AI la raport - Trade Talk 26 martie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 27 martie 2024 09:03, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
Trade talk logo.png

Nici ca se putea potrivire mai buna: miercurea trecuta, un nume asociat AI s-a listat la Nasdaq fix cand Jay Powell a reiterat ideea unor dobanzi mai mici.

Debutanta e Astera Labs, un producator de cipuri pentru infrastructura cloud si inteligenta artificiala. Actiunile au sarit cu 72% in prima zi (fata de pretul de IPO). La o capitalizare care trecea vineri seara de 10 mld. USD, compania e cotata la 92x vanzarile reusite anul trecut... ca perspectiva, pentru Arm Holdings si Nvidia, acelasi multiplu e 52x, respectiv 39x. 

1. AI, o lume pestrita

Cu sau fara Powell, entuziasmul nu-i greu de explicat. Infiintata in 2017 de cativa fosti executivi de la Texas Instruments, Astera Labs conteaza pe clienti de super-calibru precum Nvidia, AMD, Intel si Amazon (care-a si investit masiv pre-IPO).

Si pe urma, grupul producatorilor de semiconductori e pe cale sa termine cel mai prolific trimestru din 2001 incoace.

Nvidia pare de neoprit deocamdata. Urcand pe grafice pentru 11 saptamani la rand, actiunile aproape ca s-au dublat in 2024. Inca putin si pisca pragul de 1,000 USD.

Insa nu-i chiar totul uni-directional: exista o tona de volatilitate in planul doi-trei de atentie. SoundHound AI, BigBear.ai si Super Micro Computer au pierdut 25%, 15%, respectiv 9% saptamana trecuta.

Printre altele, SoundHound AI face asistenti vocali inteligenti. Te poti remarca in acest fel sau cand numele tau apare pe lista unor investitii de portofoliu realizate de Nvidia. Desi suma in cauza era mai mica de 4 mil. USD (la final de 2023), dezvaluirea a fost bomba: SoundHound AI a explodat de la 2 USD pe actiune la mijloc de februarie la peste 10 USD cateva saptamani mai tarziu. Cursa a fost intrerupta brusc zilele trecute, odata cu publicarea unei analize care contine acuzatii extrem de dure la adresa companiei.

La Super Micro Computer, jucator important pe piata serverelor AI, problema pare sa fi fost anuntul unei majorari de capital. Compania e inclusa din 18 martie in indicele S&P 500. La 61 mld. USD, Super Micro Computer valoreaza de 12x mai mult decat in noiembrie 2022, cand a fost lansat public ChatGPT.

SoundHound AI si BigBear.ai (care-aduce AI in aria data analytics) nu-s inca profitabile. La Super Micro Computer, in schimb, rezultatul net generat in ultimul trimestru fiscal a fost 296 mil. USD cu plus in fata, marcand un salt de 70% fata de perioada similara a anului anterior si sosind peste propriile estimari ale companiei.

2. Al 12-lea sector din S&P 500?

AI nu mai inseamna de mult un singur nume... fie el si Nvidia. Sunt o multime de business-uri care incet-incet formeaza un veritabil sector. Partea de hardware e excelent reprezentata, inclusiv producatori de cipuri si componente pentru servere, dar si pe ruta software-ului apar pretendenti la capitalizari care sa bata trilionul. Mai jos, abia daca scrijelim niste suprafete, cei de la Intel, AMD sau Broadcom sigur se vor supara ca-i ignoram.

La IBM, accentul pus recent pe cloud si AI e cat se poate de vizibil, nemaivorbind de pozitia dominanta in tehnologii timpurii care tin de quantum computing. Compania se tranzactioneaza chiar si-acum sub ultimul maxim record atins in 2013. Mult, putin, nu stim insa actiunile au avansat cu 82% in ultimii cinci ani.

La Micron Technology, incasarile au alunecat cu 49% in ultimul an fiscal, marcand cel mai dramatic declin de la final de ani '80 incoace. A fost si pentru prima oara in mai bine de-un deceniu cand rezultatul operational a fost cu minus in fata. Pentru producatorul de memorii, insa, AI e vazuta drept uriasa parte a solutiei sansa la reinventare sosita fix la momentul potrivit.

