Agricover deschide balul IPO-urilor de la BVB - 04 mai 2023

Oferta publica initiala de vanzare de actiuni emise de Agricover Holding S.A. va debuta astazi la BVB. Obiectul ofertei consta in maximum 833,333,333 actiuni, din care 277,777,778 sunt actiuni nou emise, iar restul de 555,555,555 sunt actiuni existente oferite spre vanzare de cei doi actionari. Pretul de subscriere pentru transa investitorilor de retail este de 0.5 RON/actiune, iar volumul minim al unei subscrieri este de 1,000 de actiuni. Oferta se va desfasura in perioada 04.05.2023-16.05.2023 (inclusiv). In 2022, compania a obtinut un profit aferent perioadei de raportare in valoare de 90.2 mil. RON (+12.5% vs. 2021), venituri din vanzari in valoare de 2.55 mld. RON (+50% vs. 2021) si venituri din dobanzi in suma de 306 mil. RON (+85% vs. 2021). (Sursa: site Agricover)

Somajul – in scadere fata de luna precedentaModificare

Conform datelor INS, rata somajului ajustata sezonier a fost de 5.4% in martie 2023, in scadere cu 0.1% fata de luna precedenta, rata somajului in randul barbatilor depasind-o pe cea inregistrata in randul femeilor. Rata somajului in randul tinerilor se mentine la un niviel ridicat (22.2%), iar pentru persoanele adulte, ce reprezinta 76.7% din numarul total al somerilor, rata somajului a fost estimata la 4.4%. (Sursa: INS)

Producem tot mai scumpModificare

Preturile productiei industriale au crescut cu 13.6% in martie 2023 vs martie 2022, pe fondul majorarii tarifelor, atat pe piata interna (+17.4%) cat si pe piata externa (+4.7%). Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in industria energetica (+20% vs martie 2022), urmata de cea a bunurilor de uz curent (+16.6% vs martie 2022). In ceea ce priveste evolutia pe sectiuni, primul loc este ocupat de productia si furnizarea de energie electrica, termica, gaze si apa calda, pentru care preturile s-au majorat cu 36% fata de aceeasi perioada a anului trecut, urmata de industria alimentara, cu un avans de 18.6% de la an la an si fabricarea bauturilor, care a marcat o crestere de 18.7%. (Sursa: INS)

Fed majoreaza dobanda cheie cu 25 puncte de bazaModificare

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat ratele de dobanda cu 25 puncte de baza pana in intervalul 5%-5.25%. Decizia a fost conforma cu asteptarile pietei. Fed a semnalat o potentiala sistare a ciclului de cresteri a ratei de dobanda. Concret, acest semnal a fost transmis atunci cand membrii FOMC au omis din declaratia de dupa sedinta de politica monetara o remarca privind oportunitatea unor masuri suplimentare pentru a scadea inflatia la targetul de 2%. Cu toate ca majorarea ratei de dobanda a fost de 500 puncte de baza, in ultimele 14 luni, piata muncii este chiar mai robusta decat in luna martie 2022. Per ansamblu, insa, economia SUA da semne de slabiciune, cresterea anualizata a economiei americane fiind de doar 1.1%, in T1 2023. (Sursa: CNBC)

OMV PETROM S.A. (SNP)Modificare

In cursul zilei de ieri, Camera Deputatilor a adoptat noua forma a taxei de solidaritate, dupa ce, in ziua anterioara, anumite amendamente au fost trecute prin Senat. Astfel, noile prevederi elimina procentul de 60% aplicat diferentei dintre profitul de anul trecut si cel obtinut in perioada 2018-2021 si introduce o taxa aplicata la cantitatea de titei rafinat, care se ridica la 350 RON/t. OMV Petrom ar urma sa plateasca o taxa de 1.47 mld. RON pentru o cantitate de petrol rafinata de cca. 4.2 mil. tone. (Sursa: Economica.net)

Fondul Proprietatea (FP)Modificare

Compania de stat, Hidroelectrica, in cadrul careia Fondul Proprietatea detine 20% din capitalul social, va distribui 90% din profitul net obtinut in 2022 sub forma de dividende. In acest sens, 3.9 mld. RON vor merge catre cei doi actionari, statul roman si Fondul Proprietatea, urmand ca cea din urma sa primeasca aproximativ 781 mil. RON. Pe langa aceasta masura, compania va distribui, suplimentar, 435 mil. RON din rezultatul reportat. (Sursa: ZF)

