August promotional pe Wall Street - Trade Talk 05 august 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

N-am frica de inaltimi, ci de gravitatie. Rostita in urma cu zece ani, afirmatia ii apartine astronautului american Reid Wiseman. Insa putea fi la fel de bine Warren Buffett, in oricare dintre saptamanile recente.

Aveam alt subiect pregatit pentru azi. Dar ce sa-i faci, cand te trezesti cu mai multi elefanti napustindu-se in camera? 

1. Tornada

Vuietul a inceput cu-adevarat vineri. La minimele zilei, indicele DJIA era mai jos cu-aproape 1,000 de puncte.

La un moment dat, VIX, cea mai populara masura a volatilitatii, sarea cu 60%. Intel a plonjat cu pana la 30%, suferind cel mai sever declin din 1982 incoace, dupa ce compania a anuntat ca suspenda dividendul. Nu stim ce-i mai teribil: picajul de vineri sau faptul ca Intel inca platea dividend.

Ceea ce vineri arata precum un val nefiresc de inalt s-a transformat rapid intr-un tsunami. Azi-noapte, cotatiile futures indicau minus 6% pentru indicele Nasdaq 100.

In Japonia, indicele Nikkei 225 pierdea 13% azi-dimineata, mai mult decat in crahul din octombrie 1987. In Coreea de Sud, sedinta bursiera a fost suspendata pentru vreo jumatate de ora. Taiex, referinta bursei din Taiwan, a lasat in urma 8% in cea mai nefasta sesiune din istorie. TSMC s-a scufundat si ea cu-aproape 10%. Bitcoin s-a ieftinit instant cu 14%. Circa 270 mld. USD au sarit pe fereastra din valoarea intregii piete crypto globale. Marathon Digital Holdings, cel mai important miner BTC nord-american, pierdea azi 1/5 din capitalizare in pre-deschidere.

Azi pe la pranz, VIX era plus 48%, tasnind la valori echivalente celei mai furioase volatilitati  din iunie 2020 incoace. In pre-deschidere, Nvidia arata minus 10%, iar Apple, minus 6%. Vineri, aurul a fost unul dintre putinii castigatori ai concursului de imprejurari, azi e pe minus si el, semn ca situatia-i atat de serioasa incat nimeni nu se mai gandeste la realocari oportuniste.

2. Avertismentele

Cum de-am ajuns in punctul asta? Sunt vanzari irationale, executate in panica, ori fundamentele economiei americane s-au deteriorat atat de dramatic in numai cateva zile?

Hai sa incepem cu fundamentele. Ce-i drept, valoarea celei mai recente estimari ISM pentru sectorul industrial a aratat cumplit. Publicate vineri, datele guvernamentale privind piata muncii n-au fost nici ele cu mult mai grozave: doar 114,000 de angajari in iulie, de-aproape 2x mai putine decat media ultimelor 12 luni, si o rata a somajului care nu vrea sa revina sub 4%. De la zero sanse pentru o recesiune am ajuns in cateva zile la probabilitati astronomice: 25%, mai precis, vad acum analistii Goldman Sachs. Alti reprezentanti ai aceleiasi bresle supra-liciteaza, calculand o sansa de 56% ca economia americana sa mearga in revers pe parcursul urmatorului an. Iar acestia din urma sunt angajatii unei subsidiare a bancii centrale! Jay Powell ne-a zis raspicat miercuri seara: Fed-ul n-a discutat scenariul unei taieri supra-dimensionate, de 50 bps, a dobanzii de referinta. La doar cateva zile distanta, piata forteaza mana institutiei. Nemaivorbind c-au ramas vreo sase saptamani lungi pana la urmatorul anunt programat de politica monetara.

Ce-a aprins flama? In restrospectiva, rotatia recenta dinspre monstrii sacri ai bursei americane catre companii cu capitalizare (ceva mai) mica a agitat mai degraba spiritele in loc sa le calmeze. Problema cu banii care ies brusc din nume precum Apple sau Amazon e ca aproape toata lumea are fix acele simboluri in portofolii. Ascensiunea lui Kamala Harris in cateva state potential decisive in alegerile din noiembrie a incurcat si ea multe socoteli. Iar aprecierea fulminanta a yenului japonez a pus gaz pe foc la celalalt capat al lumii.

3. Nume de cod: Buffett

Weekend-ul avea sa amplifice problema: o lume intreaga a aflat ca Warren Buffett si-a vandut 1/2 din detinerea uriasa pe care Berkshire Hathaway o avea la Apple.

