Viitorul arata bine! - Trade Talk 01 februarie 2023
Sfantul Petru la o adunare cu barbatii: “Vreau si eu sa vad cati barbati nu au fost sub papucul nevestei. Fiti sinceri! Cei care recunoasteti, veniti la dreapta mea, ceilalti stati in stanga.”La aceasta cerere, toti barbatii trec la dreapta cu exceptia unuia. “Cum ai reusit acest lucru?” “Pai aici mi-a zis nevasta-mea sa stau.” 😊
In ultimele 2 luni, ChatGPT, noua inventie in materie de inteligenta artificiala a facut furori pe mapamond. In doar cateva saptamani, compania care se bucura de suportul gigantului Microsoft si care l-a avut in board printre altii si pe Elon Musk este pe cale sa disrupa normele ultimelor decenii. Aplicabilitatea aceastei forme de inteligenta artificiala pune numeroase semne de intrebare despre felul in care va arata lumea in urmatoarea decada. Tot mai multe industrii se pregatesc sa incorporeze aceasta tehnologie in modelul de business. Printre altele, ChatGPT a devenit extrem de folositor si in real estate, acolo unde agentii imobiliari il folosesc pentru a genera listari atractive intr-un timp record dar si pentru a calcula rata ipotecara. In invatamantul superior ChatGPT este deja un subiect controversat, fiind deja interzis in cateva universitati, dar este vazut in egala masura ca un element benefic care poate echilibra diferentele dintre elevi in ceea ce priveste accesul la informatie. Pe scurt, ChatGPT poate in viitor sa inlocuiasca orele de meditatii care adesea sunt mult prea costisitoare pentru bugetul parintilor. De notat este faptul ca acesta a reusit sa treaca cateva examene considerate dificile din cadrul unor universitati de top din SUA.
Mai in gluma mai in serios, Andrej Karpathy, fostul director al departamentului de inteligenta artificiala de la Tesla afirma ca cel mai nou limbaj de programare este..engleza. Iar, acest lucru a declansat un adevarat cod rosu la Alphabet. Pana de curand, fondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin nu au mai fost implicati in operatiunile zilnice ale companiei. Popularitatea ChatGPT a dus la numeroase intalniri la nivel inalt in cadrul Google, cu scopul de a revizui o noua strategie de produse de inteligenta artificiala. Se pare ca, liderul din zona de search, intentioneaza sa prezinte peste 20 de produse noi si sa faca o demonstratie a unei versiuni a motorului sau de cautare cu functii chatbot in acest an. Lucrurile sunt cu atat mai frustrante pentru Google, care a fost un adevarat pionier in acest sector, dar care, se vede nevoit sa reactioneze rapid pentru a face fata competitiei acerbe.
Visul lui Pinchai din 2016 de a transforma compania intr-un lider de inteligenta artificiala s-a lovit de realitatea dura a ultimilor ani: numeroasele anchete demarate de Ministerul Justitiei din SUA dar si climatul macroeconomic care a dus la concedieri in masa. Daca tot am pomenit de angajati si concedieri, cei de la Google au demarat o adevarata campanie pentru a aduna date legate de ChatGPT, dar si pentru a testa noile lor variante. Daca doriti sa cititi mai multe despre Apprentice Bard, si felul in care acesta se difera de ChatGPT, puteti folosi acest link. Probabil ca, cei de la Google sufla si in iaurt dupa experienta celor de la Nokia si Blackberry dupa aparitia primului iPhone in 2007. In aceasta hora se pregatesc sa intre si chinezii de la Baidu, care vor incorpora o tehnolgie similara pentru motorul de cautare chiar la inceputul acestei primaveri.
Dar pana si ChatGPT isi recunoaste limitele cand vine vorba de neveste. Fiind intrebat de catre un utilizator cat fac 5+2 acesta a raspuns fara echivoc 7. Sotul, continua dialogul, afirmand ca sotia sa considera ca rezultatul corect este 8, si ca ea, are intotdeauna dreptate. Dupa doar cateva secunde, ChatGPT isi recunoaste ‘greseala’ si afirma ca are datele actualizate doar pana in 2021, si daca sotia utilizatorului are intotdeauna dreptate, atunci este foarte posibil ca rezultatul sa fie intr-adevar 8. 😊
Daca tot am mentionat de iPhone mai devreme, haideti sa aruncam un ochi si pe ceea ce ne propune Apple in urmatoarea perioada, pana cand acest TradeTalk va fi scris de un robotel.
Facem un mic pas de la AI spre Virtual Reality si Augmented Reality dat fiind faptul ca gigantul din Cupertino isi pregateste debutul in acest sector in 2023. Mult asteptata casca de realitate virtuala are la baza crearea unei versiuni 3D a sistemului de operare iPhone, folosind sisteme de urmarire a ochilor si a mainilor. Dispozitivul care, cel mai probabil va fi lansat in acesta primavara, va costa aproximativ 3,000 USD, dublu cat produsele oferite de competitie. Reality Pro va incerca sa deturneze dispozitivele celor de la Meta avand o abordare noua a intalnirilor virtuale si a videoclipurilor imersive. Noul device va folosi atat realitatea virtuala (VR) cat si cea augmentata (AR). Cu VR, utilizatorii vad imagini si continut in interiorul ochelarilor, in timp ce AR va suprapune continutul digital peste imagini din lumea reala. Castile vor avea doua ecrane de rezolutie inalta dezvoltate impreuna cu cei de la Sony. Inovatia cu care vine Apple este posibilitatea de a reda atat fata cat si intreg corpul utilizatorului in realitatea vituala. Aceste avatare vor permite ca doua persoane sa comunice si sa simta ca se afla in aceeasi camera.
