US Banks Recap - Trade Talk 17 ianuarie 2025
Incheiem saptamana intr-o nota cat se poate de oficiala. Subiectul de azi - marile banci din SUA. Ca de obicei, scena Wall Street a fost destul de aglomerata: miercuri JPMorgan, Wells Fargo, Goldman Sachs si Citigroup si joi Bank of America si Morgan Stanley.
Primii la linia de start...
Cele 4 banci care au raportat rezultatele miercuri au marcat al doilea cel mai profitabil an din istorie in 2024, cumulat depasind borna de 100 mld. USD, pe primul loc ramanand rezultatele din primul an de presedintie a lui Joe Biden (care isi ia la revedere de la Casa Alba duminica). In 2021, profitul net al celor 4 banci a insumat 113 mld. USD. Veniturile din tranzactionare si creditare au beneficiat de miscarile ratelor dobanzii, in timp ce comisioanele din zona de investment banking s-au majorat cu 32% comparativ cu 2023, care a fost cam apatic.
JPMorgan a devenit prima banca din istoria SUA care a depasit borna de 50 mld. USD pentru profitul net anual, acesta majorandu-se cu 50% in T4 fata de T4 2023, iar Citigroup a marcat recorduri de venituri pe 3 din cele 5 segmente principale de business (wealth, banking personal in SUA si servicii). Mai mult, Citi a obtinut un profit de aproape 3 mld. USD, o schimbare de 360 de grade fata de pierderea inregistrata in 2023.
Un boost suplimentar a fost generat de victoria electorala a lui Trump in trimestrul patru, in timp ce cifrele neasteptat de bune privind locurile de munca au schimbat asteptarile legate de viitoarele reduceri ale ratelor dobanzilor de catre FED.
Fluctualiile din piata din utimul trimestru au ajutat traderii de actiuni ai Goldman Sachs sa genereze venituri record pentru intregul an, in timp ce la JPMorgan, departamentele care gestioneaza zona de actiuni si produse cu venit fix au avut cel mai bun al patrulea trimestru din istorie. Chiar si Wells Fargo, care are cea mai mica prezenta pe Wall Street din grupul marilor banci, a inregistrat o crestere cu 62% a veniturilor din investment banking.
Rezultatele spectaculoase ale bancilor s-au simtit bineinteles si pe bursa: +1.1% JPMorgan in pre-market, +5% Wells Fargo, +6.3% Citi si +5% Goldman Sachs.
...dupa ce rivalii au setat stacheta sus
Nici Bank of America nu s-a lasat mai prejos, raportand rezultate peste asteptarile analistilor: venituri in valoarea de 25.5 mld. USD (+15% vs T4 2023) si un profit net de 6.67 mld. USD (dublu fata de T4 2023). Rezultatele au fost sustinute de cresterea comisioanelor din segmentul de investment banking si asset management, precum si de segmentul de trading.
Astfel, banca a reusit sa depaseasca estimarile in toate cele 4 trimestre din anul trecut. Dupa raportare, actiunile au crescut cu 1.5% pe bursa. Am incheiat 2024 cu un al patrulea trimestru solid, a declarat Brian Moynihan, CEO al Bank of America. Credem ca acest impuls ne pozitioneaza foarte bine pentru 2025, a adaugat Moynihan.
Si ultima banca, dar nu cea din urma, Morgan Stanley, a raportat un EPS de aproape 3 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut (2.22 USD), in timp ce veniturile au crescut cu 26%, atingand 16.22 mld. USD, ambele fiind peste consensul analistilor. Un al patrulea trimestru excelent, asa s-a laudat Ted Pick, directorul general. Drept urmare, cotatia pe bursa a saltat cu 2.5% , tranzactionandu-se aproape de maximul istoric atins in noiembrie.
Christmas in January
Bancile au pus rezultatele pe seama unul val de tranzactii trimestriale spectaculos, pe masura ce firmele cu capital privat au accesat din plin finantarile. In plus, asteptarile privind o reglementare mai relaxata sub administratia Trump, creeaza perspective optimiste si pentru rezultatele viitoare ale sistemului bancar.
Dupa cele doua zile in care toate bancile s-au situat mult peste asteptari, Gerard Cassidy, Capital Markets analyst la RBC a afirmat cu zambetul pe buze ca If feels like Christmas in January, dar si ca bancile sunt bine pozitionate pentru 2025. Mai multe din cele declarate, pot fi urmarite in video-ul de mai jos.
STIATI CA?
La 30 septemrbie 2024, cele patru mari banci din SUA (JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup si Wells Fargo), aveau impreuna active de aproximativ 9.5 trilioane USD, reprezentand in jur de 44% din totalul activelor din sectorul bancar din SUA.