Quarterly Report IV - Trade Talk 14 iunie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 15 noiembrie 2024 10:28, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

Autorii acestui TradeTalk si-au tras sufletul dupa o zi de miercuri plina de adrenalina. Nu a fost suficient ca am primit ultimele date despre inflatia din SUA, care btw a starnit un raliu puternic pentru indicii americani, acestia inchizand sedinta la noi maxime, ca Powell a fost suficient de dovish sau ca Apple a redevenit cea mai valoroasa companie din punct de vedere a capitalizarii bursiere. Miercuri a fost si ziua in care strazile din Bucuresti si-au aratat limitele din cauza concertului Coldplay.

Cu toate acestea, de la inaltimea etajului 17 din ONE Tower Floreasca, cei mai activi investitori si companii reprezentative de la BVB si-au dat intalnire pentru cea de a 4-a editie a conferintei Quarterly Report. Nu a fost nevoie sa fredonam hit-urile formatiei care a umplut pana la refuz Arena Nationala pentru ca aceasta editie sa fie cu adevarat speciala. Prezentarile scurte urmate de sesiuni de Q&A si panelurile dinamice ne-au tinut cu sufletul la gura mai bine de 4 ore, fiind ajutati evident si de atmosfera racoroasa. Astazi ne-am gandit sa va oferim cele mai interesante declaratii ale companiilor prezente la QR4.

Nici nu batuse gongul ora 6 si Jean Dumitrescu, Director Relatii cu Investitorii Aquila ne povestea despre modul in care compania reuseste sa creasca pe canalul HoReCa si benzinarii, despre ultimele rezultate financiare si modul in care integreaza companiile achizitionate recent, precum Romtec si Parmafood. Intrebat din sala daca Aquila mai poate fi considerata o companie de crestere sau un dividend aristocrat (oferind un randament de aproximativ 6%), domnul Dumitrescu a evidentiat promisiunea companiei de a-si dubla EBITDA pana in 2026. Totodata, compania se pliaza pe modul investitorilor locali, oferind dividende atractive care merg numai bine cu cresterea de care s-a bucurat cotatia in ultima perioada.

Conferinta a adus din nou nume noi pe scena, si in prima parte ne-am delectat cu doi giganti din sectorul financiar si medical: Maib si MedLife.

Evghenii Risovich, Director Relatia cu Investitorii Maib ne-a onorat cu prezenta tocmai de la Chisinau. Plin de energie si dornic sa scoata in evidenta performantele celei mai importante institutii financiare din Republica Moldova, acesta considera ca o listare la BVB este iminenta, si ca s-ar putea intampla in urmatoarele 6 luni de zile daca toate merg conform planului. Ce ne-a atras atentia? Dividendul de peste 9% aprobat recent de catre banca centrala a tarii. Cand vine vorba de digitalizare, relatia cu clientii si planuri indraznete, Maib pare ca are raspunsul la toate. Si acest lucru nu ar trebui sa ne mire foarte mult, dat fiind faptul ca BERD este unul dintre principalii investitori.

De la banci am trecut repede la spitale si la planurile ambitioase de expansiune, dar si profitabilitate despre care a discutat CFO-ul Alina Irinoiu. Reteaua MedLife, care deja s-a extins la Budapesta, pare pregatita de o acoperire regionala, vizand Sofia, Belgrad, dar si Chisinau. Prioritatea insa ramane scaderea gradului de indatorare si cresterea parametrilor financiari. Dupa rezultatele din primul trimestru si performanta bursiera, se pare ca lucrurile s-au schimbat radical pentru compania din indicele BET. In perioada urmatoare ne asteptam la o relaxare a acestui indicator, la un nivel sub 4, a completat CFO-ul MedLife.

De la prezentari scurte si dinamice, trecem la primul panel al serii, in care i-am avut pe scena pe reprezentantii TTS, BVB, dar si pe Daniela Maior Serban din partea ARIR & Vertik. A fost o discutie deschisa despre comunicarea cu investitorii de retail, propuneri despre imbunatatirea transparentei pentru care lupta de ani buni Daniela, dar si cateva surprize pe care ni le-a prezentat Remus Danila, din partea BVB.