In septembrie, la debutul pe Nasdaq, Arm Holdings valora in jur de 60 mld. USD... mai putin decat ar fi oferit Nvidia ca sa-i preia integral pe britanici cu doi ani in urma. Capitalizarea e-acum de circa 142 mld. USD. Si cifra asta merita pusa in context: din postura de arhitect de cipuri folosite in telefoane mobile, Arm controleaza peste 90% din piata globala.

Si cum puteam uita de Palantir Technologies, despre care-am scris pe larg in toamna? Aici, actiunile s-au plafonat de cateva saptamani incoace, desi contractele cu valori mari curg in continuare. Compania valoreaza 53 mld. USD, de 2x mai mult decat la IPO-ul din septembrie 2020. Insa cotatia curenta e abia pe la mijlocul unui interval semnificativ de variatie: de la un maxim de 45 USD atins in ianuarie 2021, actiunile s-au prabusit la numai 6 USD in decembrie 2022. 

TOP TRENDING... LA BVB

Estimari: Banca Transilvania si-a bugetat pentru 2024 un profit net de 3 mld. RON, mai mare cu 20% fata de cel realizat anul trecut... la active de 179 mld. RON, in crestere cu 10%. Simtel Team urmareste majorari de 28% pentru profitul net si de 35% pentru veniturile operationale.

Imobiliare: Meta Estate Trust a inregistrat in 2023 un profit net mai mare cu 46% (vs anul precedent)... la incasari care-au avansat cu 20%. Rezultatele atesta ca avem potentialul de-a creste organic chiar daca accesul la finantare e limitat, spune Alexandru Bonea, CEO. Holdingul si-a bugetat pentru 2024 plusuri de 12%, respectiv 17% pentru profitul net si totalul veniturilor.

TOP TRENDING... GLOBAL

Wall Street: Indicele S&P 500 ar putea tasni la 6,000 de puncte spre finalul anului (vs 5,218 puncte la inchiderea de ieri), cred analistii Goldman Sachs. S&P 500 e cotat acum la 14% deasupra mediei mobile a ultimelor 200 de zile.

AI: De la noi vrem sa vina cel putin 50% din semiconductorii avansati creati in America si Europa... pana la finalul acestui deceniu, zice Pat Gelsinger, CEO Intel. De la 37% in anii '90, capacitatea de productie a SUA a plonjat la 12% in prezent. Peste 80% din cipurile de ultima generatie sunt fabricate acum in Asia.

Aerian: Dave Calhoun a cedat in sfarsit... se va desparti de Boeing la 4 ani dupa ce-a preluat conducerea executiva a companiei. Actiunile sunt minus 24% in 2024, reflectand inclusiv pierderi cumulate de 26 mld. USD in ultimii trei ani. Boeing e una dintre cele doua companii din indicele DJIA care nu platesc dividend (cealalta e nou-intrata Amazon).

Post-IPO: Reddit a sarit ieri cu 30%... dupa avansul mega-mediatizat de 48% reusit joia trecuta, la debutul pe NYSE. Celebrele fonduri ARK Invest, administrate de Cathie Wood, au cumparat circa 10,000 de actiuni Reddit chiar in prima zi de tranzactionare.

Bitcoin: A recastigat ieri pragul de 70,000 USD. MicroStrategy, compania cu cea mai mare detinere BTC de pe planeta, a saltat cu 22%... actiunile crescand de-aproape 4x de la inceput de februarie incoace. In schimb, Marathon Digital Holdings, cel mai important miner BTC din America de Nord, e minus 11% in acest an.

Aur: Ramane in apropierea nivelului de 2,200 USD pe uncie... la mica distanta de cel mai recent maxim istoric atins saptamana trecuta. In America, sansa pentru o taiere a dobanzilor in iunie e cotata acum la 65%. Jay Powell vorbeste vineri dupa-amiaza la un eveniment in San Francisco (chiar daca bursa americana va fi inchisa in acea zi, cu ocazia Good Friday).

Petrol: Nu-i nevoie de vreo modificare a cotei colective de productie la sedinta de saptamana viitoare, transmite OPEC+. Pe pietele futures, investitorii cumpara petrol in cel mai intens ritm din ultimii 4 ani. In 2023, exporturile SUA s-au ridicat in medie la 4 milioane de barili pe zi, de peste 8x mai mult decat in 2015. 

STIAI CA?

La Nvidia, analistii anticipeaza pentru anul viitor incasari totale de circa 108 mld. USD... de-aproape 10x mai mari decat cele inregistrate in 2020.