BeerEconomics - Trade Talk 01 iulie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 2 iulie 2024 08:03, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
Trade talk logo.png

Daca vrei sa il faci pe Dumnezeu sa rada, spune-i despre planurile tale... cam asa am patit-o si noi dupa calificarea entuziasmanta din grupe la Euro 2024, gandindu-ne cum vom trece de Slovenia, urmand a juca cu Austria in sferturi... ce mai, semifinalele pareau aproape. Insa, socoteala de acasa nu e ca cea din targ, si vom da piept maine seara cu portocala mecanica, o mai veche cunostinta de-a noastra din campaniile de calificare trecute.

Romanii vor lua cu asalt Munchen-ul, facand o repetitie generala pentru Oktoberfest. Si daca tot am pomenit de acest festival, avem si cateva statistici interesante despre consumul de bere in Germania. In ciuda faptului ca din 1990 si pana in prezent consumul de bere a scazut in tara lui Goethe, in medie nemtii consuma 91.8 litri/persoana/an, fiind lideri in Europa. Aruncam un ochi si pe companiile listate din aceasta nisa, unde Anheuser-Busch Inbev este lider de piata, cu o capitalizare bursiera de peste 100 mld. USD. In ciuda unei performante modeste a actiunii in ultimii 5 ani de zile (-29%), in prezent, compania se tranzactioneaza la un discount de 28% fata de valoarea intrinseca, conform site-ului de specialitate Alpha Spread.

Meciul nostru cu batavii se poate transpune si pe burse. Daca in Olanda, in topul companiilor din punct de vedere a capitalizarii bursiere se regasesc colosii ASML, Prosus, NXP Semiconductors, Stellantis si ING, la noi in top 5 avem Hidroelectrica, OMV Petrom, Banca Transilvania, Romgaz si BRD. Companiile din Olanda au o valoare de piata cumulata de aproximativ 743 mld. USD, in timp ce, pe plan autohton, top 5-ul de la BVB are doar 163 mld. RON. Cu toate acestea, din punct de vedere al evaluarii bazate pe P/E, stam mult mai bine. Astfel, media celor 5 companii din indicele BET este de 8.54, pe cand in tara lalelelor aceasta este de 18.93. Din punct de vedere al randamentului year-to-date, liderii din cele doua grupe de companii sunt ASML si OMV Petrom, cu performante de 46%, respectiv 33%. Ca si medie, batalia este extrem de stransa, 18.2% la Bucuresti si 18.78% in Olanda. Romania insa mai are un avantaj daca intram in prelungiri, si anume, dividendele, 5.57% vs 3.55%, nepunand la socoteala si pe cele speciale, cum se practica la Bucuresti. Meciul de maine seara va avea o conotatie interesanta si pentru o companie de pe AeRO, DN Agrar, controlata de familia de Boer .

Haideti sa discutam un pic si de tara gazda, si cum organizarea campionatului european ar putea ajuta cea mai mare economie a Europei. Analistii de la institutul Ifo considera ca evenimentul, care se intinde pe o luna de zile ar putea aduce un boost de 0.1% GDP-ului in al doilea trimestru. Acesta dinamica insa nu va fi una de durata. Unul dintre sectoarele economiei care intr-adevar beneficiaza de aportul evenimentelor sportive de amploare este turismul. Pentru Cupa Mondiala din 2006, organizata tot in Germania, sosirile si innoptarile au crescut cu 25%. Daca s-ar pastra aceasta dinamica si in cazul Euro 2024, Germania s-ar putea astepta la 600,000 de turisti si 1.5 mil. de innoptari suplimentare. Acest lucru s-ar putea reflecta si in tarifele de cazare si vanzarile mai mari in industria HoReCa. Printre beneficiari ne putem astepta la marile lanturi hoteliere precum Hilton, Marriott, dar si platforme de rezervari precum Booking.com, Expedia si evident Airbnb.

Euro 2024 se asteapta a deveni si cel mai banosdin istoria turneului, evident ca ne ajuta si inflatia aici. Daca in 1992 veniturile au fost de 40.9 mil. EUR, in acest an peste 2 mld. EUR vor fi generate. Analistii de la Freedom24 au alcatuit o lista de companii listate care ar putea beneficia in mod direct. Fata de cele mentionate mai sus, industria media se afla si ea in pole-position. Companii precum Disney, Comcast si Alphabet vor beneficia din drepturile de difuzare si veniturile aferente din publicitate. Nike, Adidas, Puma si Coca-Cola sunt alte nume interesante care nu pot fi ignorate. Piata articolelor sportive, evaluata la 200 mld. USD/an va avea un duo-boost in Europa in acesta vara, cu ocazia Olimpiadei de la Paris.

Cand vine vorba de bani si de sponsorizari, UEFA mai inchide ochii, 5/13 sponsori oficiali fiind companii chineze. So much for tariffs, eh? 

