Se apropie primavara? - Trade Talk 29 august 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 14 noiembrie 2023 17:01, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
Trade talk logo.png

Suntem in prag de toamna si ne pregatim, cu nostalgie, de caderea frunzelor si racirea vremii. Insa pe piata IPO-urilor din SUA gheata tocmai incepe sa se topeasca si, treptat, rasar primii ghiocei. Nu stim daca e de la incalzirea globala, dar investitorii si companiile au inceput sa cante, in cor ca...vine, vine primavara.

Un val de vanzari de actiuni pe pietele secundare indica de ceva timp o posibila revenire pentru ofertele publice initiale in aceasta toamna. Saptamana trecuta, investitorii din domeniul tehnologiei au primit in sfarsit vestea mult asteptata: se da startul la IPO-uri.

Prima jumatate de an a fost dezastruoasa. Luand in calcul nu doar tehnologia, ci toate industriile, doar 10 companii au reusit sa atraga peste 100 mld. USD din vanzarile initiale de actiuni in primele 6 luni. In aceeasi perioada din 2021, au existat 517 astfel de tranzactii, cu IPO-uri de peste 1 mld. USD de la companii precum site-ul de intalniri Bumble sau compania cu origini romanesti, UiPath.

Au trecut 20 de luni de cand un startup tehnologic notabil a fost listat in SUA. Start-up-ul Instacart, de livrare de alimente, si compania de automatizare a datelor si marketingului Klaviyo tocmai au depus cereri pentru IPO, spargand in sfarsit gheata pe aceasta piata.

Cu cateva zile in urma, designerul de cipuri Arm, detinut de japonezii de la SoftBank, a anuntat ca intentioneaza sa se listeze pe Nasdaq, la 7 ani dupa ce a devenit companie privata, in urma unei achizitii de 32 mld. USD. Arm Holdings ar urma sa fie si cea mai mare oferta publica initiala a anului din SUA, SoftBank pariind pe faptul ca producatorul de cipuri poate prospera in era inteligentei artificiale. Un debut de succes al Arm ar reprezenta un mare castig pentru fondatorul SoftBank, Masayoshi Son, al carui Vision Fund a pierdut anul trecut suma record de 30 mld. USD.

In ceea ce priveste celelalte doua evaluari lucrurile stau cam asa: cea mai recenta evaluare interna a Instacart a fost de 12 mld. USD, departe de nivelul de 39 mld. USD atins in urma unei runde de finantare din martie 2021. Klaviyo a fost evaluata ultima data la 9.5 mld. USD dupa o majorare de capital din mai 2021.

In ceea ce priveste celelalte doua evaluari lucrurile stau cam asa: cea mai recenta evaluare interna a Instacart a fost de 12 mld. USD, departe de nivelul de 39 mld. USD atins in urma unei runde de finantare din martie 2021. Klaviyo a fost evaluata ultima data la 9.5 mld. USD dupa o majorare de capital din mai 2021.

Ramane de vazut daca avem de-a face cu cateva raze de soare inselatoare, care vor lasa investitorii cu o raceala, sau , daca chiar vine primavara IPO-urilor. 

Exista loc si de dezamagiri. Spre exemplu, Instacart a avut afaceri in crestere, dar asta nu garanteaza ca lucrurile vor fi la fel de bune post-IPO. Ca in cazul multor altor platforme online, afacerile au crescut rapid datorita pandemiei, la fel ca valoarea bruta a tranzactiilor (GTV), o masura a numarului de comenzi. Cresterea incetineste insa, deoarece cumparatorii sunt mult mai rezervati si isi reduc cheltuielile. GTV a crescut cu doar 4% in prima jumatate a anului 2023, o incetinire brusca fata de cresterea anuala de 20% din 2021. 

TOP TRENDING... GLOBAL

Conversatii la birou: OpenAI, finantat de Microsoft, lanseaza ChatGPT Enterprise, un abonament dedicat special companiilor. ChatGPT Enterprise foloseste modelul lingvistic GPT-4 si ofera cam aceleasi functionalitati precum ChatGPT, insa promite un plus de intimitate, o capacitate sporita de analiza si optiuni suplimentare de personalizare.

IPO si la EVs: Constructorul auto francez Renault vrea sa listeze la bursa divizia de vehicule electrice Ampere in primavara anului viitor. In noiembrie, unitatea ar urma sa fie deja separata de restul companiei, ca un pas pregatitor in vederea ofertei publice initiale.

Acord in China: Producatorul chinez de automobile BYD a incheiat un acord cu producatorul american Jabil, pentru a-i cumpara divizia de productie de componente electronice din China. Tranzactia se ridica la 15.8 mld. CNY (2.2 mld. USD).

TOP TRENDING... LA BVB

Afaceri in crestere: One United Properties (ONE) a raportat, pentru primul semestru, o cifra de afaceri consolidata de 843.5 mil. RON, in crestere cu 25% in comparatie cu aceeasi perioada din 2022. Profitul net a insumat 286.9 mil. RON. Totusi, profitul net a avut o scadere de 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut, daca includem impactul din castigul unic in urma achizitiei Bucur Obor de anul trecut.

Fotovoltaice: Simtel Team (SMTL) a finalizat prima faza a parcului fotovoltaic de la Plesoiu, judetul Olt, parte din noua linie de business dezvoltata de catre companie. Proiectul de la Plesoiu este impartit in doua faze, prima faza avand o putere instalata de 0.988 MWp, obtinuta de la 2,244 de panouri fotovoltaice. A doua faza va avea o putere instalata de 0.712 MWp, generata de 1,320 de panouri fotovoltaice si are ca termen de finalizare estimat prima jumatate a anului 2024. 

STIAI CA?

In studentie, CEO-ul si fondatorul SoftBank, Masayoshi Son, a inventat un gadget pentru traduceri din diverse limbi, fiind ajutat de niste profesori. A depus o cerere de brevet si a castigat ulterior aproape 1 mil. USD din vanzarea acestuia catre Sharp.