AI si batalia macro pentru tehnologia nano - Trade Talk 12 iulie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Tehnologia AI e-n plina expansiune, captand aproape zilnic marile titluri de stiri in presa internationala. Devine si mai important, astfel, sa facem un pas in spate si sa exploram imaginea de ansamblu, raspunzand la cateva intrebari:

De ce sunt cele mai performante procesoare fabricate in Taiwan si nu in China? Ce implicatii ar aparea daca aceste fabrici s-ar muta in SUA. Si ce rol joaca noul secretar general al NATO in aceasta poveste complexa?

1. Taiwan, 1949

Desi boom-ul AI, cu Nvidia in frunte, e un fenomen relativ recent, povestea microprocesoarelor a inceput cu mult timp in urma. Pentru a intelege pe deplin evolutia, trebuie sa ne intoarcem in 1949 si sa-l cunoastem pe un tanar fugit din China pentru a studia la Harvard si apoi la MIT si Stanford.

Tanarul geniu se numea Morris Chang. Dupa terminarea studiilor, acesta s-a intors in Taiwan si, dupa cativa ani, a fondat in 1987 ceea ce avea sa devina una dintre cele mai importante companii ale omenirii: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cunoscuta si sub abrevierea TSMC. In secunda asta, un investitor retail s-ar putea disocia de subiect, crezand ca universul AI si al microprocesoarelor e unul indepartat si nu-l afecteaza. Insa fiecare dintre noi avem de-a face cu cipurile (printre altele) atunci cand deschidem ochii si oprim alarma de pe telefon, urcam in masina sa mergem la lucru, cand deschidem laptopul la birou si cand fugim cu avionul in vacanta.

Pe scurt, lumea actuala depinde in mod critic de microprocesoare. La fel cum la inceputul secolului 20 depindea de Standard Oil a lui John D. Rockefeller.

2. Testul varstei: ce-i Pentium?

TSMC nu face altceva decat sa produca microprocesoare dupa schemele primite de la renumitele Apple, Nvidia, AMD, Broadcom (si multe altele).

Totusi, startul in aceasta industrie n-a fost dat de TSMC, ci de Intel. Milenialii inca tin minte faima procesoarelor Pentium din anii 90. Timp de peste 30 de ani, tot know-how-ul industriei era concentrat intr-o singura companie. Intel a castigat startul, dar pare ca a pierdut cursa. Ironic, domnul Chang a abordat initial Intel pentru a-l ajuta in misiunea lui, insa a fost refuzat.

Spre deosebire de Nvidia si AMD, care au externalizat productia catre TSMC, Intel a insistat sa faca totul intern, gestionand intregul lant, de la know-how pana la produsul final. Acest lucru, alaturi de alte greseli strategice, i-au facut sa rateze cursul istoriei. Si ce curs avea sa fie!

3. Globalizarea #1

Pana la debutul pandemiei Covid-19 din 2020, globalizarea era solutia magica la adresa tuturor problemelor operationale mondiale. Astfel, schemele microprocesoarelor erau (si inca sunt) facute in America si trimise spre productie in Taiwan.

In prezent, TSMC produce pana la 90% din cipurile avansate folosite peste tot in lume. Capitalizarea companiei a trecut recent de 1 tln. USD. Asta-i un club extrem de select, cu doar sapte nume in componenta. Ca perspectiva: Berkshire Hathaway, Eli Lilly sau Tesla nu sunt inca acolo. La varsta abia implinita de 93 de ani, Morris Chang e-acum unul dintre cei mai importanti oameni de pe planeta. Ca sa intelegem si mai bine dimensiunea TSMC, trebuie sa mentionam ca PIB-ul Taiwanului pentru 2024 e estimat la 1.6 trl.USD. In timpul pandemiei, cand aproape toata lumea statea acasa pe Zoom si Netflix, iar serverele erau suprasolicitate, cererea de microprocesoare a crescut extraordinar. TSMC a fost dintr-odata coplesita, ceea ce a dus la o mini-criza in mai multe industrii. De exemplu, fabricile Renault, General Motors, Volkswagen, BMW si Stellantis au fost fortate sa-si diminueze productia din cauza lipsei de cipuri. In absenta acestora, masinile erau construite, dar ramaneau in parcari, asteptand la rand stocuri noi livrate de taiwanezi.

