Adidas danseaza Samba - Trade Talk 22 aprilie 2024
E usor sa pui reinventarea nemtilor de la Adidas pe seama unui singur model de pantof mega-instagramatic. Adidas Samba e purtat si mai ales pozat in toate felurile posibile de Kendall Jenner, Bella Hadid sau Hailey Bieber.
Insa si Nike incearca din rasputeri cu o multime de OG-uri... si nu-i iese deocamdata. Americanii au pierdut aproape 1/2 din capitalizare de la ultimul maxim istoric vazut in 2021. Ce anume face diferenta?
1. Schimbarea
La vremuri noi un nou CEO: Bjorn Gulden a fost anuntat in noiembrie 2022. Piata a celebrat instant: actiunile Adidas au explodat cu 20% intr-o singura zi de tranzactionare pe bursa din Frankfurt.
Norvegianul venea cu un CV impresionant, inclusiv noua ani ca sef executiv la Puma. Din pozitia asta, Gulden a revolutionat business-ul rivalei cu aceeasi cetatenie (si oras de resedinta): 2021 le-a adus nemtilor care-l incalta pe Lewis Hamilton cel mai bun an financiar din istorie. In 2022, incasarile au saltat din nou, cu 24%, la aproape 8.5 mld. EUR. In mai putin de-un deceniu, Puma a devenit #3 pe segmentul pantofilor sport.
La Adidas, provocarea avea sa fie cel putin la fel mare. In 2022, compania si-a retrogradat de doua ori perspectivele anuale. Mai bine de jumatate din capitalizare zburase deja pe fereastra. Croseele primite in plin au inclus restrictiile dure anti-Covid din China, exitul din Rusia si fiascoul modelului Yeezy dupa sistarea relatiei cu Kanye West.
La inceput de 2023, Adidas nu doar ca nu dansa... abia se mai tinea pe picioare. Profitul net plonjase cu 83%, dividendul fusese taiat si el cu un procent similar, iar valoarea stocurilor acumulate urcase la 6 mld. EUR. Prima solutie? Indepartarea CEO-ului Kasper Rorsted cu patru ani mai devreme decat fusese agreat. Nu doar Rorsted a fost sacrificat: Roland Auschel si Brian Grevy, responsabili pentru vanzari si branduri globale, au plecat si ei.
2. Tranzitia
Pentru Bjorn Gulden, 2023 trebuia sa fie un soi de intermezzo... pentru ca Adidas sa poata dansa din nou in 2024 si 2025.
Problema stocurilor cerea o rezolvare urgenta. In speta Yeezy, Gulden a gasit o solutie creativa: vanzarile puteau fi reluate, insa parte din profituri urma sa fie directionata catre mai multe fundatii.
Redescoperirea unor modele iconice a fost un alt reflex genial al lui Gulden. La Adidas, trecutul avea sa salveze (din nou) viitorul. Cat de ironic: preferate acum de Generatia Z, Samba e un model lansat in 1949, Gazelle in anii '60, iar Spezial pe la sfarsitul anilor '70.
Rezultatele pentru 2023 au fost anuntate la mijlocul lunii trecute. Socul a depasit cele mai indraznete asteptari... insa de data asta, in directia cea buna: profit operational de 268 mil. EUR, desi compania anticipa o pierdere de 700 mil. EUR. Avem acum cel mai tare pantof de pe piata, se numeste Adidas Samba, a punctat Gulden la intalnirea cu analistii.
3. Viitorul
Cifrele anului trecut au aratat aproape nefiresc de bine. Insa dansul a inceput cu-adevarat abia miercurea trecuta: Adidas a surprins piata cu o ajustare ad-hoc, de data asa in crestere, a principalilor indicatori financiari asteptati pentru 2024.
Startul e deja remarcabil, profitul operational a sarit de peste 5x in primul trimestru (vs aceeasi perioada din 2023). Marja bruta a explodat si ea, la 51%, cu sase puncte procentuale peste cea inregistrata cu un an in urma. Yeezy, pana nu demult o cauza pierduta, a generat incasari de circa 150 mil. EUR. In ansamblu, cresterea ar trebui sa accelereze in cea de-a doua jumatate a anului, sugereaza Gulden.
