Predictii pentru 2025 - 19 noiembrie 2024

Presedintele CFA Romania, Adrian Codirlasu este de parere ca urmatoarea perioada va fi caracterizata de o volatilitatea in crestere din cauza alegerilor din Romania precum si a noilor masuri fiscale care ar putea fi aplicate din 2025. Acesta considera ca sectoarele de energie si financiar ar putea beneficia in continuare de o crestere sustinuta in ciuda catorva provocari. Riscul de crestere a ratei inflatiei este unul real pentru urmatoarele luni si acesta ar putea cantari si pentru evolutia bursiera de la inceputul anului viitor. (Sursa: ZF)

Comisia Europeana ramane pesimistaModificare

Comisia Europeana a redus semnificativ estimarile privind avansul economiei romanesti in 2024, de la 3.3% la doar 1.4% din cauza contributiei negative a exporturilor la avansul PIB. Totodata, comisia a avertizat ca deficitul guvernamental va urca pana la 8% din PIB in anul curent, si va ramane elevat (7.9%) pana la finalul anului viitor din cazua cresterii rapide a cheltuielilor guvernamentale. (Sursa: Financial Intelligence)

O saptamana de foc pe Wall StreetModificare

Sezonul de raportari din SUA continua in aceasta saptamana cu cateva nume sonore. Cel mai asteptat raport este cel din partea Nvidia de miercuri, 20 noiembrie. Astazi urmeaza sa aflam ultimele cifre trimestriale de la Walmart, iar joi ultimele noutati de la firmele chinezesti Baidu, Nio si Xpeng. Printre companiile urmarite de analisti se numara si Palo Alto Networks si Deere, din doua sectoare de importanta, securitate cibernetica si utilaje pentru agricultura si constructii . (Sursa: Seeking Alpha)

Europa nu se ridica la nivelul Wall StreetModificare

Veniturile obtinute de companiile listate din Europa nu au reusit sa isi revina in ultimul trimestru, lucru care a declansat o diminuare a prognozelor din partea analistilor. Companiile care fac parte din indicele MSCI Europe au reusit sa depaseasca asteptarile analistilor in proportie de doar 30%, reprezentand cea mai slaba performanta din ultimii 5 ani de zile. Veniturile agregate au avut o dinamica negativa de 0.3% fata de asteptarile de crestere medie de 0.4%. Printre motivele pentru aceasta subperformanta se numara si evolutia cursului valutar care a cantarit decisiv. (Sursa: Bloomberg)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)Modificare

Analistii de la Ipopema au oferit un nou pret tinta pentru actiunile Bittnet dupa raportarea rezultatelor financiare la 9 luni. Recomandarea este de cumparare, avand un pret tinta pentru urmatoarele 12 luni de 0.28 RON. Raportat la pretul din piata, randamentul este de aproximativ 47.3%. (Sursa: BVB Research)

AQUILA PART PROD COM S.A. (AQ)Modificare

Analistii de la BRK Financial Group au emis o recomandare de cumparare a actiunilor Aquila, oferind un pret tinta de 1.63 RON. Raportat la pretul de la inceputul acestei saptamani, randamentul pentru urmatoarele 12 luni este de aproximativ 17%. Analistii sunt de parere ca potentialul de crestere este de 24.9% daca se exclude evaluarea pe baza de multipli. (Sursa: ZF)

SIPEX Company S.A. (SPX)Modificare

Sipex a incheiat primele 9 luni din 2024 cu o cifra de afaceri de 252 mil. RON, in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada din 2023. Profitul companiei, in valoare de 1.44 mil. RON, a fost in scadere cu 52% fata de cel obtinut anul trecut din cauza noului impozit pe cifra de afaceri care a fost in suma de 2.56 mil. RON. (Sursa: BVB)

2PERFORMANT NETWORK (2P)Modificare

2Performant, liderul pietei de marketing afiliat din Romania si-a majorat cifra de afaceri pentru primele 9 luni cu 7.3% fata de 2023, pana la valoarea de 34.6 mil. RON. Compania a raportat insa o pierdere in acest interval de 1.8 mil. RON, reflectand investitiile masive in dezvoltarea platformei si pregatirea pentru achizitia Profitshare. Grupul a consemnat o crestere de 46% a comisionului mediu de vanzare de la 0.82 EUR la 1.2 EUR. (Sursa: BVB)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)Modificare

ONE United Properties a informat piata cu privire la contractarea unei facilitati de credit de la Erste Group Bank AG si BCR pentru finantarea proiectului ONE Technology District, cladirea inchiriata integral de catre Infineon Technologies. Imprumutul consta intr-un credit aferent fazei de constructie in valoare de 28.5 mil. EUR, care ulterior dezvoltarii va fi transformat intr-un credit de investitii in valoare totala de 37.5 mil. EUR. Contractul cu Infineon (57 mil. EUR) reprezinta unul dintre cele mai mari astfel de contracte de pre-inchiriere inregistrate vreodata in sectorul de spatii de birouri din Romania. (Sursa: BVB)

OMV PETROM S.A. (SNP)Modificare

OMV Petrom a informat piata cu privire la faptul ca Transocean Barents, unitatea mobila de foraj offshore semi-submersibila contractata pentru proiectul Neptun Deep a ajuns in portul Constanta. Sosirea platformei marcheaza un moment crucial in efortul de a dezvolta primul proiect de gaze in zona de apa de mare adancime din Romania, conform Christinei Verchere, CEO OMV Petrom. Dupa sosirea in Romania, platforma de foraj va trece prin lucrari de pregatire precum ridicarea turlei si instalarea echipamentelor de foraj. (Sursa: BVB)

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP)Modificare

In ciuda raportarii unei pierderi de 9.2 mil. RON la sfarsitul primelor 9 luni din 2024, analistii de la Ipopema considera ca prospectele Impact sunt favorabile in perioada urmatoare. Acestia ofera un pret tinta pentru urmatoarele 12 luni de 0.32 RON, oferind un potential randament de peste 58% raportat la pretul de la inceputul acestei saptamani. (Sursa: BVB Research)

Digi Communications N.V. (DIGI)Modificare

Dupa publicarea rezultatelor la 9L, analistii de la Concorde Research au oferit un update pentru actiunile DIGI. Acestia considera ca datorita evolutiei financiare din ultima perioada, pretul actiunii s-ar putea aprecia in urmtoarele 12 luni pana la valoarea de 84 RON. Raportat la pretul din piata de ieri, randamentul potential este de aproximativ 24%. (Sursa: Financial Intelligence)

SAMSUNG ELECTRONICS CO LTD (GDR) (US.SMSN)Modificare

Pretul actiunilor Samsung a crescut luni dimineata cu peste 7% dupa anuntul cu privire la un program de rascumparari de actiuni. Compania sud-coreeana a anuntat alocarea sumei de 7.19 mld. USD pentru aceasta procedura in urmatoarele 12 luni. Stirea vine in contextul in care conglomeratul anuntase la sfarsitul saptamanii trecute o intelegere cu principalul sindicat care intrase in greva inca din luna iulie. (Sursa: CNBC)