Astfel, omenirea a realizat brusc ca exista mai multe neajunsuri ale globalizarii. Asa ca, in prezent, traversam era unui nou concept: auto-suficienta. In lumina tensiunilor tot mai serioase dintre China si Taiwan, care apropie cele doua state de-un conflict militar, lumea intreaga e adusa in pragul unei noi crize. Insa miza nu se refera exclusiv la potentiala inchidere a TSMC.

4. Globalizarea #2

Pentru a produce microprocesoare de ultima generatie, precum cele pe arhitectura de 2 nanometri, TSMC depinde de utilaje si masinarii super-specializate si avansate. Mergand in continuare pe firul globalizarii, ajungem in Olanda, la o companie numita ASML Holding.

Acesta-i unicul business din lume care fabrica echipamentele necesare pentru ca TSMC sa fie capabila sa creeze cipuri, utilizand tehnologia cu lumina ultravioleta. Practic, gratie ASML Holding, taiwanezii pot produce microprocesoare tot mai mici si mai performante.

Firma olandeza valoreaza circa 400 mld. EUR, actiunile fiind cotate zilele astea la peste 1,000 EUR pe bursa din Amsterdam. ASML Holding devine a treia cea mai mare companie europeana, dupa Novo Nordisk si LVMH. Pentru 2024, PIB-ul Olandei e estimat la 1.4 tln. USD (aproximativ 1.3 tln. EUR).

5. Fara cipuri Made in China

De ce China, care imparte o frontiera cu Taiwan, n-a reusit sa se impuna pe piata microprocesoarelor? Investitiile stiute se ridica la cel putin 150 mld. USD, si totusi nu vedem inca fabrici cu adevarat avansate in cea de-a doua cea mai mare economie din lume.

Cipurile produse in China sunt mai ieftine, dar si mai putin performante, fiind proiectate deocamdata pe arhitecturi mai mari de 5 nanometri. Motivul principal e lipsa echipamentelor specializate produse de ASML Holding. La inceputul acestui an, Olanda, sub conducerea primului-ministru Mark Rutte, a restrictionat exporturile de echipamente fabricate de ASML Holding. Aceasta masura a fost luata in urma blocarii accesului Chinei nu doar la cipuri avansate, ci si la tehnologiile necesare producerii acestora de catre Statele Unite. Autoritatile americane au justificat restrictia din considerente de securitate nationala, recomandand aliatilor sa adopte aceeasi politica.

Desigur, au contat enorm si intalnirile private dintre Mark Rutte si Joe Biden. Pe 26 iunie, Rutte avea sa primeasca felicitari pentru noul sau rol de secretar general al NATO.

6. Bring in the BIG guns!

In SUA, chestiunea microprocesoarelor a crescut rapid la rang de importanta nationala.

Pe filiera pachetului stimulativ adoptat in 2022 si cunoscut sub denumirea CHIPS and Science Act, presedintele Joe Biden a oferit celor de la Intel 8.5 mld. USD sub forma unor granturi, precum si imprumuturi de 11 mld. USD. Fondurile sunt destinate constructiei a doua noi fabrici de microprocesoare si modernizarea celei existente din Arizona. Nu putem doar sa desenam cipuri, trebuie sa le si producem in America, a punctat Biden. Tot in 2022, Nancy Pelosi, unul dintre cei mai respectati politicieni americani, a facut o vizita in Taiwan pentru a-l cunoaste personal pe Morris Chang. Discutiile au vizat inclusiv amplasarea in Arizona a unor facilitati de productie a celor mai avansate generatii de microprocesoare. Se vorbeste deocamdata despre cel putin trei asemenea fabrici, a caror constructie ar putea debuta chiar anul viitor. Ar fi imposibil sa ne mutam fabricile existente din Taiwan, tinand cont ca pana la 90% din capacitatile de productie sunt pe insula, a declarat la inceputul acestei veri C.C. Wei, CEO si presedinte TSMC. Solicitarea ar fi venit din partea mai multor clienti importanti ai companiei, dar executivul n-a dorit sa le dezvaluie numele.

