Aglomeratie de raportari la BVB - Trade Talk 12 noiembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Din indicele principal BET, au raportat pana acum 5 companii. Au ramas 15. Reformulam: au ramas 15, toate saptamana asta, din care 10 se vor ingramadi joi si vineri.

Se zice adesea ca un val puternic ridica (sau scufunda) toate barcile. Insa cifrele pe care le-am vazut in debutul sezonului de rezultate arata o distinctie clara intre sectoarele reprezentate la BVB. Si te pun deja pe ganduri vizavi de 2025. 

Bancile sunt pe val

Chiar si-aici sunt diferente, reflectate inclusiv in evolutia actiunilor din 2024.

Banca Transilvania: profit net consolidat de-aproape 4 mld. RON in primele 9 luni, adica plus 70% (vs perioada identica din 2023) si asigurand deja 90% din rezultatul bugetat pentru intregul an. Veniturile operationale au urcat si ele, cu 29%, iar activele totale au ajuns la 200 mld. RON. BRD Groupe Societe Generale: profit net de peste 1 mld. RON in primele 9 luni, dar cifra marcheaza o scadere de 11% (vs aceeasi perioada din 2023). Si totusi, au crescut pe linie veniturile nete bancare, din dobanzi si din comisioane. Iar segmentele corporate si retail au avut ambele salturi puternice, de 23%, respectiv 10%. Actiunile TLV sunt +38% in acest an, de 6x mai mult decat actiunile BRD (si de-aproape 3x peste performanta indicelui BET). Si mai interesant: actiunile TLV s-au ieftinit dupa publicarea rezultatelor financiare, fiind cotate acum la 5.6x profitul net realizat in ultimele 12 luni (vs 7.5x la raportarea semestriala din vara).

Pana acum in 2024, dincolo de incasari si rezultate nete, performantele operationale au fost de-a dreptul remarcabile la ambele banci. Romania trebuie sa intre la dieta, spune Mugur Isarescu, asa ca stacheta va fi mai ridicata in 2025. In plus, succesul financiar al unui sector atrage tentatia supra-impozitarii. 

Constructiile, nu chiar

Din sectorul asta, au raportat deja cel mai mare procesator de polimeri din Europa de Sud-Est si dezvoltatorul imobiliar #1 pe segmentul premium.

TeraPlast: pierdere de 7 mil. RON in primele 9 luni (vs un profit aproape identic inregistrat in aceeasi perioada din 2023). Asta chiar daca afacerile au crescut cu 32%. Prioritatea extinderii internationale se simte tot mai puternic, deocamdata exclusiv in incasari: vanzarile in afara Romaniei au ajuns la peste 25% din cifra de afaceri consolidata (vs 17% in primele 9 luni ale anului trecut). One United Properties: afaceri de 1 mld. RON in primele 9 luni, dar cifra exacta reprezinta o scadere de 10% (vs aceeasi perioada din 2023). Totusi, veniturile nete din vanzari rezidentiale au crescut cu 12%, iar cele din chirii, cu 19%. La aproape 300 mil. RON, profitul net a marcat o scadere de 13%, dar excluzand impactul net al castigurilor din valoarea justa, cifra finala a indicat, de fapt, un avans de 8%.

La TeraPlast, revenirea pe profit se lasa asteptata. La ONE, accentul e pus de management pe saltul veniturilor nete in segmentele principale de business, in ciuda unui ritm mai lent de dezvoltare a proiectelor. Cu o inflatie in scadere si alegeri electorale, 2024 ar fi trebuit sa fie un an excelent pentru lucrari de infrastructura si imobiliare. 2025 se anunta ceva mai dificil, insa ca perspectiva: actiunile TRP si ONE sunt -15%, respectiv -29% in ultimele 6 luni.

Energie = (aceleasi) dividende?

La aparitia cifrelor de la OMV Petrom, am folosit expresia "decelerare controlata". Accentul poate fi pus pe al doilea cuvant, tinand cont de dificultatea mediului de piata (si de reglementare).

In primele 9 luni din 2024, profitul net a saltat cu 54% (vs aceeasi perioada din 2023), la aproape 4 mld. RON. Cu un asterisc: cresterea s-a datorat eliminarii contributiei de solidaritate pe titeiul procesat. Rezultatul din exploatare excluzand elementele speciale s-a ridicat la 4.8 mld. RON, echivalent unei diminuari de 23%. In trimestrul 3, scaderea a fost chiar mai accentuata, de 36%. Adus in discutie si de Alina Popa, CFO, la editia Quarterly Report din septembrie, asta-i indicatorul de profitabilitate preferat de OMV Petrom. Investitiile au sarit din grafice: 2.4 mld. RON in trimestrul 3, plus 139% (vs aceeasi perioada din 2023). Cifra totala din primele 9 luni s-a apropiat de 5 mld. RON.

In 2025 vor conta evolutia cotatiilor petrolului (apropo, Brent e -13% in ultimele 12 luni), sumele alocate proiectelor de investitii (inclusiv pentru Neptun Deep) si abordarile fiscale ale unui nou guvern. Toate acestea vor influenta capacitatea grupului de-a genera fluxuri de numerar cu semnul plus in fata. Miza-i uriasa: anul acesta, cele doua dividende oferite de OMV Petrom au avut un randament de 12%. 

