Copil model - Trade Talk 06 decembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 15 noiembrie 2024 08:15, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

La multi ani, ChatGPT! Chatbotul a implinit 1 an zilele trecute. La o varsta frageda, este deja o sursa de inspiratie pentru multi.

xAI, startup-ul de inteligenta artificiala al lui Elon Musk, vrea sa atraga 1mld. USD, dat fiind faptul ca cel mai bogat om din lume incearca sa tina pasul cu rivali precum OpenAI, Microsoft si Google (divizie a Alphabet) in cursa pentru a domina acest domeniu. Compania a atras deja 135 mil.USD de la investitori si doreste sa obtina o finantare totala de 1 mld. USD, potrivit unui document depus la SEC.

Cursa pentru dezvoltarea inteligentei artificiale generative - care produce texte, imagini si materiale audio convingatoare pornind de la indicatii simple - s-a intensificat, iar cele mai mari companii din Silicon Valley se lupta pentru suprematie dupa lansarea ChatGPT de la OpenAI in noiembrie anul trecut.

Da, este greu de crezut ca a trecut doar un an de cand ChatGPT a devenit accesibil publicului larg si a captat atentia lumii cu promisiunea unui chatbot nu doar inteligent, ci si...uman. Orice ar inseamna asta. Lansat pe 30 noiembrie 2022, ChatGPT a fost initial tinta unor glume si folosit de publicul larg mai mult intr-o maniera ludica. Lucrurile au devenit insa, destul de rapid, serioase. Profesorii si-au dat seama cum sa foloseasca modele lingvistice mari pentru a le preda elevilor subiecte complexe.

Scenaristii de la Hollywood au negociat noi contracte pentru a continua sa isi castige existenta atunci cand genAI putea folosi ideile lor pentru a crea noi scenarii si intrigi. Companiile de software au adaugat AI-ul generativ la instrumentele lor pentru a simplifica sarcinile de zi cu zi, iar lumea marketingul se bazeaza deja destul de mult pe creatiile ChatGPT.

La scurt timp de la lansare, ChatGPT declansa deja o criza. Si nu oriunde, ci la sediul unui gigant care parea imposibil de intimidat. Cu putin timp inainte de Craciunul de anul trecut, Kent Walker, avocatul de top al Google, convoca, in weekend, 5 dintre angajatii cheie ai companiei. Urgenta era reprezentata de succesul uluitor al ChatGPT. La scurt timp, echipa Google avea o noua agenda: pregatea un chatbot si capacitati de inteligenta artificiala care urmau sa fie adaugate la servicii de cloud, cautare si nu numai.

Dupa impactul senzational al chatGPT, Microsoft anunta, in ianuarie, o aprofundare a parteneriatului sau cu OpenAI, sustinuta de o investitie de 10 mld. USD.

Elon Musk, CEO si fondator al Tesla Motors si SpaceX si proprietarul platformei X, cunoscuta anterior sub numele de Twitter, a unul dintre fondatorii OpenAI in 2015, dar a renuntat la companie trei ani mai tarziu. In iulie, Musk a lansat xAI, iar luna trecuta compania a prezentat primul sau model de inteligenta artificiala, un chatbot "rebel" numit Grok. Grok va fi pus la dispozitia anumitor abonati premium pe X. Luna trecuta, Musk a declarat ca investitorii fostei Twitter vor detine 25% din compania de AI.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

QUARTERLY REPORT: A doua editie a conferintei trimestriale vine pe 11 decembrie, in Bucuresti (la Nord Events Center). Vor fi 15 companii de top listate la BVB (sau care se pregatesc sa debuteze pe bursa noastra), doua paneluri tematice despre imobiliare si agricultura si trei mese interactive de discutii. Participarea este inca deschisa tuturor investitorilor.

Investitie in H2O: Britanicii de la M&G au devenit cel mai mare actionar strain al Hidroelectica (H2O) dupa Vanguard. M&G avea, potrivit celor mai recente date, 3.185 mil. actiuni H2O, echivalentul a 0.7%, reprezentand o investitie de 400 mil. RON.

Optimism la KFC: Swiss Capital, unul dintre intermediarii principali la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a oferit o recomandare de strong buy pentru actiunile Sphera Franchise Group (SFG) si un pret tinta de 30.2 RON/actiune, ceea ce, la pretul curent de tranzactionare, inseamna un potential de crestere de 47% in urmatoarele 12 luni.

Mission accomplished: Fort anunta incheierea cu succes a plasamentului privat, la un pret de 50 RON/ actiune, atragand astfel 34 de noi actionari si estimeaza listarea in primul trimestru din 2024. Suma cu care capitalul va fi majorat e de circa 1.67 mil. RON. Compania de securitate cibenetica face parte din familia Bittnet.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Concedierile costa: Wells Fargo estimeaza ca va suporta cheltuieli mai mari din cauza reducerilor de personal. Costul disponibilizarilor s-ar putea apropia de 1 mld. USD pentru trimestrul al patrulea, a declarat CEO-ul Charlie Scharf.

Liber la vacante: TUI a raportat profit net pentru anul fiscal 2023, pe fondul unor venituri record, si a precizat ca se asteapta ca veniturile pentru anul viitor sa creasca cu cel putin 10%. Operatorul german de turism spune ca rezervarile pentru aceasta iarna sunt in crestere cu 11%, iar preturile medii sunt in crestere cu 5%.

In sfarsit, relaxare?: Traderii pariaza pe reduceri mai mari de dobanda din partea BCE in 2024. Astfel, taierile ratelor de dobanda ar putea insuma 150 de puncte de baza anul viitor.

 

STIAI CA?[edit | ]

Apropo de cererea pentru vacante de Craciun: nu stim daca urmeaza steaua, asemenea magilor, sau fug de rudele venite in vizita, dar un sondaj din SUA arata ca, de Craciun, oamenii calatoresc, in medie, mai mult decat in orice alta perioada a anului.