Acesta a subliniat faptul ca BVB-ul se afla in discutii cu cateva companii din strainatate (nu doar din Republica Moldova pe filiera Maib) care cauta finantare prin bursa locala. Intrebat despre Contrapartea Centrala si nivelul de pregatire al investitorilor de retail, domnul Danila a sumarizat foarte bine episodul squeez-urilor din SUA: Daca am ajunge la un episod GameStop la Bucuresti, acesta ar fi de bun augur, un short squeeze ne-ar arata ca piata este intr-adevar dezvoltata.

Domnul Techera care a reprezentat compania cu cea mai mare crestere bursiera de la BVB din 2023, a tinut sa scoata in evidenta din nou exceptionalitatea anului precedent. Compania prognozeaza revenirea la o sezonalitate predictibila dictata de fluxurile agricole. Pusi intr-o situatie data, suntem pregatiti sa obtinem cele mai bune rezultate, fie ca e vorba de pandemie, de seceta sau de razboi, a completat acesta. TTS vizeaza o lichiditate sporita prin oferirea de actiuni gratuite care va readuce pretul intr-o singura cifra. In ceea ce priveste includerea in indicii FTSE, TTS a indeplinit conditiile si va reintra in perioada urmatoare. Corelatia dintre miscarile pretului si lichiditatea din piata a creat zone importante de suport pentru cotatia TTS, zone in care cumparatorii revin alaturi de companie. Aceasta dinamica face parte din strategia companiei de a oferi investitorilor un vehicul investitional accesibil, lichid si cu performante sustenabile pe termen mediu si lung.

La pauza evenimentului, spre deosebire de concertul Coldplay, nu au existat huiduieli din sala, iar manelele au fost inlocuite de muzica ambientala si de discutii aprinse la cele doua roundtables organizate de Electrica si 2Performant.

Partea a doua a inceput cu un panel electrizant, unde Premier Energy (new entry in liga mare de la BVB), a stat alaturi de Electrica (care serbeaza 10 ani de la listare), si Restart Energy care tocmai ce si-a depus candidatura pentru obligatiuni (printr-un plasament privat), dar si pentru actiuni in urmatoarele luni. Domnul Bargau a tinut sa remarce pipeline-ul bogat de proiecte pe care il are Restart, care insumeaza 1GW. Dat fiind faptul ca, societatea nu are finantarea necesara pentru a dezvolta toate aceste proiecte, solutia este vanzarea lor in stadiul de ready-to-build catre fonduri de investitii locale sau regionale in functie de anvergura proiectului. Costurile de dezvoltare sunt de aproximativ 15,000-20,000 EUR/MW, iar cand vine vorba de vanzarea lor, pentru cele high quality acestea variaza intre 80,000 si 110,000 EUR/MW. Nice margins, eh?

Toate fondurile din plasamentul privat pentru emisiunea de obligatiuni vor merge pentru dezoltarea proiectelor din pipeline. Pentru anul in curs, Restart Energy, care are deja listate obligatiuni la BVB inca din 2021, a avut o dinamica pozitiva a veniturilor in primele luni, asistand la o crestere sustinuta a segmentului de EPC. In ultimii 3 ani am dovedit ca putem sa fim flexibili, sa ne orientam foarte repede atunci cand piata a cerut-o, creand atat valoare pentru actionarii actuali, cat si pentru cei de obligatiuni care ne-au onorat cu increderea in 2021. Pentru cei care urmeaza sa participe in plasamentul privat actual, domnul Bargau a punctat ca o investitie in Restart inseamna un vot de incredere pentru dezvoltarea unui camion national si regional. Compania are deja prezenta in Serbia si doreste sa se exinda si pe alte piete din regiune.

Nu putea lipsi din acest scurt rezumat al evenimentului de la ONE Tower Floreasca nici carismaticul Peter de Boer, care a urcat pe scena dupa ora 21. DN Agrar are planuri ambitioase, dorind sa devina in scurt timp nr. 1 in ceea ce priveste productia de lapte, atentie!!! din Uniunea Europeana. Pana in 2027, compania vizeaza o productie de 300,000/litri pe zi. In ceea ce priveste evolutia cotatiei, domnul de Boer considera ca reactia dupa raportarea din primul trimestru (kudos to DN for reporting, spre deosebire de alte companii de pe piata AeRO), a fost oarecum nejustificata, fiindca evolutia companiei este una pozitiva, in ciuda scaderii pretului laptelui la nivel european. Simpaticul olandez sustine ca pretul din piata este oarecum justificat pentru momentul actual al business-ului, insa, dat fiind faptul ca DN are o strategie foarte bine pusa la punct pana in 2027, ar fi normal sa vedem un premium pentru acest lucru, si implicit un salt spre 1.80-1.85 RON.