Pe cine a sunat Donald Trump, la mai putin de-o luna de la victoria in alegerile prezidentiale din toamna lui 2016? Pe Tsai Ing-wen, presedintele de-atunci al Taiwanului. A fost pentru prima oara din 1979 incoace cand un presedinte-ales al SUA s-a conversat direct cu omologul sau de pe insula. In toamna asta, indiferent de numele celui care va initia convorbirea de la Washington, cine va fi oare la celalalt capat al firului: Volodymyr Zelenskyy sau Lai Ching Te, noul presedinte al Taiwanului? 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Topuri: Din indicele reprezentativ al pietei AeRO, in componenta caruia intra 37 de companii, actiunile cu cele mai ridicate randamente in primele sase luni ale anului au fost Iproeb Bistrita (+95%), Visual Fan (+56%) si Air Claim (+42%). In schimb, cele mai severe deprecieri au fost inregistrate de Softbinator Technologies (-34%), Chromosome Dynamics (-32%) si Firebyte Games (-28%). Indicele BETAeRO, in care SIMTEL Team are cea mai mare pondere (circa 11%), e plus 8% pana acum in 2024, adica sub jumatate din performanta indicelui principal BET.

Actionari noi: Finalizata miercuri de AROBS Transilvania Software, cea mai mare majorare de capital a unei companii de tehnologie la BVB a atras opt investitori institutionali locali si internationali, care-au subscris peste 96% din actiunile oferite. Tot miercuri, olandezii care controleaza DN Agrar au vandut circa 6% din companie, printr-un plasament privat accelerat intermediat de TradeVille si destinat cresterii lichiditatii.

Energie: Pentru trimestrul curent, OMV Petrom asteapta un impact negativ semnificativ asupra rezultatului generat de segmentul de gaze si energie electrica, pe seama schimbarilor legislative si a reviziei tehnice a centralei de la Brazi. Actiunile Transelectrica sunt plus 54% pana acum in 2024 (si plus 30% in ultima luna), compania reusind sa realizeze in primul trimestru 70% din profitul net bugetat pentru intregul an curent. Cei doi giganti ai sectorul romanesc de energie vor publica rezultatele primului semestru pe 31 iulie, respectiv 14 august. La Electrica, dividendele decise la final de aprilie (din profitul net inregistrat anul trecut) vor fi platite pe 22 iulie, dupa inregistrarea reducerii capitalului social. La Romgaz, emisiunea inaugurala de obligatiuni, de 500 mil. EUR, e programata pentru septembrie (apropo, titlurile vor fi listate pe bursa din Luxemburg, putand fi pasaportate la BVB). Hidroelectrica implineste azi 1 an de la listarea pe piata principala, cu tot cu dividend actiunile fiind plus 37% de la debut incoace.

Promovare: Listata pe piata AeRO din iulie 2021, SIMTEL Team a primit avizul favorabil al ASF pentru trecerea pe piata principala a BVB. Suntem mandri ca, intre 2021 si 2023, veniturile noastre consolidate conform IFRS au crescut cu 370%, iar profitul net, cu 157%, afirma Iulian Nedelea, co-fondator si presedintele Consiliului de Administratie. Lider in constructia si mentenanta centralelor fotovoltaice, SIMTEL Team va publica rezultatele primului semestru pe 10 septembrie.

