Capacitatea de cazare in Romania - 25 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 14 noiembrie 2024 10:35, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Conform INS, capacitatea de cazare in Romania a crescut, in iulie 2023, cu 2.7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Numarul total de locuri de cazare existente la 31 iulie 2023 a fost de 433,500, cele mai multe fiind in hoteluri. Cele mai mari concentratii de unitati de primire turistica s-au inregistrat in statiunile din zonele montane ( 29.1%), in municipiul Bucuresti (16.2%), in zona de litoral (10.9%) si in statiunile balneare (7.4%). Judetul Constanta a marcat cel mai mare numar total de structuri de primire turistica (1,498), urmat de Brasov si Suceava. In ceea ce priveste clasificarea hotelurilor, majoritatea erau de 3 stele (54.5%). (Surse: INS;Economica)

BlackRock, investitor la BVB[edit | ]

BlackRock, cel mai mare administrator de investitii din lume, este prezent in actionariatul a noua companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. Printre companiile aflate in portofoliu se remarca Banca Transilvania (81.8 mil.RON), OMV Petrom (80 mil. RON), Romgaz (38 mil. RON) si Nuclearelectrica (17.1 mil. RON). Se observa, insa, ca in portofoliu nu se regaseste Hidroelectrica. (Sursa: ZF)

Prognoze diferite pentru cererea de petrol[edit | ]

Conform Agentiei Nationale pentru Energie (IEA), cererea mondiala de petrol, gaze si carbune va atinge varful pana in anul 2030, pe masura ce tot mai multe masini electrice ajung pe sosele, iar economia Chinei se indreapta catre energie mai curata. IEA se asteapta sa existe de zece ori mai multe masini electrice la nivel mondial pana in 2030, iar politica care sustine energiile curate sa afecteze cererea viitoare de combustibili fosili. De cealalta parte, OPEC considera ca cererea de petrol va continua sa creasca si dupa anul 2030 si solicita fonduri pentru noi investitii. (Sursa: Reuters)

Recesiune in a doua jumatate a anului?[edit | ]

Activitatea din sectorul privat din zona Euro a inceput ultimul trimestru din 2023 in declin, sugerand ca economia regiunii ar putea intra in recesiune. Indicele Compozit PMI (Composite Purchasing Managers' Index) al zonei Euro, considerat un bun indicator al economiei in ansamblu, a scazut la 46.5 in octombrie fata de 47.2 in septembrie, potrivit datelor publicate de S&P Global, fiind cel mai scazut nivel din noiembrie 2020 incoace. Insa, exceptand lunile de pandemie, aceasta a fost cea mai mica valoare din martie 2023 pana acum, contrazicand asteptarile analistilor, care anticipau o crestere de 47.4. “Nu am fi surprinsi sa vedem o recesiune usoara in Zona Euro in a doua jumatate a acestui an, cu doua trimestre consecutive de crestere negativa”, au declarat economistii. (Surse: Reuters;Bloomberg)

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Fondul Proprietatea a anuntat aprobareaa, de catre ASF, a ofertei publice de rascumparare de actiuni, cu o valoare de pana la 670 mil. actiuni si/sau GDR-uri, la un pret de rascumparare de 0.6319 RON/actiune (31.5950 RON/GDR), in perioada 31 octombrie – 5 decembrie 2023. (Sursa: BVB)

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS SA (SIF5)[edit | ]

Infinity Capital Investments a anuntat despre aprobarea documentului de oferta publica de preluare obligatorie a actiunilor emise de Electromagnetica (ELMA), pentru cumpararea a 425.3 mil. actiuni, echivalentul a 62.91% din capitalul social al Electromagnetica. Pretul de cumparare este de 0.181 RON/actiune, iar perioada de cumparare este cuprinsa intre 1 – 14 noiembrie 2023. (Sursa: BVB)

PREBET SA AIUD (PREB)[edit | ]

Prebet a informat piata despre incheierea, in calitate de vanzator, a unui contract de furnizare produse prefabricate a carui valoare este de 11.7 mil. EUR (exclusiv TVA) si care a intrat in vigoare pe 24 octombrie 2023. Contractul este incheiat pe o perioada de 2 ani. (Sursa: BVB)

Meta Estate Trust S.A. (MET)[edit | ]

Meta Estate Trust a anuntat vanzarea a 2 apartamente, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 230,000 EUR. Vanzarea realizata este parte din strategia pentru directia de afaceri "bulk acquisitions", care presupune achizitia unui pachet de apartamente noi finalizate cu un discount si revanzarea lor individuala la pretul de piata. (Sursa: BVB)

VISUAL FAN S.A. - ALLVIEW (ALW)[edit | ]

VFisual Fan a anuntat finalizarea unui proiect fotovoltaic, in Cluj Napoca, pentru Amberger Werkzeugbau Cluj SRL. Sistemul are o capacitate de 345 kW, incluzand 606 panouri fotovoltaice si 2 invertoare. Pana acum, societatea are in portofoliu peste 20 MW, din proiecte finalizate si in curs de desfasurare. (Sursa: BVB)

AQUILA PART PROD COM S.A. (AQ)[edit | ]