TOP TRENDING

Bonus de performanta: Digi Communications anunta ca va acorda 140,000 de optiuni pe actiuni CEO-ului Serghei Bulgac si administratorului executiv Valentin Popoviciu. Exercitarea efectiva a acestor optiuni va fi conditionata de intrunirea unor criterii de performanta si de trecerea unei perioade de timp. Printre criterii se numara cresterea EBITDA cu minim 5%, mentinerea ratei de indatorare sub pragul de 3:1 si un flux de numerar liber peste 100 mil. EUR.

Fidelis: Statul roman a atras 943 mil. RON si 245 mil. EUR de la investitorii de retail prin vanzarea titlurilor de stat Fidelis din 18 iunie si pana pe 28 iunie. Subscrierile in valoare totala de 2.17 mld. RON sunt cu 1/3 mai mici fata de editia record derulata in primavara acestui an. Conform datelor prezentate, au fost inregistrate aproximativ 14,600 de ordine. Noua emisiune Fidelis va debuta la BVB pe 4 iulie.

La final de semestru: Indicele BET a incheiat sedinta de vineri cu o apreciere de 1%, ducand totalul randamentului de la inceputul anului la 18.7%. Printre performerii de vineri s-au numarat MedLife, Electrica, Petrom si Banca Transilvania cu evolutii cuprinse intre 3.7% si 1.4%. Comparativ cu SUA, indicele S&P 500 a inchis primul semestru cu un avans de 15.13%, in timp ce DAX-ul in Germania a avut o dinamica de 8.74%.

New entry?: Compania IT Genetics, specializata in furnizarea de echipamente si solutii software pentru optimizarea si digitalizarea proceselor operationale a inregistrat venituri de 70.6 mil. RON in 2023, in crestere cu aproximativ 20% si un profit net la nivel consolidat de 2.4 mil. RON, avand o dinamica de 300%. Compania este inscrisa pentru obtinerea de fonduri prin PNRR pentru a facilita listarea la BVB.

M&A: Boeing a declarat in aceasta dimineata ca va achizitiona producatorul sau de fuselaje Spirit AeroSystems in cadrul unei tranzactii pe actiuni, care are ca scop imbunatatirea sigurantei prin controlul calitatii. Incluzand datoria Spirit, tranzactia are o valoare totala de 8.3 mld. USD. La inchiderea sedintei de vineri, Spirit avea o capitalizare bursiera de 3.8 mld. USD.

Vision: Apple a inceput sa vanda Vision Pro in China cu un pret cu aproximativ 18% mai mare fata de cel din SUA. Pretul in China este de aproximativ 4,128 USD comparativ cu 3,500 USD in SUA. Acest lucru a dus la un # pe retelele de socializare is it worth paying for the China version?. 18% din venturile companiei cu sediul in Cupertino provin din China.

Winners and losers: Toate cele 11 sectoare reprezentate in indicele S&P 500 au inregistrat cresteri in ultimul trimestru cu exceptia Real Estate. Companiile cu cele mai bune dinamici au fost Nvidia (+36.7%), First Solar (+33.6%) si Teradyne (+31.4%). La polul opus, aproximativ 60% dintre companiile din faimosul indice au inregistrat performante negative in ultimele 3 luni de zile. Cea mai slaba performanta a fost marcata de Walgreens Boots Alliance, -44.2%.

Estimates: Conform analistilor, Tesla va inregistra o scadere a livrarilor trimestriale atunci cand va emite actualizarea pentru T2 in urmatoarele zile. Acest raport va sosi cu doar cateva saptamani inainte de rezultatele financiare pentru intreg trimestrul. Cei de la Barclays si-au redus prognoza de livrari la 415,000 autoturisme, cu 11% mai putine fata de anul trecut. UBS estimeaza 420,000 in timp ce, analistii de la RBC Capital Markets prognozeaza doar 410,000 de vehicule. In urma cu un an, Tesla a livrat 466,140 de vehicule, iar, in primul trimestru 386,810. In ultima luna, cotatia a avut o dinamica pozitiva de 11.12%, dar ramane in continuare pe minus raportat la intreg anul.

Short week: Pietele de actiuni si obligatiuni se vor inchide mai devreme in SUA miercuri si vor ramane inchise joi, cu ocazia Zilei Independentei. Cel mai important eveniment macro al saptamanii va fi raportul cu privire la ultimele date despre somaj. Analistii se asteapta ca economia americana sa fi adaugat 195,000 de noi job-uri in luna iunie, comparativ cu 272,000 in luna precedenta. Rata somajului este prognozata sa ramana la 4%. 

STIAI CA?

FIFA nu plateste nici o taxa pe venituri generate din organizarea cupelor mondiale, fiind incadrata ca o asociatie non-profit in Elvetia.