Topuri neasteptate la bursa in 2024 - Trade Talk 03 octombrie 2024

Versiunea din 4 octombrie 2024 09:04, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

In S&P 500, Nvidia nu mai e de ceva timp #1 in topul aprecierilor din 2024. Pozitia i-a fost uzurpata de Vistra, un soi de Electrica imperecheata cu Nuclearelectrica pe taram american.

Pe bursa din Bucuresti, castigatorii primelor noua luni n-au nicio legatura cu afacerile care domina acelasi clasament pe Wall Street: un producator de medicamente, un lider din distributie si un operator in franciza al unor restaurante iconice. 

1. BVB

Din indicele principal BET, Antibiotice Iasi a saltat cel mai mult fata de inceputul anului: +137%. Capitalizarea a crescut cu peste 1 mld. RON. Se poate chiar mai mult?

Productia locala de medicamente genereaza mai bine de 6 mld. RON, plus 50% comparativ cu 5 ani in urma. Vanzarile pe intreaga piata cresc deja cu circa 1 mld. RON anual, fix incasarile pe care vrea sa le aiba Antibiotice Iasi la finalul acestui deceniu. Sectorul se consolideaza, investitiile cresc, iar fondurile europene sunt atrase cu succes, insa nu pare sa fie suficient: in primele sase luni din 2024, producatorii locali au reusit sa acopere doar 1/3 din consum.

Aquila Part Prod (+56%) si Sphera Franchise Group (+54%) au urcat si ele pe podium, ocupand locurile #2 si #3 in topul celor mai spectaculoase aprecieri din perioada ianuarie septembrie. Cele doua nume au fost urmate de MedLife (+54%) si Digi Communications (+51%).

Bancile au reusit sa fie in prima parte a clasamentului. Banca Transilvania a avansat cu 31%, iar BRD Group Societe Generale, cu 17%. Apropo de Banca Transilvania, dupa retail si IMM-uri, cea mai importanta institutie de credit din Romania dupa marimea activelor vrea sa intre mai agresiv si pe zona marilor corporatii. Energia s-a insirat undeva pe la mijlocul topului. Aici, aprecierile au fost cuprinse intre 11% la Romgaz si 27% la OMV Petrom (care anunta ca face progrese cu mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagra). Hidroelectrica a iesit pe minus, cu o scadere de circa 2%. Si desi renasterea energiei nucleare ocupa primele pagini in SUA, Nuclearelectrica a pierdut 14% in primele noua luni.

Cea mai severa depreciere din BET? Fondul Proprietatea (-56%), acolo unde august a fost a treia luna consecutiva in care vanzarile fondurilor de pensii private au depasit mai bine de 1/2 din rulajul total. Primele noua luni n-au fost cu mult mai generoase nici pentru Transport Trade Services si One United Properties, care-au lasat in urma 24%, respectiv 43% din valoarea de piata.

2. America

6,000 de puncte pentru S&P 500 s-ar putea dovedi un target conservator, spun acum cei de la Goldman Sachs. Indicele a inchis aseara la 5,709 puncte.

Din 1928 incoace, S&P 500 a saltat in medie cu 4% din 27 octombrie pana la finalul unui an calendaristic. Data mentionata se justifica prin faptul ca rascumpararile de actiuni sunt suspendate pana pe 25 octombrie, din cauza sezonului de raportari trimestriale.

Nu doar bursa de la Bucuresti se misca lent zilele astea, e la fel pe Wall Street. Dar asta la nivelul indicilor, nu neaparat al companiilor.

Nike a picat ieri cu 7%, dupa aparitia unor rezultate si perspective trimestriale deceptionante. Tesla a pierdut aproape 4%, si-aici pe seama unei dezamagiri, legate de numarul livrarilor in cel de-al treilea trimestru. T-Mobile a atins un nou maxim istoric (+16% in ultimele 3 luni). In schimb, Coinbase Global e mai jos cu 14% in ultimele trei sedinte de tranzactionare, pe seama ieftinirii Bitcoin catre pragul de 60,000 USD.

Dintre companiile chinezesti listate pe bursa americana, JD.com a sarit ieri cu 5%, reusind sa se aprecieze pentru a cincea zi consecutiv. Alibaba a urcat si ea, cu putin peste 2%, dar era minus 3% azi in predeschidere. Sprijinul fiscal al Beijingului s-ar putea ridica la 1.4 tln. USD, potrivit unuia dintre cei mai cunoscuti economisti chinezi. Bursele de-acasa, adica din Shanghai si Shenzhen, raman inchise pana pe 7 octombrie, cu ocazia Golden Week. 

TOP TRENDINGModificare

BVB: Indicele principal BET a scazut ieri cu 0.7%, Antibiotice Iasi pierzand peste 3%, intr-o sedinta in care actiunile Prebet au surprins cu cel mai mare rulaj. BET e plus aproape 15% pana acum in 2024, iar cu tot cu dividende, plus 22%.

Big Tech: Apple fabrica un nou model iPhone de buget, ar fi prima actualizare a variantei SE din 2022 incoace. Luna viitoare am putea vedea si noile iPad mini. Actiunile sunt +18% in acest an.

AI: OpenAI a atras aproape 7 mld. USD printr-o runda privata de finantare, capitalizarea companiei fiind evaluata acum la 157 mld. USD. Microsoft si Nvidia au fost printre investitori, Apple a refuzat. OpenAI asteapta incasari de peste 10 mld. USD anul viitor.

Auto: Tesla a livrat aproape 463,000 de autovehicule in cel de-al treilea trimestru, sub asteptarile analistilor. In schimb, pentru aceeasi perioada, Ford a indicat o crestere de 12% a vanzarilor de modele electrice (vs acelasi interval de timp din 2023), iar GM, o crestere de 60%, Li Auto, Zeekr si Xpeng au inregistrat livrari record in septembrie. In China, modelele hibrid si integral-electrice inseamna deja mai bine de 1/2 din totalul vanzarilor.

Petrol: Arabia Saudita avertizeaza ca preturile ar putea cobori pana la 50 USD pe baril (vs 75 USD pe baril in dupa-amiaza asta). In SUA, productia e cu-aproape 7% mai mare fata de anul trecut. Exxon Mobil e plus 22% pana acum in 2024, peste performanta S&P 500, dar Chevron e plus numai 1%. 

STIAI CA?Modificare

Nike e cotata acum la 28x profitul net asteptat pentru urmatoarele 12 luni, cu 12% sub media ultimilor 5 ani si cu 23% mai ieftin decat Adidas. Actiunile sunt minus 18% pana acum in 2024.