Cine urmeaza?

Azi a fost pauza, maine iese la tabla Aquila Part Prod. Insa ultimele doua zile ale saptamanii vor aduce o aglomeratie enorma (si, posibil, miscari puternice ale actiunilor).

Cine raporteaza joi: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz, Premier Energy si DIGI Communications. Cine raporteaza vineri: Romgaz, Electrica, Fondul Proprietatea, Sphera Franchise Group, Purcari Wineries, Transport Trade Services, MedLife si Antibiotice Iasi.

Pana la alegerile parlamentare si prezidentiale, raportarile de mai sus vor fi evenimentul #1 la Bursa de Valori Bucuresti. Haideti sa vedem si cele mai mari plusuri si minusuri inregistrate pana acum in 2024 in componenta indicelui BET.

Top 5 aprecieri: Antibiotice Iasi (+125%), Sphera Franchise Group (+56%), MedLife (+52%), Aquila Part Prod (+51%) si DIGI Communications (+47%). Top 5 scaderi: Fondul Proprietatea (-37%), One United Properties (-36%), Transport Trade Services (-29%), Nuclearelectrica (-10%) si TeraPlast (-8%).

Avand o pondere de 15% in indicele BET, Hidroelectrica e si ea pe minus in 2024 (-4%). De fapt, sunt doar 6 companii cu scaderi in acest an, celelalte 14 fiind pe plus. Reflectand performanta celor mai tranzactionate 20 de companii listate cu tot cu dividende, ETF BET Patria-TradeVille e +19% in acest an, cu 5 puncte procentuale peste avansul indicelui BET. 

TOP BVB

QUARTERLY REPORT: Pentru conferinta din 27 noiembrie si-au confirmat deja prezenta Purcari Wineries, Sphera Franchise Group, Transport Trade Services, Aquila Part Prod, DN Agrar, Grup Serban Holding, Agroland Business System si ROCA Industry, dar vom avea ca de-obicei si cativa invitati surpriza. Biletele care ofera sansa prezentei in sala sunt inca disponibile.

Banca Transilvania: Actiunile au tasnit ieri cu peste 3%, incheind ziua la un nou maxim istoric. Listata inca din 1997, cea mai mare banca din Romania dupa marimea activelor a ajuns la o capitalizare de circa 27 mld. RON, de 2x mai mare decat cea a BRD Groupe Societe Generale.

TOP INTERNATIONAL

Bitcoin: A explodat de-a dreptul dupa alegeri, testand azi 90,000 USD, dupa un salt de 12% in ultimele 24 de ore. Am vazut ieri aprecieri uriase pentru cele mai titrate companii din sfera crypto, inclusiv +26% pentru MicroStrategy si +30% pentru MARA Holdings. Sarind cu 20%, actiunile Coinbase Global au reusit sa inchida prima zi a saptamanii deasupra pragului de 300 USD in premiera dupa 2021, insa raman cu circa 6% sub ultimul maxim record vazut in acel an.

Tesla: Actiunile au saltat ieri cu 9%, dupa ce se apreciasera cu 30% saptamana trecuta, dar nu-s inca la un nou record. Victoria lui Donald Trump ar putea avantaja SpaceX, care-a beneficiat de contracte guvernamentale de peste 19 mld. USD din 2008 incoace. In plus, exista 19 investigatii federale si procese in desfasurare care implica Tesla, SpaceX si X. Tesla valoreaza acum mai mult decat cei mai mari 30 de producatori auto globali luati impreuna (cu exceptia celor chinezi).

S&P 500: A inchis ieri la peste 6,000 de puncte, ceva nemaivazut pana acum. Dow Jones a reusit o performanta identica vizavi de pragul de 44,000 de puncte. Trump e cel mai pro-bursa presedinte din istoria noastra, crede Jeremy Siegel, unul dintre cei mai faimosi economisti americani. Russell 2000, indicele companiilor mai mici, dar extrem de ciclice si sensibile la starea economiei locale, a avansat cu circa 1% si se apropie de ultimul maxim istoric vazut in toamna lui 2021.

Rezultate: Va fi o saptamana plina, inclusiv pentru nume despre care-am tot scris in TradeTalk. Azi raporteaza MARA Holdings si Spotify, iar maine vin cifrele trimestriale de la Cisco Systems. Joi va fi randul celor de la Oklo si JD.com, iar vedeta zilei de vineri e Alibaba. Au raportat deja 91% din companiile incluse in S&P 500, 75% din ele indicand profituri peste asteptari. S&P 500 e cotat acum la 22x profiturile nete asteptate in urmatoarele 12 luni, cea mai ridicata valoare din ultimii 3 ani si deasupra mediilor ultimilor 5, 10, 15, 20 si 25 de ani. 

STIAI CA?[edit | ]

Dupa primele 9 luni, OMV Petrom a realizat 75% din profitul net bugetat pentru intregul an. La Transelectrica si Transgaz, procentele depasisera deja 100% dupa primele 6 luni.