Nemtii incearca sa taie din ecartul cronic fata de Nike. Ce-i drept, americanii alearga si ei tot mai lent de la o vreme. Ajuns la iteratia #41, noul model Pegasus mobilizeaza sperante uriase, insa ceva nu pare sa mai functioneze la Nike. Munca de-acasa ne-a facut rau... pur si simplu nu poti desena un pantof epic pe Zoom, crede CEO-ul John Donahoe.
In 2024, Adidas are mai multe evenimente sportive de amploare pe radar, inclusiv Olimpiada de la Paris si Campionatul European de Fotbal (ambele in vara).
Si totusi, nationala Germaniei va renunta din 2027 la colaborarea cu Adidas, lunga de peste 70 de ani, in favoarea celor de la Nike. Asta-i cu atat mai ironic cu cat Bjorn Gulden a jucat candva pentru nemti.
Inexplicabila-i alegerea asta, comenteaza Gulden. Poate ca da sau poate ca nu. Banuim ca Adidas n-a vrut sa supraliciteze in punctul asta al reinventarii. Potrivit unor informatii neconfirmate oficial, Nike ar fi oferit in jur de 100 mil. EUR anual, iar intelegerea e semnata pana in 2034.
De cand Bjorn Gulden a venit la Adidas, actiunile sunt plus 80%. Dar la vreo 40 mld. EUR, nemtii valoreaza de peste 3x mai putin decat Nike. Samba ne-a prins si pe noi... insa omul, nu doar pantoful, sfinteste locul: fara Gulden, Puma a pierdut 1/4 din capitalizare. Apropo, in aceeasi perioada, Nike e mai jos cu 20%. Revenirea celor de la Adidas ne aminteste de-o poveste similara despre care am scris in decembrie: Rolls-Royce din momentul in care Tufan Erginbilgic a devenit CEO la inceputul anului trecut.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Scaderi: Indicele de referinta BET a coborat pentru a doua saptamana la rand... insa declinul a fost mai mic de un procent. Cele mai severe deprecieri au fost inregistrate vineri de Purcari Wineries (-3.4%), One United Properties (-1.6%), MedLife (-1.5%), Sphera Franchise Group (-1.3%) si Transgaz (-1.1%). Singurele cresteri au fost afisate de Nuclearelectrica (+0.8%) si OMV Petrom (+0.4%). Indicele BET e plus 10% pana acum in 2024.
Dividend: Sphera Franchise Group vrea sa distribuie un dividend special in 2024, similar celui deja propus cu un randament brut de peste 3%, conform calculului ZF. Sphera a avut incasari record in 2023, cu 11% mai mari vs anul precedent, in timp ce profitul net aproape ca s-a dublat. Actiunile operatorului in franciza al lanturilor KFC, Pizza Hut si Taco Bell sunt plus 24% in acest an (si plus 85% in ultimele 12 luni), asigurand o capitalizare curenta de peste 1 mld. RON.
IT: AROBS Transilvania Software va derula o majorare de capital de pana la 17.4 mil. RON... in plus, cea mai mare companie de tehnologie listata la BVB vrea sa-si rascumpere actiuni proprii de 3 mil. RON pentru a-si recompensa managementul si angajatii. AROBS a inregistrat in 2023 afaceri in crestere cu 43% (vs anul anterior), insa profitul net a scazut cu 3%. Actiunile sunt minus 2% pana acum in 2024 (si minus 6% in ultimele 12 luni).
Energie: Hidroelectrica semneaza pentru extinderea colaborarii cu arabii de la Masdar... acordul priveste dezvoltarea unor proiecte fotovoltaice onshore si flotante, dar si implementarea unor sisteme de stocare a energiei in baterii. Masdar are investitii de peste 20 mld. USD in capacitati regenerabile peste tot in lume, cu o putere instalata de circa 15,000 MW. Plus, Hidroelectrica a scos la licitatie contractul de 178 mil. RON pentru o noua hidrocentrala, Nehoiasu 2, parte a amenajarii hidrotehnice Surduc-Siriu din judetul Buzau.
Imobiliare: Piata rezidentiala e intr-o revenire puternica in ultimele 6 luni... iar in Bucuresti si Ilfov avem un plus de 20% la numarul de tranzactii in primul trimestru, declara Gabriel Voicu, vice-presedinte executiv, SVN Romania. One United Properties, Impact Developer & Contractor si Meta Estate Trust isi vor publica rezultatele financiare aferente primelor trei luni pe 13 mai, 15 mai, respectiv 20 mai.
