Cu gandul la autostrazi - 04 ianuarie 2023

(Redirecționat de la Cu gandul la autostrazi)

Romania a atras in 2022 sume record din fonduri europene pentru segmentul de transporturi (2.27 mld. EUR), cei mai multi bani finantand proiectele de infrastructura rutiera (1.75 mld. EUR). Prin comparatie, in 2021, fondurile atrase in segmentul transporturilor au insumat 1.41 mld. EUR, iar in 2020, 1.22 mld. EUR. Valoarea contractelor semnate in domeniul transporturilor in anul 2022 se ridica la 9.74 mld. EUR, iar cea a contractelor in curs de semnare – la 409 mil. EUR, rezultand o valoare totala de 10.2 mld. EUR.  (Surse: Economica.net; Bursa)

E-guvernare Modificare

Comisia Europeana a aprobat Programul de Crestere Inteligenta, Digitalizare si Intrumente Financiare (PCIDIF), prin care Romania isi propune sa finanteze dezvoltarea de solutii tehnologice avansate pentru digitalizarea serviciilor publice. Programul beneficiaza de un buget de 2.2 mld. EUR si urmareste digitalizarea extinsa a tuturor interactiunilor administrative ale statului cu cetatenii si cu persoanele juridice, sprijinind trecerea catre o e-guvernare totala.  (Sursa: Economica.net )

Vesti nu foarte bune pentru 2023  Modificare

Adunand peste 500 de estimari cu privire la contextul investitional asteptat pentru 2023, Bloomberg News afirma ca previziunile optimiste sunt greu de gasit si ca anul in curs va veni cu noi provocari pentru investitori. Barclays Capital previzioneaza ca economia mondiala din 2023 va cunoaste cele mai mari scaderi din ultimele 4 decenii, iar Ned Davis Research afirma ca sansele unei recesiuni globale severe se ridica la 65%. Totodata, Deutsche Bank se asteapta ca indicele S&P 500 sa creasca pana la 4,500 in prima jumatate a anului, inainte de a marca o scadere cu 25% in T3, pentru ca apoi sa revina la 4,500 pana la finalul anului, pe masura ce investitorii vor anticipa o redresare.  (Sursa: Bloomberg )

O iarna fara rationalizari  Modificare

Pretul gazelor naturale in Europa a scazut pe fondul unei cereri mai reduse, ca urmare a unei ierni mai blande decat se anticipase. Se estimeaza ca temperaturile se vor mentine la acest nivel si saptamana viitoare in Europa continentala, atenuand ingrijorarile legate de rationalizari in segmentul energetic si de epuizarea stocurilor. Contractele futures de referinta au scazut din aceasta cauza cu pana la 6.5%. (Sursa: Bloomberg )

Companiile zilei:Modificare

Fondul Proprietatea (FP)Modificare

Fondul Proprietatea - Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, in care Fondul Proprietatea detine 20% din capitalul social, a scos din nou la licitatie contractul pentru retehnologizarea centralei Vidradu. Valoarea estimata a lucrarilor se ridica la 145 mil. EUR, iar ofertele celor interesati sunt asteptate pana la data de 25 ianuarie. (Sursa: Economica.net )

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)Modificare

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. - S.N.G.N ROMGAZ S.A. raporteaza incheierea unei tranzactii noi cu partea afiliata S.C. OMV Petrom S.A. Obiectul tranzactiei il reprezinta vanzarea productiei de condensat de gaze naturale a sucursalei de la Targu Mures, iar valoarea acesteia se ridica la 86.3 mil. RON. Datorita vascozitatii reduse a condensului, productia se poate utiliza la diluarea uleiului greu pentru a fi transportat eficient prin conducte. Valoarea cumulata dintre noua tranzactie si a celor incheiate in ultimele 12 luni, depaseste pragul de semnificatie de 5% din valoarea activelor nete ale companiei aferente anului 2021. (Sursa: BVB )

ARCTIC STREAM S.A. (AST)Modificare

ARCTIC STREAM S.A. - Furnizorul de servicii in domeniul tehnologiilor si echipamentelor de comunicatii, Arctic Stream, a anuntat semnarea unui nou contract semnificativ cu o valoarea totala de aproximativ 12.4 mil. RON. Obiectul contractului il constituie furnizarea de echipamente de comunicatii, avand o durata de 11 luni, pana la data de 31.11.2023. Valoarea contractului depaseste 10% din cifra de afaceri neta a ultimelor situatii financiare incheiate si are drept beneficiar un client din sectorul public. (Sursa: BVB )

COMPA S. A. (CMP)Modificare

COMPA S. A. - Compa S.A. anunta aprobarea derularii programului de rascumparare a actiunilor proprii in vederea distribuirii cu titlu gratuit catre angajati si membrii conducerii societatii. Compania informeaza ca urmeaza sa rascumpere un numar de maxim 15,000,000 actiuni proprii, la un pret cuprins intre 0,1 RON si 1 RON. Numarul total de actiuni cu titlu gratiut ce urmeaza sa fie oferite se ridica la 6,060,000. (Sursa: BVB )

ALTUR S.A. (ALT)Modificare

ALTUR S.A. - Consiliul de Administratie al Altur S.A. Slatina anunta aprobarea deschiderii procedurii generale de insolventa. Totodata, compania informeaza despre depunerea la Tribunalul Olt a cererii de deschidere a procedurii de insolventa impreuna cu declaratia privind intentia de reorganizare a activitatii societatii conform legislatiei. (Sursa: BVB )

TESLA INC. (US.TSLA)Modificare

TESLA INC. - In ultimul trimestru din 2022, Tesla a ratat estimarile analistilor cu privire la livrarile de vehicule catre clienti. Astfel, in T4 2022, compania a livrat 405,278 unitati, fata de 420,760 preconizat de analisti, in ciuda stimulentelor oferite pe cele mai mari 2 piete ale sale. Din totalul vanzarilor in anul 2022, modelul Y si modelul 3 au reprezentat 95%, iar China si SUA reprezinta in continuare principalele piete unde compania isi desfasoara activitatea. De asemenea, Tesla a crescut livrarile in 2022 cu 40% fata de 2021 pana la 1.31 mil. unitati, fiind sub rata medie anuala de crestere de 50% estimata pe parcusul ultimilor ani. (Sursa: Bloomberg )

Apple Inc. (US.AAPL)Modificare

Apple Inc. - Foxconn, cea mai mare fabrica de iPhone din lume, a atins 90% din capacitatea maxima de productie. Totodata, in ciuda recentelor schimbari de personal si a problemelor cauzate de pandemia de Covid, uzina a reusit sa isi asigure in prezent aproximativ 200,000 de angajati, ajungand astfel la un nivel optim de operare. Revenirea rapida a fabricii a avut un impact pozitiv asupra productiei produselor iPhone, mai ales in perioada premergatoare sezonului de cumparaturi de sarbatori. (Sursa: Bloomberg )

META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)Modificare

META PLATFORMS INC (Facebook) - Compania americana Meta, a incheiat anul 2022 cu o capitalizare de piata in valoare de aproximativ 320 mld. USD, in scadere cu peste 60% fata de nivelul inregistrat la inceputul anului. Principalele evenimente negative care au condus la diminuarea valorii companiei, pe langa cele legata de situatia macroeconomica, au fost reducerile masive de personal anuntate in luna noiembrie pe fondul scaderii veniturilor din publicitate, precum si rezultatele financiare in scadere in T3 2022 fata de perioada similara din 2021. (Sursa: SeekingAlpha)