AI-ul bate piata, TSMC rade in drum spre banca - Trade Talk 17 octombrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Pe masura ce investitorii intra in febra raportarilor, care apar intr-un ritm alert in cursul acestei saptamani, analistii de pe Wall Street au urmarit interesati TSMC, titanul semiconductorilor care se pare ca este mai ocupat decat retailul in ziua de Black Friday.

De fapt, cererea de semiconductoare pentru sistemele AI este atat de mare, incat ar putea provoca o noua criza de cipuri. Marile companii producatoare de tehnologii incearca acum sa introduca cipuri capabile sa ruleze programe de inteligenta artificiala direct pe laptopuri sau smartphone-uri, ceea ce ar putea duce la o reimprospatare rapida a device-urilor de catre clienti si la o cerere in crestere semnificativa de cipuri. Chiar si o crestere de doar 20% a cererii ar putea cauza dezechilibre grave in aprovizionarea de semiconductori, care au un proces de fabricatie extrem de complex.

Si acest scenariu este din ce in ce mai aproape... Actiunile Nvidia au crescut recent la noi recorduri istorice, apropiindu-se tot mai mult de pragul de 140 USD/actiune, ca urmare a pariurilor investitorilor pe noua generatie de procesoare AI. Toti clienti Nvidia, printre care se numara Microsoft, Alphabet, Meta Platforms, si Amazon au cumparat in cantitati uriase procesoarele GPU pentru a-si extinde reteaua de servicii AI. TSMC a devenit atat de mare in piata de productie de semiconductori, incat am inceput sa depindem de ei mai mult decat ne imaginam. In al doilea trimestru al anului, TSMC a avut o cota de piata din vanzari de 62%!

Se pare ca TSMC este acum copilul  cool  din lantul global de aprovizonare stiti voi, acela pe care toata lumea doreste sa il aiba ca prieten. Compania este principalul producator de cipuri pentru Nvidia, care doar le proiecteaza, neavand insa infrastructura necesara pentru productie. Nu doar Nvidia sta la rand, companii precum AMD, Apple, ARM, Broadcom, Marvell, MediaTek si Qualcomm se bazeaza in mare masura pe tehnologiile de productie avansate ale gigantului din Taiwan pentru a-si vedea cipurile produse.

Si China se arata interesata de cipuri, insa nu se incadreaza in lista de prieteni pentru tara producatoare de semiconductori. In ultimul timp, presiunile geopolitice in jurul Taiwanului au crescut simtitor, in timp ce oficialii chinezi au confirmat ca nu vor renunta la a face presiuni pe micul stat, care este considerat de tara vecina drept teritoriu chinez. Disputa este urmarita atent de comunitatea internationala, intrucat o escaladare a conflictelor ar aduce urmari extrem de grave in industria de semiconductori.

In acelasi timp, se pare ca alti producatori de semiconductoare nu o duc la fel de bine. Intr-un comunicat al ASML, aparut din eroare mai devreme decat trebuia in aceasta saptamana, investitorii au citit informatii ingrijoratoare despre industria de cipuri non-AI. ASML a mentionat in documente despre contracte slabe, previziuni reduse si a indicat o redresare mai lenta a cererii de cipuri in afara sectorului AI, ceea ce a coborat pretul actiunilor cu 16%, provocand cea mai mare vanzare de actiuni ASML din ultimele 2 decenii.  

Criza sau nu, industria semiconductoarelor este sortita la faima in acest an. Economistii se asteapta ca aceasta industrie sa inregistreze in anul curent vanzari in valoare de 588 mld. USD cele mai mari venituri din istoria segmentului. Acestea sunt de peste 2 ori mai mari fata de toate veniturile generate de industria bunurilor de lux in 2023!.

Si in timp ce noi ne intrebam in cat timp AI-ul va fi destul de avansat pentru a ne putea prelua job-urile, TSMC rade in drum spre banca, primind comenzi mai rapid decat ChatGPT poate raspunde la intrebari! In cursul saptamanii, analistii au ridicat enorm asteptarile pietei, prognozand ca societatea va raporta rezultate fabuloase pentru al treilea trimestru al anului.

TSMC nu a dezamagit.

Gigantul semiconductorilor a raportat venituri in crestere cu aprox. 13% fata de trimestrul precedent si cu +36% fata de anul trecut, acestea ridicandu-se la peste 23.5 mld. USD si cu +1% peste estimarile FactSet. Profitul net insa s-a ridicat pana la 10.1 mld. USD cu 39% mai mare comparativ cu trimestrul trecut, cu peste 54% mai mare fata de anul trecut si cu 8% peste estimari.

