Piata AeRo continua trendul descendent - 16 august 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 8 noiembrie 2023 20:50, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)

Media zilnica de tranzactionare pe piata AeRO a inregistrat o crestere exponentiala intre 2017-2021, urcand de la 666,000 RON pana la 4.9 mil. RON. Incepand cu anul trecut, aceasta a intrat intr-un trend descendent, inregistrand 2.5 mil. RON in 2022 si doar 1.8 mil RON anul acesta. In ceea ce priveste capitalizarea bursiera a tuturor companiilor listate pe AeRO, valoarea maxima s-a inregistrat in 2021 (19.8 mld. RON). In prezent, aceasta este de 15.1 mld. RON, in crestere cu aproximativ 1.5 mld. RON fata de inceputul acetui an. (Sursa: ZF)

Piata unitatilor de cazare inregistreaza profit record in 2022

Piata unitatilor de cazare din Romania a inregistrat un profit record de 2 mld. RON in 2022, marcand o marja neta de aproximativ 20% in ciuda cresterii costurilor. De asemenea, in 2022, cifra de afaceri pentru hotelieri a fost de 9.4 mld. RON, cel mai bun rezultat de pana acum, in ciuda unui an cu multiple zone de incertitudine si inflatie ridicata. Pe de alta parte, conform INS, cele mai mici salarrii din luna iunie 2023 au fost inregistrate in industria hotelurilor si restaurantelor, de aproximativ 2,525 RON, cu mult sub nivelul salariului mediu net, la nivel national,din iunie 2023, de 4,600 RON (Sursa: ZF)

Masuri de urgenta luate de Moscova

Banca centrala a Rusiei a majorat ieri ratele dobanzilor cu 350 de puncte de baza, pana la nivelul de 12%, in cadrul unei reuniuni de urgenta. Moscova incearca astfel sa opreasca deprecierea rapida a rublei. La inceputul acestei saptamani, moneda locala s-a prabusit pana aproape de nivelul de 102 ruble pentru un dolar american, in contextul in care un consilier economic al lui Vladimir Putin a dat vina pe politica monetara relaxata a bancii centrale. Cresterea preturilor curente in Rusia, in ultimele 3 luni, a fost de 7.6% in termeni anuali. (Sursa: CNBC)

China – scadere a volumului de credite acordate

China se confurnta cu o scadere a cererii pentru imprumuturi atat din partea companiilor cat si din partea gospodariilor pe fondul incertitudinilor provocate de sectorul imobiliar. Noile imprumuturi bancare in moneda locala au scazut cu 89% in iulie 2023 fata de luna precedenta, pana la 345,9 mld RMB, mai putin de jumatate din cele 800 mld. RMB prognozate de analisti, inregistrand cel mai scazut nivel al creditarii din 2009 pana in prezent. (Sursa: CNBC)

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC)

Rompetrol Rafinare a incheiat S1 2023 raportand o pierdere neta de 34.1 mil. RON, comparativ cu un profit net de 58.4 mil. RON, in S1 2022. Veniturile au scazut cu 9%, iar EBITDA cu 33%, fata de perioada similara anului trecut. Totusi, conducerea considera ca rezultatele operationale sunt bune, in contextul in care cotatiile internationale ale petrolului si ale produselor finite derivate din petrol au fost volatile. Gradul de utilizare al rafinariilor Vega si Petromidia a fost mai mare, in timp ce marjele de rafinare au scazut cu 18.3%, pana la 22.8 USD/MT. (Sursa: BVB)

Millenium Insurance Broker (MIB) Broker de Asigurare-Reasigurare (MIB)

Millenium Insurance Broker a realizat o cifra de afaceri neta de 30.5 mil. RON, mai mare cu 16%, in S1 2023 fata de S1 2022. Societatea a intermediat un volum de prime mai mare cu 24.4% fata de S1 2022. Totusi, cresterea mai rapida a cheltuielilor operationale a contribuit la scaderea profitului net pana la putin peste 2 mil. RON (-8% vs. S1 2023). In volumul cheltuielilor operationale din S1 2023 se regasesc si cheltuielile exceptionale ocazionate de listarea actiunilor societatii la BVB. Profitul net reprezinta 60% din profitul net bugetat pentru acest an, iar compania isi mentine tinta financiara pentru acest an, asumata in Memorandumul de listare. (Sursa: BVB)

ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (ALU)

