Ziua Cartitei - Trade Talk 02 februarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 4 noiembrie 2024 12:27, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

Legenda spune ca pe 2 februarie, de ziua cartitei, putem afla daca iarna va continua inca 6 saptamani sau daca a venit deja primavara. Aseara, Meta si Jerome Powell au jucat rolul de vestitorii primaverii. Ne aducem aminte cu drag de Bill Murray in Ziua Cartitei, filmul de la inceputul anilor ’90. La fel ca si in cazul eroului principal, se pare ca deciziile FED din ultima perioada au devenit oarecum previzibile si repetitive…Acelasi lucru s-ar putea spune si despre tentativa FCSB-ului de a castiga titlul la fiecare inceput de sezon, pentru ca mai apoi Dan Petrescu si CFR-ul sa ridice trofeul la inceput de vara. Dupa un rollercoaster care a tinut 2 ore, indicii Nasdaq si S&P 500 au incheiat sesiunea la un nou maxim in 2023…iar cireasa de pe tort a venit la putin timp dupa, cand Meta lui Zuckerberg a surprins placut.

Cum era de asteptat, FED a decis aseara majorarea dobanzii de referinta cu 0.25%, marcand cea de-a 7-a crestere consecutiva. De notat este faptul ca, la ultimele 3 intalniri, rata de crestere a intrat intr-un trend descendent, pornind de la 0.75% in noiembrie fiind urmat de 0.5% pentru luna decembrie. Jerome Powell a subliniat faptul ca oficialii FED se astepta la noi majorari in perioada imediat urmatoare (cel mai probabil inca 2 runde) pentru a ajunge la un nivel suficient de restrictiv in vederea combaterii inflatiei. Acesta s-a declarat multumit de progresul facut in ultima perioada, dar s-a aratat precaut in a declara o victorie prematur. O data cu acesta majorare, dobanda de referinta a atins pragul de 4.5%-4.75%, cel mai ridicat nivel din 2007. In ciuda faptului ca ultimele date cu privire la inflatie confirma trendul descendent inceput inca din vara anului trecut, Powell considera ca acest lucru poate fi atribuit in mare masura si imbunatatirii blocajelor din lantul de aprovizionare. Targetul FED cu privire la rata inflatiei ramane neclintit, la valoarea de 2%.

In cadrul conferintei de presa, Powell a facut cateva comentarii care au influentat in mod pozitiv reactia pietei. Fiind intrebat de catre cei de la CNBC daca dobanda de referinta ar putea ramane sub 5% pentru 2023, acesta a afirmat ca exista sanse reale atat timp cat indicatorii economici vor arata o imbunatatire in perioada urmatoare. De notat este si faptul ca Powell a tinut sa mentioneze ca in anumite sectoare scaderea inflatiei a devenit intr-adevar vizibila. Per ansamblu, seful FED se asteapta la inca 2 majorari in 2023. Oficialii nu iau in calcul nici un fel de scadere pentru acest an a dobanzii de referinta, dat fiind faptul ca inflatia este departe de targetul propus, si in acelasi timp doresc sa excluda sansa de a ii permite sa revina in forta.

Imediat dupa inchiderea sedintei bursiere de pe Wall Street, a venit momentul lui Zuckerberg sa iasa in evidenta. Meta a raportat rezultatele financiare pentru ultimul trimestru, iar reactia pietei nu s-a lasat asteptata. Precum cartita din imaginea de la inceput, pretul actiunii a scos capul din pamant si a zburdat cu aproximativ 20%. Investitorii au salutat initiativa companiei de a majora valoarea de buyback cu inca 40 mld. USD, dupa ce in ultimul an, Meta a rascumparat actiuni in valoare totala de aproximativ 27.9 mld. USD. La aceasta suma se va adauga si bugetul ramas din 2022 de 10.87 mld. USD. Reactia de aseara a fost total opusa celei de la ultima raportare cand pretul actiunii s-a depreciat cu 25% pe fondul ingrijorarilor analistilor cu privire la cresterea cheltuielilor. Zuckerberg a anuntat continuarea politicii de a taia costurile in perioada imediat urmatoare. „Year of Efficiency” este sloganul companiei pentru 2023 iar acest lucru se poate observa imediat si din estimarile cu privire la cheltuielile anuale. Compania se asteapta la o scadere a acestora in intervalul 85-95 mld. USD. fata de intervalul 94-100 mld. USD cum era initial prognozat.

Pentru trimestrul 4, Meta a anuntat venituri de 32.2 mld. USD, cu putin peste estimarile analistilor, dar raportand o scadere de 4.5% comparativ cu aceeasi perioada din 2021. Totodata, compania marcheaza astfel si cel de-al treilea trimestru consecutiv in care veniturile s-au situat pe un trend descendent. Din punct de vedere al profitului net, acesta s-a situat la valoarea de 4.7 mld. USD, fiind peste cel din trimestrul precedent, dar cu 55% mai mic comparativ cu aceeasi perioada din 2021. Venitul per click a scazut cu 22% in 2022 comparativ cu anul precedent, dar acest lucru nu mira foarte mult date fiind problemele din spatiul de publicitate digitala cu care s-a confruntat compania dupa decizia Apple si explozia TikTok.

