Rupia indiana trece prin cea mai neagra perioada din ultimele doua decenii. Anul acesta ar putea fi valuta cu cea mai slaba evolutie la nivel mondial - 29 august 2013

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 9 noiembrie 2024 14:15, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Rupia a atins un minim record pentru ultimele doua decenii, deprecindu-se intr-o singura zi cu 4% in fata dolarului american, fapt ce amplifica ingrijorarea investitorilor care se grabesc sa-si scoata banii din tara, scrie Financial Times. Ministrul de finante al Indiei, Palaniappan Chidambaram, a anuntat saptamana trecuta o noua schema pentru reducerea deficitului de cont curent si reluarea cresterii economice, ca raspuns la trendul de depreciere a monedei nationale si la scaderile dramatice de pe bursa. Cu toate acestea, rupia a atins in aceasta dimineata un nou record minim, ajungand la finalul zilei la un curs de 68,85 rupii/dolar, in scadere cu 3,8% fata de nivelul de inchidere , confirmandu-si pozitia de una dintre cele mai slabe monede din lume in acest an. Deprecierea puternica a rupiei vine odata cu o serie de ingrijorari cu privire la cresterea pretului petrolului ale investitorilor pe fondul tensiunilor din Siria si a unei posibile interventii militare a Occidentului. O astfel de actiune militara ar avea un efect devastator asupra economiei Indiei, dependenta de importul de petrol dar si asupra monedei nationale care si-ar continua cel mai probabil trendul descendent. Rupia indiana este in acest an una dintre cele mai slabe monede din lume, depreciindu-se cu aproape 18,6% de la inceputul anului, iar analistii considera ca declinul va continua. Lasanka Perera, director executiv la Admiral Markets, apreciaza ca moneda indiana „a scapat de sub control“. Keagan York, analist la Compass Global Markets, spune ca rupia este in cadere libera. „Rupia este slaba si se va deprecia in continuare. Investitorii straini institutionali au investitii in companii cu capitalizare ridicata si retrag bani din India. Asta pune presiune destul de multa pe aceste companii“, a declarat Munesh Khanna, partner la firma Grant Thornton din Mumbai. Investitorii institutionali au vandut actiuni ale companiilor din India in valoare de 3 mld. dolari incepand din 3 iunie, potrivit autoritatii pentru piata de capital din India.