Transporturi: Capitalizarea cumulata a crescut de 4x in ultimii doi ani pentru Transport Trade Services, Socep Constanta, Romnav Braila si Comvex Constanta... in buna parte pe seama conflictului din Ucraina. Inaintea razboiului, operatorii portuari si transportatorii mentionati aveau evaluari de 3x pana la 9x mai mici.
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Scaderi: A fost o saptamana nefasta pe bursa americana... indicele S&P 500 coborand vineri sub 5,000 de puncte, iar indicele Nasdaq 100 plonjand cu peste 2%. Nvidia si Super Micro Computer s-au scufundat cu 10%, respectiv 23%. Britanicii de la Arm Holdings au pierdut 17%, compania valorand acum mai putin de 90 mld. USD (ca perspectiva, la finalul primei zile de tranzactionare la Nasdaq, in septembrie anul trecut, capitalizarea companiei era de 65 mld. USD). Netflix a pierdut 9%, desi rezultatele trimestriale publicate joi au batut cu brio asteptarile. Nu-i inca timpul de cumparat, crede Tom Lee (Fundstrat), unul dintre cei mai optimisti (de regula) analistii de pe Wall Street. S&P 500 e plus 20% fata de-acum doi ani, cand Fed-ul a inceput sa creasca dobanzile.
Auto: Tesla taie din nou preturile pentru toate modelele pe care le produce in toate pietele globale importante. In SUA, compania a ieftinit peste weekend si software-ul de asistenta auto (Full-Self Driving), de la 12,000 USD la 8,000 USD. Miercuri seara vin rezultatele primului trimestru, perioada pentru care analistii se asteapta la un profit net mai mic cu 38% (vs aceeasi perioada din 2023). Actiunile sunt minus 41% in acest an, capitalizarea coborand (din nou) sub cea a gigantului petrolier ExxonMobil.
Rezultate: Peste 300 de companii din indicele S&P 500 vor raporta in aceasta saptamana. Azi vin Cleveland-Cliffs si Nucor, doi dintre cei mai importanti producatori americani de otel, precum si Verizon Communications. Maine sosesc Tesla, GM, Lockheed Martin, Enphase Energy, Freeport-McMoRan (cel mai mare producator de cupru din SUA), Visa, RTX (cunoscuta anterior ca Raytheon Technologies), Texas Instruments, PepsiCo, Spotify, NextEra Energy, Halliburton, GE si Steel Dynamics. Miercuri sunt in prime-time Meta Platforms, Boeing, Ford, IBM, AT&T, ServiceNow, Hilton si General Dynamics. Joi avem Microsoft, Intel, Newmont Corporation (cel mai mare producator de aur din lume), Snap, Comcast, Merck, Roku, T-Mobile, Southwest Airlines, Caterpillar, Northrop Grumman, AstraZeneca, Gilead Sciences, L3Harris Technologies, Honeywell International si Skechers. Inchid saptamana vineri ExxonMobil, Chevron, Phillips 66, Colgate-Palmolive si AbbVie. Apple si Amazon vor raporta saptamana viitoare... iar Nvidia, abia pe 22 mai.
Aparare: In SUA, Camera Reprezentantilor a deblocat peste weekend ajutorul de 95 mld. USD destinat Ucrainei, Israelului si Taiwanului... Senatul urmand sa voteze maine acelasi pachet de sprijin. Germania se gandeste sa cumpere sisteme anti-racheta Patriot, produse de RTX, fiind pregatita sa plateasca peste 1 mld. USD. Rheinmetall anticipeaza incasari record in acest an, de peste 10 mld. EUR, urmarind sa-si creasca productia de obuze de artilerie la 700,000 pana in 2025, de 10x mai multe decat inaintea razboiului din Ucraina.
STIAI CA?[edit | ]
La inceputul mandatului de CEO, Bjorn Gulden le-a dat numarul personal de telefon tuturor celor aproape 60,000 de angajati Adidas. Avea sa fie sunat apoi de 200 de ori pe saptamana... cu tot felul de idei de schimbare a companiei.