Marjele de profitabilitate au fost si ele la inaltime. Marja bruta pentru trimestru a fost de 58%, marja operationala a fost de 48%, iar marja profitului net a fost de 43%. Mai mult, TSMC si-a majorat si tinta de crestere a veniturilor pentru sfarsitul anului, asteptandu-se acum la o crestere a veniturilor anuala de 30%, fata de 20% estimata anterior.

Putem spune acum ca marele industrias chiar a batut piata, dupa ce aceasta a pariat impotriva sa in perioada iulie septembrie, speriata de sustenabilitatea boom-ului de AI. Cu toate acestea, performanta robusta continua a aratat ca cererea de cipuri avansate de AI ramane ridicata, iar gigantii de tehnologie mizeaza pe aceasta crestere.

A reusit TSMC sa multumeasca piata? Cel mai probabil ca da. Rezultate peste estimari, previziuni in crestere si un management plin de incredere in conferinta de dupa anuntarea rezultatelor. Ce ar mai dori un investitor? Ah, da.. dividende. Compania si-a reiterat pozitia de a oferi dividende sustenabile si in crestere constanta. In prezent, randamentul anualizat al dividendului companiei este de 1.3%.

Performanta TSMC se poate vedea direct in evolutia actiunilor, care chiar daca au fost afectate in ultimele zile de temerile investitorilor privind piata de semiconductori in general, acestea tot se pozitioneaza cu mult peste indicele reprezentativ al pietei din SUA, S&P500, cu o crestere de la inceputul anului si pana acum de peste 80%, in timp ce in ultimele 12 luni actiunile TSMC s-au dublat.

Concluzia? E simpla! Piata de semiconductori pentru AI avanseaza cu o viteza 5G, iar TSMC profita din plin in ciuda temerilor venite din partea pietei. Cel putin pana la sfarsitul anului, investitorii se mai pot relaxa nitel, in timp ce savureaza din castiguri. Dupa.. cine stie ? Poate industria de AI va atinge si ea o limita, ramane de vazut. 

TOP TRENDING[edit | ]

Fidelis: Ultima emisiune de titluri de stat Fidelis s-a listat astazi la BVB, incheind cea mai mare oferta publica derulata de Ministerul Finantelor pentru acest tip de titluri, suma atrasa ridicandu-se la aproape 3.5 mld. RON.

Energie: Allview Solar Energy, divizia de solutii de energie verde a companiei Visual Fan, a anuntat finalizarea cu succes a unui proiect de centrala fotovoltaica hibrida pentru o companie de top din domeniul infrastructurii de apa si canal. Acest proiect Full EPC de 410 kWp, care integreaza si un sistem de stocare a energiei cu acumulatori de 101 kWh Growatt WIT-100A, reprezinta o solutie energetica moderna si eficienta, capabila sa reduca semnificativ impactul asupra mediului si sa genereze economii considerabile.

Constructii: Roca Industry a anuntat aseara investitorii ca a achizitionat un pachet suplimentar de 30% din capitalul social al Workshop Doors S.R.L., finalizand, astfel, achizitia integrala a companiei. Pretul total s-a ridicat la 67.5 mil. RON si va fi achitat pana la finalul lunii septembrie.

Probleme in China: Produsele Intel vandute in China au fost supuse unei revizuiri de catre Asociatia pentru Securitatea Cibernetica din China (CSAC), care sustine ca producatorul american de cipuri prezinta riscuri serioase pentru securitatea nationala. Potrivit lui Daniel Newman, CEO al The Futurum Group, acuzatiile ar putea fi motivate politic si reprezinta o provocare serioasa pentru Intel.

EVs: Actiunile Lucid au scazut cu peste 10% in tranzactiile after-hours de ieri dupa ce start-up-ul de vehicule electrice a anuntat o oferta publica de aproape 162.5 mil. de actiuni ordinare. Fondurile atrase vor fi folosite pentru scopuri corporative generale, care pot include, printre altele, cheltuieli de capital si capital de lucru. Totodata, actionarul majoritar al companiei, Ayar Third Investment Co., afiliat Fondului Public de Investitii al Arabiei Saudite, si-a exprimat intentia de a cumpara peste 374.7 mil. de actiuni Lucid printr-un plasament privat concomitent cu oferta publica. Dupa tranzactie, se asteapta ca Ayar sa detina aproximativ 58.8% din totalul actiunilor Lucid. 

STIATI CA?

In prima jumatate a anului 2024, bancile centrale au achizitionat 483 de tone de aur, stabilind un nou record. Turcia a fost cel mai mare cumparator de aur in prima jumatate a anului, achizitionand un total de 45 tone (9.3% din total). India s-a clasat pe locul al doilea, cumparand 37 tone de aur in primele 6 luni.