Aquila seteaza ora corecta la BVB - Trade Talk 10 mai 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Aniversarea Zilei Europei de ieri ne-a aratat cam pe unde ne aflam in domeniile cele mai relevante. Cum era de asteptat, cand vine vorba de educatie sau autostrazi nu suntem in top, dar viteza internetului autohton ne lasa macar sa vizualizam extrem de repede cum ar trebui sa arate lucrurile si la noi. Cu doar 2 luni inaintea inceperii Turului Frantei, o companie autohtona incepe sa se detaseze fata de pluton dupa ultimele rezultate financiare si ne arata ca Romania poate fi in top si cand vine vorba despre piata de capital. Intr-o perioada plina de incertitudine macroeconomica, Aquila s-a ridicat peste asteptarile pietei si saltul de aproape 5% in primele minute ale tranzactionarii de ieri de la BVB ne arata ca ii sta bine in tricoul galben alocat liderilor din ciclism. Pastrand proportiile, dupa ce Apple a reusit sa resusciteze piata joi seara, acum a venit randul Aquila de a seta trendul la BVB in plin sezon de raportari. Pastrand comparatia, la fel cum Apple a surprins placut cu vanzarile de iPhone, si Aquila a inregistrat o crestere spectaculoasa a celui mai important segment, si anume distributia. Am putea spune ca, Aquila a reactionat la momentul oportun, exact atunci cand lumea sta cu ochii pe IPO-ul Agricover, cel mai mare de la listarea companiei cu sediul in Ploiesti. Dam drumul in boxe la hitul 'Follow the leader' al celor de la Soca Boys si ne uitam un pic si pe cifre .

Liderul pietei de servicii integrate de distributie si logistica a bunurilor de larg consum din Romania si Republica Moldova a inregistrat venituri de 562 mil. RON, o suma cu 20% mai mare fata de cea inregistrata in acelasi trimestru din 2022. Totodata, profitul companiei a facut un salt cu 122% fiind impactat pozitiv de rezultatele exceptionale inregistrate de divizia de distributie. Majorarea cu 21% a veniturilor din acest segment a fost datorata cresterii organice in toate cele 3 canale de vanzare: traditional (+37%), HoReCa (+31%) si benzinarii si magazine de proximitate (+23%). E important de mentionat si faptul ca veniturile din brandurile proprii ale companiei, Gradena si La Masa, au crescut cu 45% in acest trimestru ajungand la borna de 18.7 mil. RON. In paralel cu distributia, si celelalte doua segmente, logistica si transport au inregistrat cresteri de 13%, respectiv 8%. Cireasa de pe tort poate fi considerata cresterea cu 48% a EBITDA comparativ cu trimestrul din 2022. Se pare ca, Aquila se apropie cu pasi mari de indeplinirea obiectivului de a dubla aceast parametru financiar pana in 2026 comparativ cu valoarea din 2021. Pentru acest target, compania are in plan si un proiect de M&A, pe langa cresterea organica, despre care speram sa aflam mai multe detalii in curand.

Luam o pauza de la cifre, si ne delectam cu o ciocolata Kinder sau cu o bomboana Raffaelo, in functie de preferinta fiecaruia si ne uitam un pic si peste evolutia pretului actiunii. Pastrand din nou comparatia cu Apple pe care ne-am permis-o in introducere, Aquila, care si-a reocupat pozitia de lider in clasamentul randamentelor de la BVB din acest an (+32%), are un pret care este in continuare sub cel din momentul IPO-ului (-20%), spre deosebire de compania din Cupertino care se apropie de un nou all time high. Luand in calcul inceputul promitator de an, atat din prisma rezultatelor financiare, cat si din punct de vedere al evolutiei pretului actiunii, am putea spune ca, galbenul de pe camioanele companiei pe care le putem intalni prin toata tara, se potriveste de minune cu tricoul purtat de liderii din Turul Frantei. Iar, pentru a multumi si investitorii care se uita la randamentul dividendului, compania a marit rata de distribuire de la 40% la aproximativ 57%, rezultand intr-un randament anual de 5.6% raportat la pretul de inchidere de ieri. Va invitam si pe canalul nostru de Youtube, unde il vom avea invitat vineri, pe Jean Dumitrescu, director relatii cu investitorii, pentru a discuta despre perspectivele companiei pentru acest an. 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

No air: Pretul actiunii companiei Airbnb a scazut cu peste 12% in sedinta de afterhours de pe Wall Street dupa publicarea ultimelor rezultate financiare. Compania a anuntat ca numarul de nopti rezervate a atins un nivel record in primul trimestru ceea ce a contribuit la primul inceput de an profitabil din istoria platformei de rezervari. Pentru trimestrul incheiat, Airbnb a raportat un venit net de 117 mil. USD, echivalentul a 0.18 USD/actiune, comparativ cu pierderea de 19 mil. USD din T1 2022. Insa, previziunile pentru trimestrul urmator sunt ceva mai rezervate daca ne permiteti expresia, dat fiind faptul ca, in T2 2022 s-a inregistrat o crestere exponentiala a cererii de calatorii pe masura ce temerile legate de Covid19 s-au diminuat.

