Intelighentia artificiala - Trade Talk 30 mai 2023
Marvell Technology seamana un pic cu Silicon Valley Bank: din coada plutonului, ambele nume au fost propulsate instant pe primele pagini in circumstante total diferite, fireste. Joi seara, producatorul american de cipuri a anuntat ca incasarile din AI s-ar putea dubla in acest an (si, din nou, in 2024). Actiunile au explodat cu 32% vineri, compania valorand acum de numai 22x mai putin decat Nvidia.
Cum marjele de profit se scufunda de aproape doi ani pe bursa americana, terenul e si mai fertil pentru noul miracol din tehnologie. AI poate fi sinonim cu o reducere fabuloasa a costurilor: pana la finalul deceniului, PwC estimeaza un boom global al productivitatii de vreo 16 tln. USD, aproape cat toata economia Chinei. Dar febra AI spune multe si despre postura Fed-ului din aceasta primavara.
1. AI
110 companii din indicele S&P 500 au mentionat AI in intalnirile cu analistii din cel mai recent sezon de raportari. Ca perspectiva: au fost numai doua la final de 2014... iar in toamna anului trecut, de 2x mai putine ca acum (si cam la fel de putine ca la inceputul pandemiei).
Ce-i drept, si multiplii de pret au sarit in aer: daca ne raportam la profiturile nete asteptate in urmatoarele 12 luni, avem 49 la Nvidia, 37 la AMD si 28 la Marvell Technology (vs 19 pentru indicele S&P 500). Pana si Intel, care-a dezvaluit in aprilie cea mai severa pierdere trimestriala din istorie, se tranzactioneaza la un multiplu de 34, adica de 3x mai scump decat rivali precum Qualcomm sau Skyworks Solutions.
Insa depinde cum te uiti si mai ales cand. Dupa ce-au picat de pe scaune miercuri, cand au vazut la cat se ridica incasarile anticipate de Nvidia pentru trimestrul curent, analistii s-au pus imediat pe refacerea propriilor estimari. Actiunile au saltat masiv joi, dar profiturile imaginate in viitor au fost trase chiar mai mult in sus si uite-asa, compania a devenit mai ieftina.
Zilele astea, volumele de tranzactionare sunt uriase in sectorul de tehnologie. De unde vin banii, totusi?
In America, fondurile monetare continua sa inghita cash pe banda rulanta dar pe bursa, resursele nu mai sunt canibalizate ca altadata. Pana acum in 2023, am vazut cele mai putine si modeste IPO-uri din ultimii aproape 15 ani. Spre deosebire de efervescenta internetului timpuriu din anii '90, atentia e captata acum de jucatorii supremi. Supra-performanta acestora vs restul lumii (inclusiv startup-uri) e la cel mai pronuntat nivel din ultimii 25 de ani. Fara primele 8 nume ale sectorului, aprecierea de aproape 10% a indicelui S&P 500 din acest an ar fi fost doar o fantezie. Daca toate companiile din liga mare ar avea aceeasi capitalizare, gen Dollar Tree sa valoreze la fel ca Apple, randamentul indicelui ar fi cu 16 puncte procentuale sub cel de-acum... ceva nemaivazut in istoria bursei americane.
Jensen Huang e noul Steve Jobs... iar geaca de piele, noul simbol iconic la varf in tehnologie. Fie alergi dupa hrana, fie alergi ca sa nu devii tu insuti pranzul cuiva, ne-a avertizat Huang ieri din Taiwan.
De-acum inainte, alaturi de autorii acestui TradeTalk, sunt vreo 490 de companii din S&P 500 care tre' sa alerge bine de tot
2. Fed[edit | ]
O fi un pui de razmerita in interiorul Fed-ului... dar la ultima aparitie publica, Jay Powell a militat pentru blandete in chestiunea dobanzilor. Din martie incoace, pasul facut inapoi odata cu criza bancilor n-a fost miscat decisiv inainte. In piata, totusi, randamentele titlurilor de stat au reinceput sa creasca (iar dolarul american se apreciaza).