Vizionarea video imersiva va fi o caracteristica de baza a noului device. In acest sens, compania a demarat discutii cu posibili parteneri de media precum Walt Disney si Dolby Laboratories, dar a lucrat si la actualizarea propriului sau material din Apple TV+. Totodata, in 2020, Apple a cumparat NextVR cu scopul de a crea continut sportiv in VR. Iar, in ceea ce priveste partea de gaming, Apple si-a pregatit teritoriul inca din 2017 din momentul lansarii ARKit pentru a ii incuraja pe programatori sa creeze experiente de realitate augmentata chiar pe iPhone. Analistii considera ca acest segment va depasi 100 mld. USD pana la finalul deceniului, desi castile sunt inca considerate obiecte de nisa. Ramane de vazut si cum va rezolva Apple problema bateriei. Pana cand ne pregatim de un adevarat show la viitoare prezentare a produsului, ne ramane sa ne uitam si peste cifrele financiare care vor fi publicate joi seara.
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Earnings: Valul de raportari de pe Wall Street a continuat ieri, iar suprizele nu s-au lasat asteptate. Cei de la General Motors au surprins audienta cu un profit net de 2 mld. USD pentru trimestrul 4 ca urmare a imbunatatirii lantului de aprovizionare si a faptului ca au reusit sa isi mentina preturile in ciuda presiunilor venite din partea clientilor. Cresterea profitului net cu 15% fata de aceeasi perioada din anul trecut a dus la o apreciere a pretului actiunii cu peste 8%. De notat este faptul ca cei de la General Motors nu doresc sa intre in hora reducerilor de pret pe care le-au facut cei de la Tesla, si mai recent Ford pentru segmentul de masini electrice.
Oh, Snap! Reteaua de socializare isi continua declinul dupa o noua depreciere de 14% a pretului actiunii dupa raportul de aseara. Este cel de-al treilea trimestru consecutiv in care Snap isi dezamageste investitorii. Veniturile de 1.3 mld. USD, precum si numarul de utilizatori zilnici au fost din nou sub asteptarile analistilor de pe Wall Street. Compania a refuzat sa ofere cifre concrete pentru trimestrul actual, dar se asteapta la o scadere a veniturilor intre 2% si 10% comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut. Dupa publicarea rezultatelor, pretul actiunilor Meta s-a depreciat cu 2%.
Cei de la Advanced Micro Devices au venit cu vesti ceva mai bune...Veniturile companiei au crescut cu 44% in 2022 comparativ cu anul precedent. Rezultatele, peste asteptarile analistilor, au dus la o apreciere in after hours de peste 2%, in ciuda faptului ca AMD se asteapta la o scadere a veniturilor cu aproximativ 10% pentru trimestrul in curs comparativ cu aceeasi perioada din 2022.
January effect: La inceput de februarie aruncam un ochi peste ceea ce s-a intamplat pe bursele internationale in prima luna a anului. Dupa un an 2022 extrem de dificil pentru sectorul de tehnologie, indicele Nasdaq s-a apreciat cu 11% in ianuarie, marcand cel mai bun inceput de an din 2001. Totodata, S&P 500 a inregistrat o crestere lunara de 6.2%, in timp ce Dow Jones de doar 2.8%. As January goes, so goes the year? Ramane sa aflam mai multe detalii despre trendul recent dupa decizia FED din aceasta seara. Peste ocean, in Europa, Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 6.7% in ianuarie, marcand cea de-a treia crestere lunara din ultimele 4. De notat este faptul ca indicele german, DAX, care a crescut 8.7% in prima luna a anului, se afla la doar 7% fata de maximul istoric atins in urma cu peste 1 an.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Start la raportari: Teraplast (TRP) a deschis balul raportarilor de la BVB pentru companiile din indicele BET. In 2022, grupul a inregistrat o cifra de afaceri de 711 mil. RON, in crestere cu 16% fata de 2021, si un profit net de 15.4 mil. RON. Evolutia profitului, care s-a diminuat cu aproximativ 64% comparativ cu anul precedent a fost determinata de schimbarea dinamicii pietelor materiilor prime ca efect colateral al conflictului din Ucraina. Compania va continua investitiile si in 2023, alocand 102 mil RON pentru o noua fabrica destinata productiei de folii stretch si pentru o centrala fotovoltaica. Pentru anul curent, grupul tinteste o cifra de afaceri de 848 mil. RON ceea ce ar reprezenta o crestere de 19% fata de rezultatele din 2022, si un EBITDA de 75 mil. RON (+42% vs. 2022).
STIAI CA?[edit | ]
ChatGPT a depasit borna de 1 mil. de utilizatori la doar 1 saptamana dupa ce a fost lansat. OpenAI sa asteapta sa genereze venituri de 200 mil. USD pe parcursul anului curent si de aproximativ 1 mld. USD pana la sfarsitul lui 2024.