Graba strica treaba - Trade Talk 11 septembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 18 septembrie 2024 12:46, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
Trade talk logo.png

Intr-o lume in care ne trezim cu gandul la urmatorul upgrade tehnologic, Starbucks a decis ca adevarata problema nu e digitalizarea excesiva sau preturile ametitoare, ci... scaunele. Noul CEO crede ca, pentru a salva gigantul cafelei, solutia e sa aduca inapoi fotoliile comode si jazz-ul din fundal, ca pe vremuri.

Asa ca, daca aveai de gand sa te plangi de preturi sau de viteza comenzilor, stai jos si relaxeaza-te. Poate asta e tot ce iti lipsea...

Vanzarile Starbucks au inceput sa scada, pe masura ce compania a trecut de la conceptul de cafenea traditionala la un business in care oamenii fac, in graba, comenzi de pe telefoane si iau o bautura de la tejghea.

Brian Niccol, noul CEO, vrea sa readuca Starbucks la radacini, inclusiv prin scaune confortabile, design si o distinctie clara intre serviciul to-go si for-here.

Niccol este considerat un salvator in industria restaurantelor, pe baza experientei de la Chipotle si Taco Bell. Este al patrulea CEO al Starbucks in doar doi ani si a preluat conducerea pe fondul unei scaderi a afacerilor si a presiunii mari din partea angajatilor si investitorilor.

Vanzarile Starbucks au scazut timp de doua trimestre consecutiv. Unii clienti si-au exprimat frustrarea in legatura cu preturile ridicate, cu preluarea lenta a comenzilor de pe aplicatia Starbucks si cu optiunile slabe in ceea ce priveste mancarea. Compania, considerata istoric un angajator progresist, a fost vizata de actiuni sindicale, ca urmare a nemultumirilor cu privire la conditiile de munca, salarii si beneficii.

In cel mai recent trimestru incheiat, vanzarile nete au scazut cu 1%, la 9.11 mld. USD. Traficul in cafenelele din SUA s-a redus cu 6%, o diminuare ceva mai mare decat cea a vanzarilor, dat fiind ca nota de plata medie a fost in crestere. Inainte de inlocuirea CEO-ului, managementul discuta deja despre o relansare, inclusiv prin ieftiniri si bauturi noi, pentru a aduce inapoi clientii pierduti.

Insa noul CEO crede ca problema sunt scaunele si muzica, nu preturile.

Cu ani in urma, clientii petreceau chiar si cateva ore la Starbucks. Astazi, in SUA, se intampla adesea sa nu gasesti pe nimeni in cafenea care sa stea jos.

Sub conducerea lui Howard Schultz, CEO-ul de lunga durata al Starbucks, cafenelele s-au pozitionat pe piata ca un al treilea loc intre munca si casa, unde oamenii puteau zabovi ore intregi in fotolii confortabile, sa socializeze si sa comunice.

Ideea ca Starbucks este un al treilea loc de petrecere a timpului a devenit o parte esentiala a identitatii corporative, alaturi de numele clientilor scrise de mana pe paharele cu cafea. Starbucks si-a dorit sa creeze un mediu primitor pentru bautorii de cafea si angajati, cu scaune confortabile, muzica de jazz si aroma de cafea proaspat preparata.

Apoi, Starbucks a migrat, usor-usor, catre o afacere online. Aplicatia mobila si comenzile la drive-thru reprezinta peste 70% din vanzarile Starbucks in cele aproximativ 9,500 de cafenele operate de companie in Statele Unite.

Intr-un podcast recent, fostul CEO Howard Schultz afirma ca Starbucks nu prea mai e Starbucks. Haosul pe care l-a observat intr-o dimineata recenta la o cafenea din Chicago rezuma, in opinia lui, problemele companiei. Navetistii coborau din trenuri si intrau pentru a-si ridica grabiti comenzile pe care le facusera de pe telefoanele mobile, dar bauturile nu erau gata. Nicio legatura cu relaxarea si savurarea unei cafele premium.

Cu aproape 40,000 de cafenele in intreaga lume, Starbucks pare a fi aproape la fiecare colt de strada, insa preturile mari ii descurajeaza pe multi potentiali clienti care doresc doar o doza rapida de cofeina, spun analistii. In Romania, cafenelele Starbucks functioneaza inca pe post de locuri de intalnire, insa cred ca majoritatea putem fi de acord ca preturile picante nu prea sunt justificate.

Miza planului de restructurare este mare, dat fiind ca, numai in SUA, oamenii beau zilnic 400 de milioane de cesti de cafea.

Insa diversificarea optiunilor de a face cafea in propria bucatarie nu are un impact grozav pentru cafenele. Aproape 80% dintre americani consuma cel putin o ceasca de cafea acasa. In plus, din ce in ce mai multi pasionati de cafea din SUA sunt interesati sa achizitioneze aparate de cafea pentru a imita experienta cafenelelor in casele lor.

Si nu e singura veste proasta pentru jucatori mari, ca Starbucks. Desi lanturile de cafenele inca domina piata, exista o tendinta in crestere de orientare catre cafenelele locale si independente, in special in randul populatiei tinere.

Pana cand Starbucks isi va schimba pozitionarea si imaginea, pentru trimestrul curent compania isi pune speranta in meniul de toamna. Celebrul Pumpkin Spice Latte a revenit in cafenelele Starbucks de pe glob, gata sa ia cu asalt platformele de socializare.

TOP TRENDING

Peste asteptari: Oracle a depasit asteptarile Wall Street in cel mai recent trimestru. Veniturile  au crescut cu 8%, iar profitul net a urcat la 1.03 USD pe actiune, de la 86 de centi pe actiune in acelasi trimestru al anului trecut.

Semne bune: Veniturile TSMC au avut o crestere de 33% in august, in ritm anual. Vanzarile companiei au scazut cu 2.4% fata de iulie, cand inregistrasera o crestere de 45% de la an la an.

Zvonuri de M&A: UniCredit a achizitionat o participatie de 9% in Commerzbank si a anuntat ca va solicita aprobarea pentru a putea cumpara si mai mult. Actiunile Commerzbank urca puternic azi, existand speculatii privind o eventuala preluare.

Concurenta din China: Inditex, compania mama a Zara, a anuntat ca vanzarile au crescut intr-un ritm puternic in prima jumatate a anului. Clientii au cumparat mai multe haine, iar grupul a renuntat la cresteri semnificative de preturi in incercarea de a face fata concurentei din partea unor companii chinezesti precum Shein.

Prea optmisti: Actiunile JPMorgan Chase au scazut ieri cu peste 5%, dupa ce presedintele bancii le-a spus analistilor ca asteptarile privind veniturile nete din dobanzi si cheltuielile pentru anul viitor sunt prea optimiste. 

STIAI CA?

Pumpkin Spice Latte sustine vanzarile... nu doar in Starbucks. Dupa ce comanda un Pumpkin Spice Latte, oamenii sunt tentati sa cheltuie mai multi bani in magazine.