Romani, cumparati-va Romania: Un miliard de euro sunt banii locali disponibili pentru investitii in listarile statului - 03 septembrie 2013: Diferență între versiuni

(csv2wiki)
 
(The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
 
(Nu s-a afișat o versiune intermediară efectuată de același utilizator)
Linia 1: Linia 1:
    
    
Romania poate mobiliza peste un miliard de euro pentru a cumpara actiuni la companiile de stat Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Electrica.  Temerile ca programul de privatizari al statului, prin care sunt scoase la vanzare prin listarea la bursa pachete minoritare de actiuni la gigantii energetici Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica si Electrica, nu poate fi sustinut de cererea interna sunt exagerate.  Un calcul al ZF arata ca 1,2 miliarde de euro pot fi mobilizate de populatie, de fondurile de pensii si de fondurile de investitii romanesti pentru a participa la privatizarile statului. Valoarea cumulata a celor patru oferte de privatizari, programate pentru urmatorul an, este de circa un miliard de euro, din care cea mai mare este oferta de vanzare a 15% din actiunile Romgaz estimata la 600 mil. euro. „O campanie de popularizare la scara nationala a conceptului de bursa alaturi de ofertele in sine ar fi de un real ajutor pentru aceste oferte“, a spus Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la societatea de brokeraj Tradeville. Responsabilii de privatizari din Guvern au declarat recent ca iau in calcul sa listeze Romgaz si pe bursa de la Londra pentru ca aici nu ar fi suficienta cerere. Doar de la populatie statul ar putea strange 300 mil. euro daca privatizarile sunt bine promovate. Mai exact, romanii au economii  de 30 de miliarde de euro plasate in depozite bancare, iar daca cel putin 1% din aceste economii ar fi dislocat si investit in actiunile companiilor pe care statul le scoate la vanzare in urmatorul an, ar rezulta o cerere ferma de 300 de milioane de euro. Alocarea de 1% este ipotetica si mult sub standardele de pe pietele financiare din Vest, unde peste 20% din economiile populatiei sunt plasate in actiuni ale companiilor listate la bursa. In Polonia de exemplu, peste un milion de cetateni au conturi la bursa, iar in 2004 cand a fost privatizata cea mai mare banca din tara, PKO, mii de polonezi au stat la coada pentru a cumpara actiuni. In Romania, cateva zeci de romani au conturi de investitii la bursa. „Daca investitorii straini nu vad ca exista o cerere interna puternica pentru companiile scoase la vanzare, atunci sunt putin interesati sa participe“, a spus analistul Mihai Caruntu.
Romania poate mobiliza peste un miliard de euro pentru a cumpara [[actiuni]] la companiile de stat [[Romgaz]], [[Nuclearelectrica]], [[Hidroelectrica]] si [[Electrica]].  Temerile ca programul de privatizari al statului, prin care sunt scoase la vanzare prin listarea la bursa pachete minoritare de actiuni la gigantii energetici Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica si Electrica, nu poate fi sustinut de cererea interna sunt exagerate.  Un calcul al ZF arata ca 1,2 miliarde de euro pot fi mobilizate de populatie, de fondurile de pensii si de fondurile de investitii romanesti pentru a participa la privatizarile statului. Valoarea cumulata a celor patru oferte de privatizari, programate pentru urmatorul an, este de circa un miliard de euro, din care cea mai mare este oferta de vanzare a 15% din actiunile Romgaz estimata la 600 mil. euro. „O campanie de popularizare la scara nationala a conceptului de bursa alaturi de ofertele in sine ar fi de un real ajutor pentru aceste oferte“, a spus [[OVIDIU|Ovidiu]] Dumitrescu, director general adjunct la societatea de brokeraj Tradeville. Responsabilii de privatizari din Guvern au declarat recent ca iau in calcul sa listeze Romgaz si pe bursa de la Londra pentru ca aici nu ar fi suficienta cerere. Doar de la populatie statul ar putea strange 300 mil. euro daca privatizarile sunt bine promovate. Mai exact, romanii au economii  de 30 de miliarde de euro plasate in depozite bancare, iar daca cel putin 1% din aceste economii ar fi dislocat si investit in actiunile companiilor pe care statul le scoate la vanzare in urmatorul an, ar rezulta o cerere ferma de 300 de milioane de euro. Alocarea de 1% este ipotetica si mult sub standardele de pe pietele financiare din Vest, unde peste 20% din economiile populatiei sunt plasate in actiuni ale companiilor listate la bursa. In Polonia de exemplu, peste un milion de cetateni au conturi la bursa, iar in 2004 cand a fost privatizata cea mai mare banca din tara, PKO, mii de polonezi au stat la coada pentru a cumpara actiuni. In Romania, cateva zeci de romani au conturi de investitii la bursa. „Daca investitorii straini nu vad ca exista o cerere interna puternica pentru companiile scoase la vanzare, atunci sunt putin interesati sa participe“, a spus analistul Mihai Caruntu.
[[Categorie:Analize]][[Categorie:Stiri despre piata]]
[[Categorie:Analize]][[Categorie:Stiri despre piata]]
{{DEFAULTSORT:-2013-09-03}}
{{DEFAULTSORT:-2013-09-03}}

Versiunea curentă din 9 noiembrie 2024 14:29

Romania poate mobiliza peste un miliard de euro pentru a cumpara actiuni la companiile de stat Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Electrica. Temerile ca programul de privatizari al statului, prin care sunt scoase la vanzare prin listarea la bursa pachete minoritare de actiuni la gigantii energetici Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica si Electrica, nu poate fi sustinut de cererea interna sunt exagerate. Un calcul al ZF arata ca 1,2 miliarde de euro pot fi mobilizate de populatie, de fondurile de pensii si de fondurile de investitii romanesti pentru a participa la privatizarile statului. Valoarea cumulata a celor patru oferte de privatizari, programate pentru urmatorul an, este de circa un miliard de euro, din care cea mai mare este oferta de vanzare a 15% din actiunile Romgaz estimata la 600 mil. euro. „O campanie de popularizare la scara nationala a conceptului de bursa alaturi de ofertele in sine ar fi de un real ajutor pentru aceste oferte“, a spus Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la societatea de brokeraj Tradeville. Responsabilii de privatizari din Guvern au declarat recent ca iau in calcul sa listeze Romgaz si pe bursa de la Londra pentru ca aici nu ar fi suficienta cerere. Doar de la populatie statul ar putea strange 300 mil. euro daca privatizarile sunt bine promovate. Mai exact, romanii au economii de 30 de miliarde de euro plasate in depozite bancare, iar daca cel putin 1% din aceste economii ar fi dislocat si investit in actiunile companiilor pe care statul le scoate la vanzare in urmatorul an, ar rezulta o cerere ferma de 300 de milioane de euro. Alocarea de 1% este ipotetica si mult sub standardele de pe pietele financiare din Vest, unde peste 20% din economiile populatiei sunt plasate in actiuni ale companiilor listate la bursa. In Polonia de exemplu, peste un milion de cetateni au conturi la bursa, iar in 2004 cand a fost privatizata cea mai mare banca din tara, PKO, mii de polonezi au stat la coada pentru a cumpara actiuni. In Romania, cateva zeci de romani au conturi de investitii la bursa. „Daca investitorii straini nu vad ca exista o cerere interna puternica pentru companiile scoase la vanzare, atunci sunt putin interesati sa participe“, a spus analistul Mihai Caruntu.