IFed cu un nou sistem de operare - Trade Talk 18 septembrie 2024

Versiunea din 3 octombrie 2024 10:12, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

Jumatate sau sfert de punct procentual: asta-i pana la urma intrebarea. Dar subtilitatile comunicatului si iesirile de ritm in timpul conferintei de presa pot misca lejer trilioane de dolari pe bursa americana. Iar apoi, si pe celelalte burse, inclusiv la Bucuresti.

In dupa-amiaza asta, probabilitatea unei taieri de 50 bps a dobanzii de referinta din SUA era estimata de investitori la 63%. Sansa ca Jay Powell sa poarte o cravata in nuante de violet la intalnirea cu jurnalistii? 79%. 

1. Powell

La suprafata nu se intampla (deocamdata) mare lucru. Indicele S&P 500 abia s-a miscat ieri, doar cat sa-si adauge inca un maxim istoric in palmaresul acestui an. In adancime, totusi, spectacolul e pur si simplu remarcabil.

Pe Wall Street, imobiliarele sunt in sfarsit pe cai mari. Doar in ultima saptamana, KB Home, PulteGroup si Toll Brothers au castigat intre 6% si 8%. Pentru nume ceva mai micute, precum Hovnanian, aprecierile au fost de pana la 17%. In acelasi sector prietenos cu dobanzile mai mici, Lennar Corporation s-a tranzactionat aseara la cele mai ridicate cotatii de la IPO-ul din 1971. Iar PulteGroup si NVR, mai sus ca oricand dupa propriile listari din 1972, respectiv 1993. Luati impreuna, cei mai mari dezvoltatori americani sunt plus 18% in ultimele trei luni, perioada in care sectorul de tehnologie a pierdut aproape 5%. Utilitatile bat si ele performanta bursei in ansamblu: plus 25% in ultimele sase luni, avans de 2x mai mare decat cel al tehnologiei.

Apropo, n-ar fi trebuit sa fie septembrie o perioada nefasta pentru bursa americana, macar din perspectiva sezonalitatii? Nu pare sa se verifice. Fed-ul bate calendarul, asa ca toata lumea vrea sa participe.

Financiarele sunt bifate la randul lor de cumparatori. Visa, Mastercard si American Express au fost cotate aseara la maximele anului, dupa aprecieri cuprinse intre 5% si 9% in ultima luna. Industria, bifata si ea, insa partial. Pe grafice, GE Aerospace s-a catarat la inaltimi nemaivazute din aprilie 2008 incoace. Iar GE Vernova se tranzactioneaza mai sus ca oricand dupa desprinderea de GE produsa in primavara. In schimb, Boeing ramane la minus 40% fata de inceputul anului. Energia a punctat inca o zi buna. Halliburton si Devon Energy au avansat cu circa 3%, respectiv 2%, in timp ce ExxonMobil si Chevron au castigat in jur de 1%.

 Tehnologia a avut o sesiune mai degraba mixta. Desi a fost plus 7% in predeschidere, Intel a transat ziua mai sus cu numai 3%. Nici noul plan de restructurare, nici parteneriatul cu Amazon pentru fabricarea unor cipuri customizate n-au impresionat: analistii Bank of America si JPMorgan Chase reitereaza recomandarea unei expuneri mai degraba modeste pe actiunile companiei.

2. Lagarde

De la inceput de iunie incoace, Banca Centrala Europeana a taiat deja de doua ori dobanzile pe care le controleaza in zona euro, in ambele cazuri cu cate 25 bps. Sunt doua sanse din trei date acum ideii unei pauze luna viitoare.

In audiente, insa, alt eveniment fura atentia: incercarea celor de la UniCredit de-a prelua Commerzbank. Andrea Orcel, CEO-ul bancii italiene, capata dintr-odata aura unui Jamie Dimon european. Dar spre deosebire de perioada ascensiunii exponentiale a nemtilor rivali de la Deutsche Bank, nimeni de pe continentul nostru nu mai traieste cu iluzia c-ar putea concura marile banci americane la ele acasa. Efectul fuziunii n-ar trebui sa fie substantial nici macar in Germania. Aici, UniCredit realizeaza deja aproape 1/5 din totalul veniturilor, in buna parte pe seama achizitiei HypoVereinsbank din 2005. Nebunia in care-i prinsa Volkswagen pe teren propriu inunda si ea primele pagini ale presei europene. Apropo, situatia ne duce instant cu gandul la criza americanilor de la Boeing. Pe bursa din Frankfurt, actiunile producatorului auto se tranzactioneaza la 3x profitul net asteptat in urmatoarele 12 luni, adica la cea mai ieftina evaluare din istorie.

DAX, referinta pietei de capital din Germania, e plus 12% in acest an. Succesul e international, caci pana si bursa din Abu Dhabi vrea sa lanseze un ETF care sa urmareasca performanta indicelui. Insa un sfert din cele 40 de companii care formeaza DAX sunt cotate acum sub valoarea contabila, inclusiv Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW, Porsche, Commerzbank, Deutsche Bank, Bayer, RWE si Continental. 

TOP TRENDINGModificare

Macro: Fed-ul va anunta in seara asta noul nivel al dobanzii de referinta din SUA, precum si prognoze actualizate despre economie si inflatie (la 21:00 ora Romaniei). Conferinta de presa a presedintelui Jerome Powell vine imediat dupa (la 21:30 ora Romaniei). Ultimele doua anunturi de politica monetara din 2024 sunt programate pe 7 noiembrie, respectiv 18 decembrie.

BVB: Indicele principal BET a incheiat ieri la 17,507 de puncte, aproape nemiscat fata de sesiunea precedenta. Digi Communications a castigat circa 2%, in timp ce actiunile Bursa de Valori Bucuresti au pierdut aproape 3%. Cele mai tranzactionate nume au fost Hidroelectrica, Banca Transilvania si Romgaz.

Imobiliare: La One United Properties, Victor Capitanu (co-fondator si co-CEO) propune actionarilor un program de rascumparare de actiuni in valoare totala de pana la 20 mil. RON. Meta Estate Trust va dezvolta patru magazine, cu o suprafata totala de 6,000 de metri patrati, care urmeaza sa fie inchiriate pe termen lung de catre lantul german Penny.

Energie: Electrica a atras finantari europene nerambursabile de peste 3 mil. EUR pentru constructia unei capacitati de stocare a energiei electrice de-aproape 70 MWh. Actiunile EL sunt plus 27% in acest an (si plus 53% in ultimele 12 luni), grupul avand o capitalizare bursiera de aproximativ 5 mld. RON. 

STIAI CA?Modificare

La final de iunie, Berkshire Hathaway, conglomeratul de investitii administrat de Warren Buffett, detinea un volum mai mare de tituri de stat americane cu scadente scurte decat insusi Fed-ul: circa 235 mld. USD, cifra aproape dubla celei inregistrate la sfarsitul anului trecut.