Amazon chiar e Prime - Trade Talk 04 august 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Anul trecut, fix pe vremea asta, despicam cifrele acelorasi doi jucatori supremi in tehnologie. Scriam atunci in intro una dintre moralele serialului sud-coreean ajuns viral pe Netflix: la un moment dat, protagonistul sfideaza asteptarile si supravietuieste deoarece alege sa joace ultimul.

Asa a fost cu un an in urma, la fel s-a intamplat aseara. De data asta, ii luam pe protagonisti in ordine alfabetica... si-n cea in care-au curs cele mai mari surprize.1. Amazon

Andy Jassy si compania au socat aseara, aratand unei lumi intregi ce obtii daca esti serios in privinta reducerii costurilor: la 0.65 USD pe actiune, profitul net inregistrat trimestrul trecut a fost aproape dublu celui asteptat de analisti (si s-a comparat cu o pierdere neta de 0.20 USD pe actiune anul trecut). Ultima oara cand Amazon a reusit asa ceva s-a intamplat in februarie 2021, prilej folosit atunci de Jeff Bezos pentru a-si anunta retragerea din postura de CEO.

Vanzarile nete totale s-au ridicat la peste 134 mld. USD, notand o crestere anuala de 11%, mai buna chiar decat cea mai optimista estimare furnizata de companie la final de aprilie. N-a existat aproape nicio discrepanta intre dinamica vanzarilor reusite in America de Nord si cele internationale. Pentru trimestrul curent, Amazon anticipeaza o accelerare a cresterii veniturilor, de pana la 13%. Monetizarea business-ului central a functionat din plin: vanzarile de bunuri in America de Nord au adus un profit de 3.21 mld. USD, marcand o diferenta enorma fata de aceeasi perioada din 2022, cand compania a pierdut 627 mil. USD. Per total, in perioada celor 12 luni incheiata la final de iunie, fluxul de numerar din operatiuni a urcat cu 74%. A fost un trimestru magnific si pentru segmentul de publicitate: aici, incasarile au depasit in premiera pragul de 10 mld. USD, pe seama unui salt de 22%... in termeni absoluti, cifra nu doar ca a batut previziunile analistilor, dar inseamna cam 1/3 din banii facuti cu totul de Meta Platforms in aceeasi perioada de raportare. Amazon a ajuns sa acopere circa 7% din piata globala de publicitate digitala, inca in urma Alphabet (28%) si Meta Platforms (20%).

Eficientizarea afacerii in ansamblu pare sa fi redus la timp dependenta companiei de AWS: aici, cresterea vanzarilor a decelerat (din nou), iar marja diviziei a scazut la putin peste 24%, cu vreo cinci puncte procentuale sub cea obtinuta anul trecut. E remarcabil sa cresti si-acum cu procente formate din doua cifre, inseamna ca atragem o multime de clienti, a impachetat Jassy situatia in intalnirea cu analistii. 70% din profitul operational al Amazon (care, apropo, a fost de peste 2x mai mare fata de trimestrul similar din 2022) inca vine de la AWS, adica 5.4 mld. USD.

2. Apple

Incasarile totale au picat trimestrul trecut, insa nu asa sever cum se-asteptau analistii. Doar 1% a fost procentul de scadere, Apple reusind sa faca peste 81 mld. USD intr-o perioada traditional slaba in propriul calendar de vanzari.

Rubrica iPhone, care aduce jumatate din totalul incasarilor (vs circa 2/3 in 2016), a fost minus 1%.... China reusind sa umple partea plina a paharului, caci piata americana e dura in momentul asta, ne-a zis Tim Cook aseara. Segmentele Mac si iPad au mers in marsarier cu 7%, respectiv 20%. Chiar si categoria denumita mult prea generic "alte produse", care include AirPods si Apple Watch, a crescut cu numai 2%. In schimb, serviciile (inclusiv business-ul incipient de publicitate) au stralucit din nou, incasarile acestei divizii fiind mai mari cu 8% si generand peste 21 mld. USD. Cifra inseamna deocamdata numai 1/4 din totalul vanzarilor, dar e mai putin volatila sezonier decat ce extrage compania pe segmentele de produse. Mai mult, marja bruta depaseste 70% aici, dubla celei inregistrate din hardware. Apple are o baza activa de 2 miliarde de device-uri... si peste 1 miliard de subscriptii, de-aproape 2x mai multe decat in urma cu trei ani. La aproape 20 mld. USD (si 1.26 USD pe actiune), profitul net a batut asteptarile analistilor... aducand companiei o marja bruta de 44.5%, in usoara crestere fata de trimestrul precedent. Apple a incheiat perioada de raportare cu peste 166 mld. USD in cash. Apple n-a stat nici de data asta la discutii despre... AI. Bun, ne-am fi speriat daca ar fi facut-o. Marques Brownlee explica de ce mai bine decat am face-o noi.