HOLDINGROCK1 (ROC1)Modificare

Bico Industries (Bico), o societate controlata in proportie de 70% de Roca Industry, a semnat contractul de vanzare-cumparare pentru achizitia in integralitate a Iranga Technologijos, o societate lituaniana producatoare de materiale textile tehnice. Valoarea tranzactiei se ridica la 3.2 mil. EUR, fiind formata din suma de 1.6 mil. EUR, platita pentru achizitia partilor sociale. Cealalta jumatate a sumei totale este alocata pentru achizitia unei linii de productie. In august 2022, Roca Industry anunta piata despre stadiul avansat al negocierilor pentru preluarea Iranga. (Sursa: BVB)

COMALIM SA ARAD (MALI)Modificare

In data de 3 mai, Comalim a semnat un contract de vanzare-cumparare privind un imobil amplasat in Oradea, aprobat spre vanzare prin hotararea AGEA nr.5/19.02.2015. Pretul tranzactiei a fost de 200,000 EUR. Recent, actionarii Comalim au hotarat, la AGOA din 26 aprilie 2023, repartizarea unui dividend de 9.68 RON/actiune, cu un randament de 38.72% raportat la pretul de inchidere de ieri. Dividendul va fi platit in data de 5 iulie 2023, avand data de inregistrare 22 iunie 2023 (data ex-dividend: 21 iunie 2023). (Sursa: BVB)

Ford Motor Company (US.F)Modificare

Producatorul auto american, Ford, a raportat un profit net de 1.8 mld. USD in primul trimestru din 2023, dupa pierderea inregistrata in anul precedent. Conform raportului companiei, redresarea puternica a productiei de camionete din seria F si cererea consumatorilor pentru modelele de tip premium au contribuit la rezultatele pozitive inregistrate. Veniturile totale au crescut cu 20% in T1 2023 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Pe de alta parte, compania a raportat o pierdere pe segmentul de autovehicule electrice (EV), in valoare de 722 mil. USD, directorii precizand ca pierderile vor continua pana cand segmentul va atinge un volum al productiei pentru care sa fie posibile economii de scara. In urma publicarii rezultatelor, actiunile companiei s-au contractat cu 1%. (Sursa: WSJ)

BNP Paribas SA (FR.BNP)Modificare

Vanzarile bancii BNP Paribas, din primul trimestru al anului 2023, au depasit asteptarile pietei, pe fondul performantei peste cea a competitorilor in activitatea de tranzactionare, beneficiind totodata si de cresterea dobanzilor de pe piata. Astfel, vanzarile au crescut cu 1.4% vs T1 2022, pana la 12.03 mld. EUR, fiind sustinute atat de activitatea de investment banking cat si de cea comerciala. Profitul net al bancii, in T1 2023, aproape s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului precedent, in linie cu asteptarile analistilor, datorita castigurilor obtinute din vanzarea diviziei de retail din SUA. Acest lucru a permis bancii sa isi consolideze rezervele de capital si lichiditati, intr-un moment in care sectorul bancar este afectat de turbulente. Veniturile inregistrate de companie au depasit previziunile companiei cu peste 2%, in conditiile cresterii veniturilor din dobanzi pe piata franceza de retail. (Sursa: Reuters)

STELLANTIS NV (FR.STLAP)Modificare

Stellantis, al treilea mare producator auto din lume dupa vanzari, a raportat, pe data de 3 mai, ca vanzarile sale au crescut cu 14% in primul trimestru, sustinute de o imbunatatire a ofertei de semiconductori si de majorarile de pret aplicate. In primul trimestru, veniturile nete ale companiei au crescut la 47.2 mld. EUR, depasind asteptarile analistilor, care se asteptau la 45.5 mld. EUR, in timp ce livrarile consolidate au crescut cu 7%, la aproximativ 1.48 milioane de unitati. (Sursa: Reuters)

Eli Lilly and Company (US.LLY)Modificare

Conform primelor studii clinice, tratamentul Donanemab, dezvoltat de compania Eli Lilly, a incetinit, in mod semnificativ, progresia bolii Alzheimer. In acest sens, pacientii care au primit perfuzii lunare de anticorpi, timp de 18 luni, au inregistrat un declin cu 35% mai lent al memoriei, gandirii si capacitatii de a-si desfasura activitatile zilnice, comparativ cu persoanele care nu au primit acest tratament. (Sursa: CNBC)