Imobiliare: Sectorul constructiilor e la maxime istorice, valoarea tranzactiilor crescand de peste 2x in primul semestru al acestui an (fata de perioada similara din 2023), indica un raport realizat de Colliers Romania. Motivele principale sunt legate de investitiile masive din fonduri europene si de-o piata privata foarte activa. Impact Developer & Contractor si One United Properties vor anunta rezultatele primului semestru pe 21 august, respectiv 28 august.

Inflatie: In iunie, rata anuala a inflatiei in Romania a coborat la 4.9%, fata de 5.1% in mai si 5.9% in aprilie. Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la servicii (plus aproape 9% vs iunie 2023). Marfurile nealimentare s-au scumpit cu peste 6%, in timp ce preturile alimentelor au crescut cu putin peste 1%. Comparativ cu luna mai, preturile de consum s-au redus cu 0.2%, iar unele produse precum faina, malaiul, uleiul, untul si zaharul au indicat ieftiniri semnificative. 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Rotatie: Indicele Nasdaq Composite a picat ieri cu-aproape 2%, pe seama migrarii bruste a investitorilor dinspre mega-companiile de tehnologie catre business-uri cu capitalizare mai redusa (si multipli de evaluare mai ieftini). Tesla a pierdut peste 8%, pe seama unor informatii potrivit carora dezvaluirea conceptului robotaxi va fi amanata pentru octombrie (vs august, asa cum credeam pana acum). Tot ieri, Arm Holdings si Nvidia au inchis ziua cu minus 7%, respectiv minus 6%.

Inflatie: In SUA, preturile de consum au scazut in iunie cu 0.1% fata de luna precedenta, saltand cu numai 3% comparativ cu aceeasi perioada din 2023, sub asteptari si marcand cel mai modest ritm al scumpirilor din ultimii 3 ani. Chiar si fara componente volatile precum energia si alimentele, rata anuala a inflatiei a coborat la 3.3%, cea mai redusa valoare din aprilie 2021 incoace. Sansa cotata de investitori in favoarea unei taieri de 25 bps a dobanzii cheie din SUA, cu ocazia anuntului Fed-ului din 18 septembrie, a urcat la 86% (vs numai 72% imediat dupa aparitia de marti a lui Jay Powell in Congres, subiect despre care am povestit pe larg o zi mai tarziu).

Farma: Pfeizer a anuntat ieri ca va accelera dezvoltarea propriului medicament anti-obezitate administrat o data pe zi, denumit danuglipron. Primele teste clinice au fost incurajatoare, compania urmand sa initieze un studiu pentru determinarea dozei corecte, cu rezultate asteptate anul viitor. Pfizer s-a confruntat cu dificultati pe nisa asta, fiind nevoita sa retraga anul trecut o varianta a aceluiasi medicament. Actiunile au saltat ieri cu 3% pe bursa americana, dar sunt minus 20% in ultimul an.

Aerian: Delta Air Lines a picat 4% ieri pe bursa americana, dupa ce transportatorul a anuntat profit net sub asteptari in cel de-al doilea trimestru, in scadere cu 29% (vs perioada similara din 2023). Cauzele includ capacitatea in exces, costurile ridicate ale combustibilului si discounturile promovate de rivali. American Airlines si Southwest Airlines, care raporteaza ambele joia viitoare, pe 25 iulie, si-au retrogradat deja estimarile in privinta veniturilor pentru aceeasi perioada. Peste 3 milioane de americani au zburat duminica trecuta dupa Ziua Independentei, un nou record istoric, insa cifra nu-i prinsa in raportarile din sezonul curent. 

STIAI CA?[edit | ]

TSMC a aparut in 1987, la aproape 20 de ani dupa Intel. Inca de la inceput, taiwanezii au promovat un concept revolutionar, valabil si azi: companiile specializate in semiconductori, precum Nvidia sau AMD, n-au nevoie de fabrici proprii, productia efectiva a microprocesoarelor putand fi asigurata de TSMC.