S-au nimerit sa fie circa 390 de milioane de actiuni Apple vandute intr-un singur trimestru, cel incheiat la final de iunie, pentru aproximativ 84 mld. USD. Si mai interesant e cand au fost date: intr-o perioada in care Apple s-a apreciat de la 170 USD pe actiune la 210 USD pe actiune, cu tot cu avansul substantial de dupa WWDC24. La final de iunie, totusi, Apple continua sa fie detinerea #1 la Berkshire, adica 29% din valoarea intregului portofoliu. Asteriscul e ca n-avem idee daca nu cumva Berkshire a continuat sa vanda si pe parcursul trimestrului curent. Si a doua cea mai mare participatie din portofoliul Berkshire a fost diminuata, chiar daca nu la fel de dramatic: in numai 12 zile consecutive, la sfarsitul lunii trecute, au fost azvarlite actiuni Bank of America in valoare de-aproape 4 mld. USD. Din octombrie anul trecut pana la momentul vanzarii, capitalizarea bancii crescuse cu 75%. Daca Buffett s-a gandit ca Apple e dintr-odata (prea) scumpa, judecata asta pare sa se fi extins si asupra propriului loc de munca: la Berkshire, rascumpararile de actiuni proprii au totalizat doar 345 de milioane de actiuni, cea mai redusa cantitate de cand grupul si-a schimbat politica de buybacks in 2018. La finalul celui de-al doilea trimestru, lichiditatile conglomeratului de investitii au sarit cu 88 mld. USD, la valoarea record de 277 mld. USD.

Dar sa punem lucrurile in perspectiva: in 1998, Buffett a lichidat tot ce-avea in McDonald's, de-atunci incoace actiunile companiei au urcat cu 1,413%, peste randamentul oferit de insasi Berkshire Hathaway. Delta Air Lines a disparut din portofoliu in martie 2020, dupa aceea valoarea transportatorului aproape ca s-a dublat. Iar dupa ce detinerea in Costco a fost eliminata complet in vara lui 2020, actiunile retailerului s-au triplat. 

TOP TRENDING[edit | ]

Corectie: Indicele principal BET pierdea peste 3% in dupa-amiaza asta, dupa ce transase ziua de vineri la mai putin de 2% sub ultimul maxim istoric atins pe 18 iulie, pe o lichiditate dubla fata de cea din sedinta precedenta. Cel mai sever picau azi MedLife (-6.7%), TeraPlast (-6.3%) si Transelectrica (-6%), in timp ce Hidroelectrica era minus putin peste 1%. Din BET saptamana asta raporteaza doar Bursa de Valori Bucuresti, joi, pe 8 august. La final de iunie, fondurile de pensii private obligatorii Pilon II aveau active in valoare de circa 143 mld. RON, cu 30% mai mari fata de acelasi moment din 2023. Titlurile de stat inregistrau cea mai ridicata pondere in total, de-aproape 64%, urmate de actiuni (36%) si obligatiuni corporative (4%).

Debut: Actiunile JT Grup Oil intra maine la tranzactionare pe piata AeRO, marcand a patra listare cu actiuni din 2024 pe bursa noastra. Activa pe piata locala a distributiei de carburanti, compania estimeaza pentru acest an o crestere de 48% a afacerilor si dublarea profitului net (vs anul precedent). JT Grup Oil dezvolta in portul Constanta cel mai nou terminal privat de produse petroliere lichide din Romania, cu o capacitate de peste 31,500 de tone, conectat pe cale ferata si rutiera la infrastructura portuara si nationala.

Energie: OMV Petrom va distribui din 3 septembrie dividende speciale actionarilor inregistrati la data de inregistrare 12 august. Electrica a atras noi finantari nerambursabile in valoare de 200 mil. EUR prin Fondul de Modernizare, acoperind 80% din cheltuielile eligibile pentru sapte noi proiecte de investitii in reteaua de distributie a energie electrice. Debitul Dunarii la intrarea in tara e pe cale sa coboare la 1/2 din media multi-anuala a lunii august, potrivit specialistilor de la Apele Romane. In primul trimestru, Romania a asigurat aproape 30% din productia de gaze naturale a Uniunii Europene.

Imobiliare: One United Properties a obtinut autorizatia de construire pentru ONE Technology District, proiect care va gazdui cel mai mare centru R&D in aria cipurilor din sud-estul Europei, operat de gigantul german Infineon Technologies. Contractul de inchiriere se va derula timp de-un deceniu si jumatate, incepand cu 2026, valoarea totala ridicandu-se la 57 mil. EUR (fara TVA). ONE Technology District e prima dezvoltare de acest tip post-pandemie si, totodata, prima pentru care se semneaza de la inceput pentru 15 ani.

Wall Street: In sezonul curent de raportari trimestriale, azi ies la rampa Palantir Technologies si BioNTech. Maine publica Uber Technologies, Rivian Automotive, Caterpillar, Airbnb, Amgen, Fortinet, Super Micro Computer si Yum! Brands. Miercuri sosesc Disney, Robinhood Markets, Shopify, Occidental Petroleum, Warner Bros. Discovery, Lyft, Hilton Worldwide, Ralph Lauren si Beyond Meat. Joi raporteaza Eli Lilly, Vistra, Paramount Global, Plug Power, CleanSpark, Datadog, Gilead Sciences si Dropbox

STIAI CA?[edit | ]

Berkshire Hathaway a inceput sa cumpere actiuni Apple in primul trimestru din 2016. De-atunci incoace, valoarea gigantului din Cupertino a saltat cu 900%.