasca. Finalizarea ofertei depinde insa de interesul pe care fondurile de investitii straine il vor arata pentru actiunile Nu­clearelectrica, in contextul in care energia nucleara nu este agreata de unii investitori dupa dezastrul din 2011 de la centrala japoneza Fukushima. In ultima luna, bursa de la Bucuresti a crescut cu 10% datorita interesului mai ridicat al investitorilor straini. Cotidianul american Wall Street Journal scria ieri ca investitorii cauta refugiu pe pietele din Europa Centrala si de Est in conditiile in care pietele americane au inceput sa scada, astfel ca perioada este propice pentru ofertele de actiuni. „Este un context echilibrat, bun, si inca nu sunt elemente care sa ne ingrijoreze in perspectiva listarilor pe care le avem programate in toamna aceasta“, a declarat Dumitrascu. Oferta Nuclearelectrica este un test pentru stat, care-si mai propune sa vanda pe bursa in aceasta toamna un pachet de 15% din actiunile Romgaz, pentru care vrea 600 mil. euro. Guvernul si-a mai asumat si listarile Hidroelectrica si Electrica, insa acestea se vor derula cel mai probabil anul viitor.
Oferta publica initiala de vanzare de [[actiuni]] (IPO) a producatorului de energie [[electrica]] [[Nuclearelectrica]], prima astfel de oferta derulata pe bursa de la Bucuresti dupa mai mult de cinci ani, ar urma sa inceapa in doua saptamani.  „In principiu, vinerea viitoare va fi anuntata oferta, iar subscrierile vor incepe de luni, 9 septembrie“, a declarat pentru ZF Gabriel Dumitrascu, seful privati­zarilor companiilor din energie aflate in subordinea ministrului pentru energie Constantin Nita.  Listarea Nuclearelectrica era sub semnul intrebarii dupa ce guvernul a aprobat in iunie pretul de vanzare al actiunilor, dar un proces cu sindicatele a dus la amanarea lansarii ofertei, care ar fi trebuit sa aiba loc in luna iulie. In acest moment, principalul factor de risc este izbucnirea unui razboi in Siria, care ar putea aduce instabilitate pe pietele internationale si ar deturna atentia investitorilor straini. Prin vanzarea unui pachet de 10% din actiuni, guvernul isi propune sa stranga intre 284 mil. [[lei]] (64 mil. euro) si 380 mil. lei (86 mil. euro), insa banii vor intra in companie, printr-o majorare de capital, si nu la bugetul statului. Investitorii si brokerii locali asteapta cu sufletul la gura aceasta oferta, care ar urma sa aduca pe bursa una dintre cele mai valoroase companii de stat, ar aduce un plus de pana la un miliard de euro la capitalizarea bursei locale si ar creste tranzactiile zilnice cu cateva sute de mii de euro. Bursa de la Bucuresti a suferit in ultimii cinci ani din cauza lipsei listarilor si a scaderii tranzactiilor. Multe firme de brokeraj s-au inchis, iar fondurile de pensii, care administreaza banii a 5,9 milioane de romani, se plang ca nu mai au in ce sa investeasca. Finalizarea ofertei depinde insa de interesul pe care fondurile de investitii straine il vor arata pentru actiunile Nu­clearelectrica, in contextul in care energia nucleara nu este agreata de unii investitori dupa dezastrul din 2011 de la centrala japoneza Fukushima. In ultima luna, bursa de la Bucuresti a crescut cu 10% datorita interesului mai ridicat al investitorilor straini. Cotidianul american Wall Street Journal scria ieri ca investitorii cauta refugiu pe pietele din Europa Centrala si de Est in conditiile in care pietele americane au inceput sa scada, astfel ca perioada este propice pentru ofertele de actiuni. „Este un context echilibrat, bun, si inca nu sunt elemente care sa ne ingrijoreze in perspectiva listarilor pe care le avem programate in toamna aceasta“, a declarat Dumitrascu. Oferta Nuclearelectrica este un [[test]] pentru stat, care-si mai propune sa vanda pe bursa in aceasta toamna un pachet de 15% din actiunile [[Romgaz]], pentru care vrea 600 mil. euro. Guvernul si-a mai asumat si listarile [[Hidroelectrica]] si Electrica, insa acestea se vor derula cel mai probabil anul viitor.
[[Categorie:Analize]][[Categorie:Stiri despre piata]]
[[Categorie:Analize]][[Categorie:Stiri despre piata]]
{{DEFAULTSORT:-2013-08-28}}
{{DEFAULTSORT:-2013-08-28}}

Versiunea curentă din 9 noiembrie 2024 14:09

Oferta publica initiala de vanzare de actiuni (IPO) a producatorului de energie electrica Nuclearelectrica, prima astfel de oferta derulata pe bursa de la Bucuresti dupa mai mult de cinci ani, ar urma sa inceapa in doua saptamani. „In principiu, vinerea viitoare va fi anuntata oferta, iar subscrierile vor incepe de luni, 9 septembrie“, a declarat pentru ZF Gabriel Dumitrascu, seful privati­zarilor companiilor din energie aflate in subordinea ministrului pentru energie Constantin Nita. Listarea Nuclearelectrica era sub semnul intrebarii dupa ce guvernul a aprobat in iunie pretul de vanzare al actiunilor, dar un proces cu sindicatele a dus la amanarea lansarii ofertei, care ar fi trebuit sa aiba loc in luna iulie. In acest moment, principalul factor de risc este izbucnirea unui razboi in Siria, care ar putea aduce instabilitate pe pietele internationale si ar deturna atentia investitorilor straini. Prin vanzarea unui pachet de 10% din actiuni, guvernul isi propune sa stranga intre 284 mil. lei (64 mil. euro) si 380 mil. lei (86 mil. euro), insa banii vor intra in companie, printr-o majorare de capital, si nu la bugetul statului. Investitorii si brokerii locali asteapta cu sufletul la gura aceasta oferta, care ar urma sa aduca pe bursa una dintre cele mai valoroase companii de stat, ar aduce un plus de pana la un miliard de euro la capitalizarea bursei locale si ar creste tranzactiile zilnice cu cateva sute de mii de euro. Bursa de la Bucuresti a suferit in ultimii cinci ani din cauza lipsei listarilor si a scaderii tranzactiilor. Multe firme de brokeraj s-au inchis, iar fondurile de pensii, care administreaza banii a 5,9 milioane de romani, se plang ca nu mai au in ce sa investeasca. Finalizarea ofertei depinde insa de interesul pe care fondurile de investitii straine il vor arata pentru actiunile Nu­clearelectrica, in contextul in care energia nucleara nu este agreata de unii investitori dupa dezastrul din 2011 de la centrala japoneza Fukushima. In ultima luna, bursa de la Bucuresti a crescut cu 10% datorita interesului mai ridicat al investitorilor straini. Cotidianul american Wall Street Journal scria ieri ca investitorii cauta refugiu pe pietele din Europa Centrala si de Est in conditiile in care pietele americane au inceput sa scada, astfel ca perioada este propice pentru ofertele de actiuni. „Este un context echilibrat, bun, si inca nu sunt elemente care sa ne ingrijoreze in perspectiva listarilor pe care le avem programate in toamna aceasta“, a declarat Dumitrascu. Oferta Nuclearelectrica este un test pentru stat, care-si mai propune sa vanda pe bursa in aceasta toamna un pachet de 15% din actiunile Romgaz, pentru care vrea 600 mil. euro. Guvernul si-a mai asumat si listarile Hidroelectrica si Electrica, insa acestea se vor derula cel mai probabil anul viitor.