Actiunile europene in resuscitare - Trade Talk 21 martie 2025

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Victoria electorala a lui Trump de la finalul anului trecut a determinat initial investitorii sa se uite catre actiunile americane, pentru ca Make America Great Again... Cu toate astea, temerile legate de o posibila recesiune in SUA cauzata de razboiul tarifar si declinul companiilor din Big Tech, au readus in vizorul investitorilor actiunile europene, care par mult mai atractive in tot haosul global.

Cum se prezinta Europa?

De la inceputul anului, indicele Morningstar Europe, care include si active din Marea Britanie, a crescut cu aproape 11%, situandu-se mult peste indicele Morningstar US Market, care a plonjat cu -5%.

In acelasi timp, daca ne uitam la evaluari, Europa e de departe mult mai atractiva in prezent: cu un P/E de 17.15, ETF-ul iShares STOXX Europe 600 fiind mult sub SPY (P/E de 25.13) - ETF-ul care replica benchmark-ul pietei americane.

Contextul macro 

Inflatia in zona euro s-a situat la 2.3% in luna februarie, sub estimarea analistilor de 2.4%, cifrele indicand o incetinire a inflatiei anuale (vs 2.5% in ianuarie). Cu toate astea, scaderea inflatiei a aparut pe fondul unei economii lente si a incertitudinii din piata.

La inceputul luni, BCE a redus rata cheie a dobanzii de la 2.75% la 2.5%, accentuand diferenta dintre costurile de imprumut de referinta din zona euro si cele stabilite de Fed in SUA. Aceasta a fost a 6-a reducere a dobanzii din ultimele 7 sedinte si, posibil, sa ramana pe hold o vreme.

Fed, pe de alta parte, a decis miercuri seara mentinerea ratei intre 4.25% si 4.5%, in linie cu asteptarile pietei, avand in vedere doua reduceri in acest an, ceea ce a ajutat bursa americana sa isi revina putin.

Tarifele promise de Trump reprezinta o amenintare "fenomenala pentru economia europeana, bazata pe exporturi, cum a mentionat Lagarde. Tot la inceputul acestei luni, BCE si-a revizuit in scadere prognoza de crestere pentru zona euro, estimand o expansiune de doar 0.9% in 2025 si de 1.2% anul viitor, mult sub previziunile de crestere din SUA.

Noul refren: apararea 

Actiunile din sectorul apararii au fost in avangarda acestui raliu al pietei europene, ca urmare a faptului ca state precum Marea Britanie si Germania promit cresteri substantiale pentru cheltuielile militare, pe fondul incertitudinii legata de angajamentul SUA in fata securitatii militare a Europei.

Europa a avut o perioada atat de lunga de cheltuieli reduse... Multe companii produc sisteme mostenite, excelente pentru a lupta in Al Doilea Razboi Mondial, dar nu neaparat si in Al Treilea Razboi Mondial, spun specialistii.

Germania, cea mai prudenta tara din punct de vedere fiscal din Europa, a aprobat recent un fond pentru infrastructura in valoare de 500 mld. EUR!! Aceasta miscare ar putea avea o importanta uriasa pentru Europa, in contextul in care conflictul din Ucraina nu pare a se incheia prea curand, iar Trump da semne incerte fata de angajamentul NATO si apararea Europei.

Un raport detaliat al companiilor din industria de armament din Europa poate fi accesat AICI. A fost publicat chiar ieri de colegii nostri de la analiza.

Top picks 2025 

Rheinmetall

 

(Germania)

 

Cel mai mare producator de munitie din Europa a depasit recent cel mai important producator auto de pe continent, Volkswagen, in ceea ce priveste valoarea de piata, sustinand trendul puternic de orientare al investitorilor catre sectorul de aparare.

Cotatia s-a apreciat cu 117.59% de la inceputul anului, si ar putea aduce un plus suplimentar de aproape 36% in urmatoarea perioada, potrivit celui mai bullish analist de pe Wall Street, care a acordat companiei un pret tinta de 2,000 EUR. Multiplul P/E se ridica la 87.

Compania se asteapta ca vanzarile din 2025 sa cresca cu o rata de 25-30%, in timp ce a raportat o crestere de 36% a vanzarilor in 2024 si un profit net record de 1.48 mld. EUR (+61% yoy).

Leonardo (Italia) 

Cu un P/E mai atractiv, de 25.85, Leonardo a inregistrat o apreciere YTD de 83.88%.

Compania a fost fondata in 18 martie 1948 si, in 2017, si-a schimbat denumirea in Leonardo, inspirandu-se din mostenirea si gandirea sistemica a lui Leonardo da Vinci.

Pentru perioada 2025-2029, Leonardo estimeaza ca va inregistra comenzi in valoare de pana la 118 mil. EUR si o crestere de 13% a indicatorului EBITDA.

Thales (Franta) 

Cu o crestere YTD de 76%, actiunile Thales au reusit sa depaseasca de 8.5 ori performanta indicelui Europe Stoxx 600 din care fac parte.

Capitalizarea companiei se ridica la 49.96 mld. EUR, in timp ce este evaluata la un multiplu P/E de 49.2.

Pentru anul 2025, compania estimeaza o crestere anuala de 5-6% a vanzarilor organice si o marja EBIT ajustata cuprinsa in intervalul 12.2-12.4%.

BAE Systems 

(UK) 

Un multiplu P/E similar de atractiv cu rivalul Leonardo, de 26.

Cotatia s-a apreciat cu 42.85% de la inceputul anului, capitalizarea companiei ajungand la 49.9 mld. GBP.

Compania si-a crescut dividendul in fiecare an din 2012. Pentru 2025, randamentul este estimat la 2.2%, in timp ce, pentru 2026, la 2.5%.

STIATI CA?

Bundeswehr, cunoscuta si sub denumirea de Armata Germana, este considerata una dintre cele mai avansate si respectate institutii militare la nivel global. Principalul obiectiv al crearii Bundeswehr dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial a fost formarea unei forte militare defensive, axata pe promovarea pacii si cooperarea internationala.