Divergente - Trade Talk 13 iunie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 14 iunie 2024 08:03, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
Trade talk logo.png

Lucrurile arata destul de bine in SUA, cel putin cand privesti de peste Ocean. Piata fortei de munca este in plina expansiune, oamenii continua sa cheltuiasca, iar economia creste rapid. Totusi, americanii sunt nemultumiti de starea economiei. Acesta situatie a readus in trend termenul vibecession, adica totul e OK pe hartie, dar economia se confrunta cu o criza accentuata de... vibe.

FED este de parere ca oamenii nu au motive de nemultumire. Mai mult, se teme ca o surprastimulare a economiei au putea conduce din nou la o crestere a inflatiei. Bancile centrale din Canada, Suedia si zona euro au inceput recent sa reduca ratele dobanzilor. Cu toate acestea, Rezerva Federala si-a amanat din nou planurile de relaxare monetara. Chiar daca dobanzile in SUA au crescut mai mult decat in alte economii dezvoltate, iar inflatia este in scadere, FED se asteapta acum la o singura reducere de dobanda, de doar un sfert de punct procentual, in acest an. In opinia presedintelui Fed, este inca devreme pentru a spune daca politica Fed este "suficient de restrictiva". Dezamagitor, cred unii analisti.

Reticenta FED de a relaxa politica monetara vine in pofida faptului ca inflatia din SUA a scazut la 3.3% in luna mai, dand un impuls pietelor bursiere. Datele, publicate miercuri cu cateva ore inainte ca oficialii Rezervei Federale sa-si prezinte planurile de reducere a ratelor de dobanda in acest an, au fost totusi usor sub asteptarile economistilor. Chiar si asa, indicele S&P 500 a castigat 0.85%, iar Nasdaq Composite a urcat cu 1.53%, indicii inchizand la un nivel record.

Presedintele FED, Jerome Powell, a ales sa nu sarbatoreasca alaturi de investitori. Dupa anuntarea deciziei de a mentine dobanzile la nivelul actual, Powell a punctat faptul ca, in pofida cresterii economice si a temperarii inflatiei, factorii de decizie asteapta noi dovezi ca lucrurile se indreapta in directia potrivita. Powell a adus in discutie si sentimentul negativ pe care americanii il au inca fata de situatia economica. In opinia lui, motivul pentru care oamenii sunt nemultumiti este... necunoscut.

Dupa cifre, economia SUA sta foarte bine. De la sfarsitul anului 2019 pana la sfarsitul anului 2023, PIB-ul SUA a crescut cu 8.2% - aproape de doua ori mai rapid decat cel al Canadei, de trei ori mai rapid decat cel al Uniunii Europene si de peste opt ori mai rapid decat cel al Regatului Unit. In aceste conditii, o anumita divergenta monetara fata de restul lumii este si o consecinta fireasca a cresterii mai puternice e economiei americane.

The Economist remarca faptul ca economia americana pare imuna la amenintarea tulburarilor politice si a fragilitatii fiscale, factori care cantaresc greu in restul lumii. China se lupta cu o criza imobiliara si cu amenintarea deflatiei, Japonia isi apara moneda slaba, iar Marea Britanie se confrunta cu o criza a productivitatii. In alte parti ale lumii, investitorii se sperie de rezultatele alegerilor, in special acolo unde guvernele intampina probleme bugetare. Dupa ce presedintele Emmanuel Macron a anuntat alegeri parlamentare surpriza pe 9 iunie, obligatiunile franceze au fost lovite de un val de vanzari. SUA are nevoie de o consolidare fiscala mai mare ca a Frantei pentru a-si stabiliza datoriile, chiar si in contextul unei cresteri mai rapide a economiei. Totusi, economia per ansamblu nu pare, pe moment, amenintata de acesta situatie. In plus, combinatia dintre o crestere rapida si un dolar puternic face ca ponderea SUA in PIB-ul global, calculata la ratele de schimb ale pietei, care ar trebui sa scada pe masura ce altii recupereaza decalajul fata de cea mai mare economie a lumii, sa fie, de fapt, in urcare.

In ceea ce priveste pietele bursiere, S&P 500 a crescut cu peste 14% de la inceputul anului, mai rapid decat Stoxx 600. A beneficiat inclusiv de popularitatea extrema a AI-ului si, in particular, de cresterea extraordinara a Nvidia, actiune care a urcat cu aproape 160% de la inceputul anului. Apropo, un analist estimeaza ca producatorul de cipuri ar putea ajunge sa reprezinte 15% din indicele de referinta. 

TOP TRENDING

Luminita de la capatul tunelului: Alstom a obtinut aproximativ 1 mld. EUR in cadrul unei majorari de capital. Strangerea de fonduri este ultima etapa a planului de reducere a gradului de indatorare a producatorului de trenuri, care include, de asemenea, doua cesiuni de active si un plasament de obligatiuni hibrid care vor fi utilizate pentru plata datoriilor pana in septembrie.

Impact: Tesla a anuntat ca va creste, probabil, preturile din Europa ale Model 3 incepand cu 1 iulie, dupa ce Uniunea Europeana a anuntat ca ar putea impune tarife provizorii mai mari pentru masinile electrice importate din China.

Less EVs: Apropo de masini electrice, General Motors tocmai si-a redus previziunile privind productia anuala de vehicule electrice, dar a anuntat un nou plan de rascumparare de actiuni in valoare de 6 mld. USD.

Stii cine sunt prietenii mei? Un startup de robotica fondat de CEO-ul fintech-ului falimentar Synapse a abordat investitorii din Silicon Valley pentru fonduri, sustinand ca are legaturi stranse cu General Motors, care pregateste o investitie iminenta in companie. Afirmatiile au fost respinse de producatorul auto. Compania, numita Foundation Robotics Labs, cauta ultimul milion de dolari  pentru o runda initiala de 11 mil. USD.

Achizitie: Sony Group, prin Sony Pictures Entertainment, a achizitionat lantul de cinematrografe Alamo Drafthouse Cinema, care va fi administrat de o divizie nou infiintata, Sony Pictures Experiences.

 

STIAI CA?

Achizitia Sony Pictures marcheaza un moment interesant: este pentru prima data cand un studio cumpara un lant de cinematografe de cand divizia antitrust a Departamentului de Justitie a pus capat, in 2020, unui decret care interzicea anumitor distribuitori de filme sa cumpere, fara acordul instantei, companii de cinema. Promulgat in 1948, decretul fost o decizie antitrust de referinta pentru industria cinematografica si a rezistat mai bine de 70 de ani. A afectat insa  doar unele studiouri: in timp ce Warner Bros. Discovery, Fox Corporation si MGM Resorts International n-au avut voie sa faca achizitii pe piata cinematografelor fara aprobarea instantei, altora, care nu detineau cinematografe la momentul decretului, nu li s-au pus interdictii.