La 62% a urcat probabilitatea unei majorari de 25 bps a dobanzii cheie, livrabila peste doua saptamani. In urma cu o luna, sansa asta era apreciata la numai 8%. In trimestrul curent, economia americana creste intr-un ritm anualizat de aproape 2x mai mare decat in precedentele trei luni. Rata somajului e (din nou) la cea mai mica valoare dupa primavara lui 1969. Si calculata cu materialul clientului, adica al Fed-ului, inflatia a accelerat din nou in aprilie avansul cheltuielilor de consum fiind dublu celui asteptat de analisti.
Cand Fed-ul nu-i acasa, Big Tech joaca cu totii asii pe masa... dar daca ti-e frica de banci, e mai greu sa iei taurul de coarne. Pana pe 14 iunie, vom vedea inca doua seturi importante de date economice, ambele pentru luna pe care-o incheiem glorios maine: cifrele privind piata muncii sosesc vinerea asta, iar cele despre inflatie, cu o zi inaintea anuntului Fed-ului.
TOP TRENDING[edit | ]
Obligatiuni: Azi a debutat la BVB oferta publica de vanzare de obligatiuni Bittnet Systems. Noua emisiune (BNET27A) e denominata in lei si ofera o dobanda anuala fixa de 10%, platibila trimestrial, subscrierile putand fi lansate in intervalul de pret 96 - 104 RON pe obligatiune. Oferta se deruleaza pana pe 21 iunie inclusiv, prospectul + informatiile complete de subscriere + analize detaliate ale emitentului fiind accesibile la aceasta pagina.
America: In weekend, Joe Biden si Kevin McCarthy, liderul majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, au ajuns la un acord de principiu favorabil ridicarii plafonului datoriei publice. Initiativa va fi supusa votului in Congres... desi mai multi republicani critica aranjamentul. Potrivit unei noi socoteli facute vineri de Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, guvernul federal isi poate onora obligatiile financiare pana pe 5 iunie.
Big Tech: Indicele Nasdaq Composite s-a apreciat pentru a 5-a saptamana consecutiv si are un avans de 24% in primele cinci luni, cel mai spectaculos din ultimii peste 30 de ani pentru o perioada comparabila. Nvidia si Meta Platforms au reusit salturi de peste 2x, Tesla a castigat 57%, Microsoft 39%, iar Apple 35%. Bursa americana s-a redeschis azi (ieri fiind inchisa cu ocazia Memorial Day).
AI: Ieri in Taiwan, Nvidia a dezvaluit o noua gama de produse si servicii AI... inclusiv super-platforma DGX GH200, ai carei utilizatori de inceput ar putea fi Microsoft, Meta Platforms si Alphabet. Suntem la inceputul unei noi ere in lumea computerelor, a punctat CEO-ul Jensen Huang intr-o prezentare care-a durat aproape doua ore.
Aerian: Boeing discuta cu Arabia Saudita pentru o noua comanda uriasa... de data asta, sunt vizate cel putin 150 de avioane 737 MAX, achizitia fiind evaluata la 8 mld. USD. Nu-i exclus ca Airbus sa intre si ea pe fir, desi modelul A321neo e rezervat aproape integral pana la finalul acestui deceniu. Tot luna asta, Ryanair a cerut 300 de avioane 737 MAX 10, pentru care-i dispusa sa plateasca mai bine de 40 mld. USD.
Auto: In aprilie, Toyota si-a crescut vanzarile globale cu aproape 5% (vs perioada similara din 2022)... pe seama unui interes puternic pentru modele hibrid si cu propulsie traditionala in Japonia si China. Pe segmentul integral electric, producatorul nipon a vandut peste 26,000 de masini in primele patru luni, mai multe decat in intregul an 2022. Plus: Elon Musk e asteptat in China saptamana asta... ar fi prima vizita din ultimii trei ani.
Energie: Germania a produs sambata o cantitate record de energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice... nivelul putand fi atins din nou sau chiar depasit la mijlocul acestei saptamani. 100% din energia electrica ar trebui sa vina din surse regenerabile pana in 2035, cu peste un deceniu mai rapid decat se estima anterior.
STIAI CA?[edit | ]
Vineri, capitalizarea Nvidia a crescut cu 184 mld. USD, mai mult decat valorau la final de saptamana Intel, AMD, Adobe sau Nike. Rulajul pe actiuni Nvidia s-a ridicat la circa 59 mld. USD... de 4x mai mare decat pe Tesla, Microsoft, AMD si Apple luate impreuna.
Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.