A fost o seara plina de entuziasm, discutii aprinse, dar si relaxare si voie buna, ca de altfel la toate editiile de pana acum ale Quarterly Report. Puteti vedea inregistrarea completa a evenimentului la link-ul urmator. Urmatoarea editie va avea loc la sfarsitul lunii septembrie, revenim cu mai multe detalii in apropierea evenimentului. 

TOP TRENDING[edit | ]

Vesti bune pentru piata de capital: Intr-un post pe LinkedIn, Gabriela Horga a anuntat aseara ca ASF a aprobat forma finala a proiectului de modificare a Legii 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, iar acum asteapta aprobarea Guvernului si dezbaterea parlamentara. Printre masurile propuse se numara simplificarea procedurilor pentru atragerea de capital si mentinerea obligatiei de raportare trimestriala.  

Energie nucleara: Nuclearelectrica, singurul producator local de energie nucleara, convoaca actionarii pentru a revizui bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2024 si pentru a aproba un imprumut de pana la 841 mil. RON filialei EnergoNuclear, destinat investitiilor de la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Cu Nuclearelectrica speram sa ne intalnim la urmatoarea editie de Quarterly Report, asa ca pregatiti pana atunci lista de intrebari.

To the moon: Actiunile Antibiotice Iasi au atins ieri un maxim istoric de 3.16 RON, marcand o crestere de 15% fata de ziua precedenta. Cu toate ca nu au mai existat alte anunturi din partea companiei, se pare ca investitorii continua sa aprecieze investitiile anuntate de companie, care va beneficia de o finantare europeana nerambursabila de 100 mil. EUR. Totodata, neaprobarea in AGA a dividendului a propulsat aceasta crestere pe bursa, trendul fiind sustinut de ordine mari de cumparare. In ultimele 12 luni, pretul actiunilor a crescut de peste 5 ori.

  1. 3yearsonBVB: TTS implineste azi 3 ani de la listarea pe Piata Principala, dupa un IPO de succes in valoare de 288 mil. RON. In prezent, compania este un ambasador al Romaniei in indicii MSCI Frontier Markets.

Software: Actiunile Adobe au crescut cu 17% in tranzactiile after-market de ieri dupa ce compania a raportat rezultate peste asteptarile Wall Street si a venit cu perspective optimiste pentru intregul an. Profitul net pe actiune a fost de 4.48 USD, in timp ce analistii se asteptau la 4.39 USD/actiune, iar veniturile au totalizat 5.31 mld. USD (+10% yoy) vs 5.29 mld. USD estimate de analisti. Pentru trimestrul urmator, compania a prognozat un EPS de 4.50-4.55 USD si venituri de 5.33-5.38 mld. USD, peste valorile estimate de analisti. Cu toate acestea, 5 analisti si-au redus tintele de pret inainte ca Adobe sa-si publice rezultatele trimestriale, pe fondul temerilor legate de competitia in crestere si pozitionarea incerta a companiei in fata AI.

Vot pentru salariul lui Musk: Actionarii Tesla au votat joi pentru a reinsitui pachetul urias de remunerare a CEO-ului, la 5 luni dupa ce un judecator din Delaware a ordonat companiei sa retraga pachetul, considerand ca acesta a fost acordat in mod necorespunzator de catre CA. Pachetul de compensare valora anterior 56 mld. USD. Emotionat, Musk si-a inceput discursul cu un I love you guys, in timp ce actiunile sale au saltat cu 2.9% pe bursa in aplauzele investitorilor.

 

STIAI CA?[edit | ]

Cei de la Cotnari salveaza anual 99,000 EUR prin implementarea panourilor fotovoltaice de la Restart Energy, reducand amprenta asupra mediului cu 156 de tone de dioxid de carbon/an.