Aquila a anuntat lansarea unei campanii de promovare pentru brandul propriu de legume si fructe congelate Gradena, cu scopul de a oferi consumatorilor informatii despre sortimentul de produse congelate al companiei, care are la baza ideea de a manca sanatos fara a petrece prea mult timp in bucatarie. (Sursa: BVB)

TERAPLAST SA (TRP)[edit | ]

Teraplast a raportat in trimestrul al treilea o cifra de afaceri de 517.4 mil. RON, in scadere cu 8% fata ce aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, si indicatorul EBITDA a marcat o scadere de 7% in aceeasi perioada. Pentru primele 9 luni ale acestui an, TeraPlast a inregistrat un profit net de 6.8 mil. RON si venituri de 564 mil. RON, in scadere cu 59% si, respectiv, 8% comparativ cu primele 9 luni din 2022. Profitul net a fost impactat semnificativ de pierderea financiara inregistrata si de cheltuiala cu impozitul pe profit. (Sursa: BVB)

NVIDIA Corp. (US.NVDA)[edit | ]

Nvidia, lider pe piata cipurilor bazate pe inteligenta artificiala, planuieste sa proiecteze cipuri bazate pe tehnologia Arm pentru PC-uri, care vor rula sistemul de operare Windows de la Microsoft. Acest anunt reprezinta o provocare majora pentru cota de piata a lui Intel. Nvidia se va alatura altor companii, precum ar fi AMD si Qualcomm, care opereaza deja aceasta tehnologie. Prin acest parteneriat Microsoft spera sa recupereze din ecartul fata de Apple care si-a dublat cota de piata in ultimii 3 ani de cand foloseste cipurile ARM pentru computerele Mac. (Sursa: Reuters)

The Coca-Cola Company (US.KO)[edit | ]

Coca Cola a raportat un profit net ajustat pe actiune de 0.74 USD, depasind estimarile analistilor de 0.69 USD. Cifra de afaceri a companiei, in cel de-al treilea trimestru din acest an, a fost de 11.91 mld. USD, peste estimarile consensului, de 11.44 mld. USD, inregistrand o crestere de 8% comparativ cu T3 2022. Pentru intregul an, Coca-Cola se asteapta la o crestere a profitului net ajustat pe actiune de 7-8%, revizuind in sus prognoza anterioara, de 5-6%. Totodata, compania si-a ajustat perspectiva pentru cifra de afaceri, prognozand o crestere organica de 10-11%, in crestere fata de intervalul oferit anterior, de 8-9%. (Sursa: CNBC)

Spotify Technology S.A. (US.SPOT)[edit | ]

Spotify a raportat un profit net pe actiune de 0.33 EUR, depasind asteptarile consensului care estimase o pierdere de 0.22 EUR/actiune. Cifra de afaceri trimestriala a ajuns la 3.36 mld. EUR, depasind estimarea analistilor de 3.33 mld. EUR. Compania a declarat ca avea 574 mil. utilizatori activi lunar (MAU) la sfarsitul trimestrului, marcand o crestere de 26% fata de anul anterior si depasind cu 1.7 mil. valoarea estimata de analisti. Pentru al patrulea trimestru, Spotify anticipeaza un numar de utilizatori activi lunar de 601 mil., depasind cifra estimata de analisti, de 598.3 mil. Totodata, numarul total de abonati premium a crescut cu 16%, la 226 mil. si se asteapta ca numarul sa creasca cu inca 9 mil. pana la sfarsitul trimestrului curent. Spotify a declarat ca se asteapta sa raporteze o cifra de afaceri de 3.7 mld. EUR pentru T4 2023. In urma publicarii rezultatelor, actiunile Spotify se tranzactionau in crestere cu 2.04% in sesiunea pre-market. (Sursa: Investing.com)

Microsoft Corporation (US.MSFT)[edit | ]

Pretul actiunilor Microsoft a crescut cu pana la 6% in sedinta de after-hours dupa publicarea ultimelor rezultate financiare. Compania a raportat venituri si un profit peste estimarile analistilor de pe Wall Street si, totodata, un ritm mai lent de crestere a cheltuielilor din exploatare. Comparativ cu acelasi trimestru din 2022, profitul a fost cu 27% mai mare, insumand 22.29 mld. USD, rezultand intr-un EPS de 2.65 USD. Veniturile din divizia Azure, atent monitorizate, au crescut cu 29% comparativ cu anul trecut, peste consensul analistilor, de 26%. (Sursa: CNBC)

Alphabet Inc. - actiuni clasa A (US.GOOGL)[edit | ]

Alphabet a raportat venituri trimestriale de 76.69 mld. USD, o crestere de 11% a veniturilor trimestriale fata de perioada similara din 2022, insumand 76.69 mld. USD, in conditiile in care compania a inregistrat o revenire in domeniul publicitatii. Cresterea de doua cifre a fost prima inregistrata de Alphabet in ultimul an. Veniturile din Youtube au fost peste consensul analistilor, insa cele din divizia Cloud au ratat estimarile cu peste 20 mil. USD. Dupa publicarea rezultatelor, pretul actiunii a scazut cu pana la 7%. (Sursa: CNBC)