Aruncam un ochi si pe numarul de utilizatori ai platformelor Meta care incorporeaza Facebook, Instagram si Whatsapp. Numarul de useri activi in luna decembrie a inregistrat o crestere de 5% comparativ cu 2021, totalizand 2.96 mld. Am putea spune ca, la acest numar au contribuit in mod direct si influencerii autohtoni care continua sa atraga cu conturile lor de Insta 😊. Reteaua de socializare Facebook a atins un nou record, atingand borna de 2 mld. de utilizatori zilnici, reprezentand o crestere de 4% comparativ cu anul trecut. Pe langa aceste cifre in crestere, compania a anuntat si o imbunatatire a ratei de conversie a ad-urilor de 20% comparativ cu anul trecut, ceea ce inseamna ca utilizatorii au demarat mai multe actiuni dupa vizionarea reclamelor.  In timpul conferintei de presa, Zuckerberg s-a referit si la succesul recent al ChatGPT si s-a aratat entuziasmat de proiect, subliniind faptul ca si Meta se pregateste sa se foloseasca de AI in perioada urmatoare, pregatindu-se sa lanseze diferite produse in 2023. Daca mai punem la socoteala si faptul ca Donald Trump isi poate reactiva contul din platforma de socializare, atunci putem fi siguri ca 2023 va fi un an cu adevarat interesant pentru Meta.  

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

10 in a row: Deutsche Bank a raportat in aceasta dimineata cel de-al 10-lea trimestru consecutiv de profituri ca urmare a cresterii dobanzii de referinta si a conditiilor favorabile de piata. Banca germana a raportat un profit de 1.8 mld. EUR pentru T4, aproape dublu comparativ cu asteptarile analistilor. Veniturile totale ale companiei in 2022 au cumulat 5 mld. EUR reprezentand o crestere de 159% comparativ cu 2021. CEO-ul Christian Sewing a tinut sa mentioneze transformarea de succes care a avut loc in ultimii 3 ani si jumatate.

Profit record: Gigantul britanic Shell a anuntat cel mai mare profit anual din istoria companiei. Conform raportului financiar, profitul de 39.9 mld. USD a depasit maximul precedent atins in 2008 de 28.4 mld. USD si este aproape dublu comparativ cu cel din 2021. Totodata, compania a anuntat un program de rascumparare de actiuni in valoare de 4 mld. USD pentru primul trimestru din 2023 si o crestere cu 15% a dividendului.

Trecem pe Bing?: Conform ultimelor zvonuri de pe Wall Street, Microsoft se pregateste sa incorporeze cea mai noua versiune a ChatGPT in motorul de cautare Bing. In prezent, Bing are o cota de piata de doar 3%, comparativ cu cea a Google de 92%. In paralel, este de asteptat ca OpenAI sa ofere si o aplicatie mobila pentru deja faimosul ChatGPT. Potrivit celor de la Bloomberg, Microsoft se pregateste de o investitie totala in valoare de 10 mld. USD in compania de inteligenta artificiala. Analistii de la Wedbush Securities, considera ca o eventuala integrare a ChatGPT in Bing ar putea fi un adevarat game changer.

Cei trei muschetari: In aceasta seara, dupa inchiderea sedintei bursiere de pe Wall Street, 3 piese importante din Nasdaq se pregatesc sa ofere ultimele rezultate financiare: Apple, Amazon si Alphabet. Pentru producatorul de iPhone, veniturile estimate de analisti sunt de aproximativ 121.9 mld. USD, iar pentru Alphabet de aproximativ 76 mld. USD. Cele mai mari venituri sunt asteptate din partea liderului de e-commerce mondial (145.6 mld. USD). Discutam mai multe despre cele 3 companii in editia de maine.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Milestone: OMV Petrom (SNP) a anuntat cel mai mare profit anual din istoria vreunei companii din Romania in valoare de 10.3 mld. RON. Comparativ cu 2021, profitul a inregistrat o crestere de 260%, iar cifra de afaceri care s-a situat la 61 mld. RON a fost cu 136% mai mare decat in anul precedent. Pentru 2023, compania vizeaza dublarea investitiilor la suma de 6 mld. RON, reprezentand aproximativ 60% din profitul net obtinut. Neptun Deep ramane in centrul strategiei si decizia finala de investitie este planificata pentru mijlocul anului. OMV Petrom a anuntat si o crestere anuala a dividendului cu 10% ajungand astfel la valoarea de 0.0375 RON/actiune. Luand in calcul pretul de inchidere de ieri, randamentul dividendului este de aproximativ 8%. Totodata, compania intentioneaza sa distribuie si un dividend special pe parcursul anului, valoarea exacta urmand a fi anuntata la jumatatea anului.

New market: Arobs Transilvania Software (AROBS) a anuntat achizitionarea pachetului majoritar de actiuni (94%) din cadrul SYDERAL Polska, companie poloneza specializata in dezvoltarea de produse si tehnologii pentru comunicarea cuantica si optica, stocarea si procesarea datelor precum si controlul mecanismelor si instrumentelor prin satelit. Compania poloneza are printre clienti si Agentia Spatiala Europeana, astfel ca AROBS intra pe o piata noua cu accent pe tehnologia aerospatiala, medicala si marina. Pentru 2022, SYDERAL Polska a estimat o cifra de afaceri in valoare de aproximativ 1 mil. EUR.

Consultanta verde: Visual Fan (ALW) a anuntat continuarea campaniei de consultanta demarata impreuna cu Goodwill Consulting pentru accesarea fondurilor de catre Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) pentru eficientizarea energetica. Compania ofera clientilor solutii integrate de sisteme fotovoltaice care includ printre altele consultanta, executie, monitorizare si intretinere. Conform companiei, amortizarea investitiei se realizeaza intr-un timp relativ scurt si ofera posibilitatea clientilor de a genera profituri pe o perioada de aproximativ 12 ani. Totodata, compania si-a completat portofoliul cu un nou panou fotovoltaic industrial monocristalin de 650W care are ca beneficiu principal reducerea costurilor investitiei.

STIAI CA?[edit | ]

Reality Labs, divizia speciala de la Meta care se ocupa de proiectele legate de metaverse a inregistrat o pierdere de 13.72 mld. USD pe parcursul anului 2022.