Sky is the limit: Ryanair a anuntat intentia de a achizitiona 150 de avioane Boeing 737 Max 10, cu optiuni pentru a adauga inca 150, dupa ce un conflict legat de pret a oprit negocierile in 2021. Aceasta este cea mai mare comanda a transportatorului low-cost si va inlocui avioanele invechite din flota Ryanair, cu livrari estimate intre 2027 si 2033. Comanda ar putea ajuta compania sa transporte peste 300 de mil. de pasageri pe an pana in 2034 si sa creeze 10,000 de locuri de munca. Aceasta stire a saltat pretul actiunii Boeing cu 2% in sesiunea de marti. Boeing a incheiat acorduri pentru vanzarea a sute de avioane catre clienti precum Air India, Saudia si United Airlines in ultimele luni. Urmatoarea provocare pentru Boeing este cresterea productiei de avioane 737 Max, cu planuri de a deschide o a patra linie de productie si a creste ratele de productie la 50 pe luna in 2026.

Under Water: Actiunile Under Armour au inregistrat o scadere in sedinta de ieri de 6%, desi compania a depasit asteptarile trimestriale ale Wall Street pentru ultima raportare. Scaderea se datoreaza, in parte, reducerii preturilor pentru a stimula vanzarea, afectand astfel, marja bruta. Rezultatele prezentate ieri ar putea indica probleme pentru retailerii care urmeaza sa prezinte ultimele date financiare. Walmart, Best Buy, Target si Macy's ne vor arata in curand starea consumatorilor si puterea de cumparare care dicteaza in mare parte, politica de discount.

Avantaj Tesla: Morgan Stanley a analizat efectele Inflation Reduction Act asupra sectorului EV si a concluzionat ca Tesla ar putea avea un avantaj semnificativ fata de concurenta datorita modelului sau de afaceri integrat vertical, a inovatiei tehnologice si a expertizei de productie. Adam Jones considera ca avantajul pentru Tesla este atat de mare si este totodata, trecut cu vederea in actualul pret al actiunilor. Pe cand Ford si General Motors vor trebui sa isi imparta 50-50 creditul fiscal cu partenerii lor, Tesla ar urma sa pastreze 75% din totalul veniturilor in timp ce Panasonic va retine doar 25%. Acest lucru ar putea duce la un ecart si mai mare in ceea ce priveste cota de piata intre Tesla, General Motors si Ford.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Agricover: Continua subscrierile pentru primul mare IPO de la BVB din 2023. Anul acesta au avut loc 22 de listari in Europa Centrala si de Est, in valoare totala de aproximativ 100 mil. EUR. Tranzactia potentiala de 80 mil. EUR a Agricover ar reprezenta cea mai mare oferta de listare a unei companii pe o bursa din regiune dupa izbucnirea razboiului din Ucraina, din februarie 2022. Oferta de la Bucuresti, inceputa pe 4 mai se va incheia saptamana viitoare, pe 16 mai. Pentru toate detaliile necesare, puteti accesa acest link. 

STIAI CA?[edit | ]

Aquila se apropie de randamentul Apple din acest an. Compania din Cupertino a inregistrat o crestere de aproximativ 37% fata de inceputul anului, pe cand compania locala se mandreste cu o apreciere de 34%. Daca luam in calcul si dividendele, am putea spune ca suntem in top si in acest capitol .

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.

S.S.I.F. Tradeville S.A., o alta entitate afiliata sau o persoana relevanta care a participat la elaborarea comunicarii a fost afiliata, este sau a fost parte a unui acord privind furnizarea de servicii de investitii financiare catre emitentul relevant pentru comunicarea de informatii cu privire la instrumente financiare, acord care a fost in vigoare sau a produs efecte in ultimele 12 luni.

S.S.I.F. Tradeville S.A., o alta entitate afiliata sau o persoana relevanta care a participat la elaborarea comunicarii este parte a unui acord cu emitentul relevant pentru comunicarea de informatii cu privire la instrumente financiare, privind elaborarea acestei comunicari.