AI in biotehnologie - Trade Talk 04 iunie 2025
Ce-i ADN-ul? O serie de linii banale dar si esenta noastra, insasi viata, scrisa intr-o limba fabuloasa. Concluzia fiind ca, orice decizii am lua, codul de baza ramane neschimbat.Oare?
Bio-seceta
In sectorul de biotehnologie din SUA, 2025 a adus pana acum doar 5 listari care au strans fiecare cel putin 50 milioane USD.
Au fost circa 150 de IPO-uri in perioada 2020-2021.
Evolutia medie a actiunilor acestor companii, de la debut incoace? O pierdere de 40%.
Ce se intampla? Investitorii au devenit mult mai selectivi cautand companii cu perspective clare de dezvoltare si succes comercial.
Acelasi ADN?
"Editarea genetica va schimba medicina si poate si modul de a investi in domeniul sanatatii" titra WSJ in noiembrie 2023.
Companiile la care facea referire articolul? CRISPR Therapeutics, Intellia Therapeutics, Beam Therapeutics, Bluebird Bio.
Originara din Elvetia, CRISPR Therapeutics a fost co-fondata de Emmanuelle Charpentier castigatoare in 2020 a Premiului Nobel pentru descrierea modului in care sistemul imunitar al bacteriilor poate fi folosit ca instrument de editare a genelor.
Tehnologia deschide calea descoperirii unor medicamente noi dificil sau imposibil de imaginat pana acum. Investitorii nu-s convinsi deocamdata.
CRISPR Therapeutics s-a listat la Nasdaq in octombrie 2016. De la 14 USD, pretul de IPO, actiunile au saltat la 200 USD in ianuarie 2021.
Aseara au inchis la numai 38 USD cu 80% mai jos fata de ultimul maxim record.
Departe de gloria de altadata refrenul asta se potriveste altui nume mega-cunoscut din biotehnologie.
Moderna a fost initial o "favorita" a primei administratii Trump care a depus eforturi considerabile pentru a o ajuta sa dezvolte vaccinul sau Covid-19.
Inaintea pandemiei, Moderna nu avea produse aprobate de U.S. Food and Drug Administration (FDA).
Compania a pariat masiv pe tehnologia mRNA dupa succesul vaccinului anti-Covid dar n-a reusit sa-si diversifice gama de produse dincolo de aceasta.
Vanzarile dezamagitoare ale propriului vaccin impotriva virusului respirator sincitial (RSV) au contribuit la dificultati.
Nici BioNTech n-au avut viata usoara in ultimii 3 ani. Apropo: o stire de ultima ora arata ca nemtii vor primi pana la 11 miliarde USD de la Bristol-Myers Squibb pentru licentierea unui medicament oncologic de noua generatie.
"E pur si simplu un moment prost pentru a fi in afaceri cu vaccinuri, afirma Jared Holz, strateg in domeniul sanatatii la Mizuho care sugereaza ca Moderna ar putea ramane fara lichiditati in urmatoarele 18 luni. Actiunile sunt pe minus 33% in 2025.
Timpul pentru AI
Conform analistilor de la Jefferies, investitorii subestimeaza impactul AI generative asupra companiilor de biotehnologie.
Sectorul a traversat o perioada dificila in ultimii cativa ani inclusiv pe fondul dobanzilor ridicate.
Recent, taxele vamale si reducerile de personal la agentiile americane specializate au afectat si mai mult sectorul.
Grupul celor mai mari companii biotech listate pe Wall Street sufera o scadere de 9% in 2025 comparativ cu +2% pentru indicele S&P 500.
AI generativa va accelera procesul descoperirii medicamentelor economisind ani si miliarde USD crede Michael Yee, analist senior biotech la Jefferies.
In prezent, dezvoltarea unui medicament costa in medie aproximativ 1 miliard USD si dureaza pana la 10 ani. 90% dintre medicamente esueaza.
Un progres extraordinar e anticipat in urmatorii 5 ani pentru medicamentele dezvoltate cu ajutorul AI si aflate in studii clinice probabilitatea de esec fiind redusa considerabil.
Mai multe companii de biotehnologie se pozitioneaza pentru a extrage beneficiile noii ere AI.
Amgen, unul dintre cele mai mari nume biotech la nivel mondial, integreaza AI generativa pentru a analiza seturi de date. Actiunile sunt +11% in 2025.
Schrodinger, adepta unei cresteri semnificative a cheltuielilor R&D, recurge la "machine learning" in programele de descoperire a medicamentelor. Actiunile sunt +19% in 2025.
Illumina, care dezvolta sisteme pentru analiza variatiei genetice, si Danaher, specializata in stiinte ale vietii si diagnosticare, reprezinta alte doua nume pe radarul AI. Actiunile celor doua companii sunt in scadere cu 39% si, respectiv, 16% anul acesta.
Tempus AI: listata la Nasdaq in vara anului trecut, integreaza algoritmi avansati de invatare automata pentru a ajuta medicii sa ia decizii informate privind diagnosticul si tratamentul pacientilor. Actiunile au plonjat miercurea trecuta, pe seama unui raport abraziv emis de un fond speculativ dar si-au revenit intre timp.
"Vestile proaste ale sectorului de biotehnologie sunt deja bine-cunoscute si probabil integrate in cotatii asa ca suntem optimisti pentru restul acestui an", afirma Michael Yee.
STIATI CA?
Natera, companie americana specializata in testarea ADN, era la final de martie cea mai mare detinere a faimosului investitor Stanley Druckenmiller: 481 milioane USD, adica 16% din valoarea intregului portofoliu.