Apple se abtine de la previziuni financiare inca din anul pandemic 2020... dar CFO-ul Luca Maestri a sugerat aseara ca veniturile totale ar putea scadea cu acelasi procent de 1% in trimestrul curent (ar fi al patrulea declin consecutiv). Totusi, vanzarile iPhone ar putea surprinde favorabil (sa fie iPhone 15 deja pe rafturi pana la final de septembrie?), iar serviciile sunt vazute accelerandu-si cresterea.

Pe bursa americana, Apple e plus 48% pana acum in acest an. Ca perspectiva: in punctul asta, calendaristic vorbind, actiunile erau mai sus cu doar 6% anul trecut, cu 11% in 2021... si cu (acelasi procent de) 48% in 2020, cand au incheiat anul cu un avans de 81%.

Pana la Nvidia, care vine cu cifre pe 23 august, tragem partial linie pentru Big Tech... care-i concluzia? In ciuda unui mediu economic departe de-a fi perfect, rezultatele au fost bunicele spre excelente in business-urile centrale ale companiilor. Am avut parte de cateva surprize notabile... precum primul profit net trimestrial la Intel, dupa o lunga perioada de asteptare, si primul rezultat operational cu plus in fata din istorie la Uber. Euforia in privinta AI s-a mai domolit, caci cresterea exagerata a cheltuielilor in aria asta ar pune in pericol profiturile abia (si cu greu) obtinute. Apropo de Uber, cine si-ar fi imaginat ca profitabilitatea va deveni realitate aici la cele mai mari dobanzi in America din ultimii 22 de ani?

TOP TRENDING[edit | ]

TradeVille: Pana acum, e cel mai bun an pentru bursele globale din 2009 incoace... iar piata noastra, cu tot cu dividende, a sarit 17%. Fii noul broker de succes la TradeVille: CLICK AICI si afla detaliile.

BVB: In primul semestru, Bursa de Valori Bucuresti si-a diminuat cu 16% veniturile operationale consolidate (vs aceeasi perioada din 2022), profitul net al grupului scazand cu 62%. MedLife va face o majorare de capital in valoare de circa 100 mil. RON, compania urmand sa emita trei actiuni gratuite la fiecare detinuta. Potrivit One United Properties, masurile propuse in forma curenta de guvern ar putea reduce numarul si valoarea totala a tranzactiilor imobiliare. Operatorii portuari si companiile de transport cu activitate la Marea Neagra si pe Dunare, precum Transport Trade Services, Comvex Constanta, Romnav Braila si Socep, inregistreaza aprecieri bursiere de la 56% la 267% in acest an.

SUA: In iulie, piata muncii a adaugat 187,000 de angajati, sub asteptarile economistilor, comparativ cu 185,000 in luna precedenta (cifra care-a fost revizuita in scadere). Totusi, rata somajului a picat la 3.5% (comparativ cu 3.6% in luna precedenta), la o rata a participarii care s-a mentinut 62.6% (cea mai mare valoare dupa martie 2020). Si cresterea anuala a salariilor a ramas aceeasi, 4.4%, situandu-se peste asteptari.

Petrol: Rusia va limita si ea livrarile... exporturile vor fi taiate cu 300,000 de barili pe zi in septembrie, pe langa cei 500,000 de barili pe zi care-au disparut din martie incoace. Arabia Saudita anuntase ieri ca va continua sa-si reduca si in septembrie propria productie de petrol cu 1 milion de barili pe zi. Cotatiile petrolului Brent sunt mai sus cu peste 14 USD pe baril comparativ cu finalul lunii iunie... si ar putea incheia azi a 6-a saptamana consecutiva pe plus. Afacerile sectorului raman puternice chiar si-n partea de rafinare... pe bursa americana, Marathon Petroleum si Phillips 66 au indicat rezultate trimestriale peste asteptari si distributii generoase pentru actionari.

STIAI CA?[edit | ]

Apple inseamna 47% din portofoliul de actiuni al Berkshire Hathaway, administrat de Warren Buffett... adica peste 175 mld. USD.