In prima jumatate a anului 2023, Alumil a inregistrat valori ale activelor corporale in scadere cu 1.2%, atingand 17.8 mil. RON, in special din cauza contractelor de leasing care au inregistrat o diminuare de 9.7%. In schimb, stocurile au crescut cu 14.2%, ajungand la 25.6 mil. RON, datorita pregatirilor pentru proiectele viitoare. Creantele comerciale au crescut cu 9.3%, ajungand la 17.4 mil. RON la sfarsitul lunii iunie 2023, corelat cu procentul de crestere a vanzarilor. Cifra de afaceri a inregistrat o crestere de 8.1% in primul semestru fata de anul precedent, in timp ce profitul din exploatare, pentru primul semestru, a inregistrat o scadere de 14.1%. In perioada de raportare, veniturile din dobanzi si diferente de curs au crescut semnificativ cu 246%, ajungand la 253,681 RON. Totusi, cheltuielile financiare au crescut cu 83.1%, conducand la o pierdere financiara de 131,379 RON. Profitul net inregistrat in primul semestru a fost de 3,238,726 RON, o scadere de 16% fata de anul trecut, sub procentul estimat in Bugetul anual de venituri si cheltuieli. (Sursa: BVB)

ANTIBIOTICE S.A. (ATB)

Antibiotice a inregistrat o crestere semnificativa a vanzarilor atat pe piata interna, cat si pe pietele internationale. Valoarea vanzarilor catre consumatorii finali a atins 377.7 mil. RON, reprezentand o crestere de 21.6% fata de semestrul I din 2022. Aceasta a fost stimulata de cererea crescuta pentru produsele antiinfectioase si cele pentru raceala si gripa, in contextul incidentei crescute a afectiunilor respiratorii acute. Atat indicatorul EBITDA cat si rezultatul net au inregistrat valori aproape duble fata de anul trecut si cu mult peste bugetul stabilit pentru anul acesta. (Sursa: BVB)

OMV PETROM S.A. (SNP)

Prelungirea perioadei de revizie a rafinariei Petrobrazi, cu inca doua saptamani, a adus costuri suplimentare de 155 mil RON pentru OMV Petrom, cu mai mult de 77% decat era preconizat initial. Rafinaria Petrobrazi a intrat in revizie generala pe 21 aprilie, aceasta fiind estimata initial sa dureze 6 saptamani, proces normal in ciclul activitatii. Noua suma de plata a fost inclusa in contabilitatea celui de-al doilea trimestru, influentand rezultatele companiei. (Sursa: Profit.ro)

TESLA INC. (US.TSLA)

Tesla a redus preturile pentru versiunile sale Model Y cu autonomie lunga si de performanta in China, incepand cu 14 august. Ambele modele inregistreaza reduceri ale pretului de pornire de aproximativ 2,000 USD. Model Y Long Range scade cu 4.5%, iar Model Y Performance costa acum cu 3.8% mai putin. Acest lucru vine dupa ce vanzarile de vehicule Tesla fabricate in China au scazut cu 31% in iulie fata de iunie, conform China Passenger Car Association (CPCA), marcand prima scadere lunara din decembrie 2022 incoace. (Sursa: Reuters)

Boeing Co (US.BA)

Boeing este principalul favorit in cursa pentru a castiga o comanda pentru aproape 25 aeronave de mari dimensiuni din partea IndiGo, cel mai mare operator de zboruri aeriene din India. Compania este interesata de modele din familia Boeing 787, optiunea alternativa fiind aeronavele Airbus A330 neo. In urma cu cateva saptamani, IndiGo a plasat o comanda record pentru 500 aeronave Airbus, fiind exclusiv un client al producatorului european de aeronave, pana in prezent. Inca din luna martie, diferite surse anuntau ca IndiGo se afla in discutii cu Boeing si Airbus in privinta unor potentiale achizitii. (Sursa: Reuters)

Home Depot, Inc. (The) (US.HD)

Home Depot a depasit asteptarile analistilor de pe Wall Street pentru prima data dupa 3 trimestre cu privire la profitul net, in ciuda faptului ca vanzarile continua sa inregistreze scaderi fata de anul trecut, in contextul in care clientii companiei raman rezervati in privinta achizitiilor mari si a proiectelor majore. Optimismul fata de rezultatele actuale a fost umbrit de prognozele companiei care intrevad scaderi anuale in intervalul 2-5%. Retailerul se confrunta cu slabirea pietei imobiliare si cu schimbarea comportamentului consumatorilor inspre cheltuieli mai mari pentru servicii in detrimentul bunurilor. Totodata, compania a anuntat si un plan de rascumparare de actiuni in valoare de 15 mld. USD. (Sursa: CNBC)