Aurul in vremea lui Trump - Trade Talk 26 noiembrie 2024
Pe o celebra platforma de pariuri, sansa ca aurul sa incheie anul la peste 3,000 USD pe uncie e 7%. Adica putin mai mare decat probabilitatea ca America sa confirme oficial existenta extraterestrilor.
Sunt doar 11 procente intre cotatia curenta a metalului pretios si nivelul mentionat. Si vreo cinci saptamani pline pana pe 31 decembrie. De ce s-a indepartat lumea de aur dintr-odata?
Aurul se ieftineste
Istoria e scrisa de invingatori. Pentru noua administratie Trump, alaturi de bursa americana, Bitcoin e clar invingatorul. Mai mult, din cei 535 de membri ai Congresului, aproape 300 vor fi pro-crypto. Insa dupa alegerile din 5 noiembrie, aurul a pierdut ceva sprijin si din alte directii.
Dolarul e puternic, mult prea puternic. Iar prima reactie la victoria lui Trump in piata titlurilor de stat a fost o crestere brusca a dobanzilor, cu care aurul se coreleaza invers. Revenind la bursa americana: indicele Dow Jones (simbol DE.SXRU) testeaza deja pragul de 45,000 de puncte, prima oara in istorie. Ignorate in ultimii ani, companiile cu capitalizare (ceva) mai modesta, dar puternic ancorate in economia locala, se cumpara din nou. Sunt nume exotice, in buna parte, dar indicele Russell 2000 (simbol DE.ZPRR) reprezinta o excelenta selectie a acestora.
Deficitele si datoria publica sunt firul narativ preferat in legatura cu revenirea lui Trump la Casa Alba. Dar sunt cel putin doua nominalizari in noua administratie care interfereaza cu linia consensului: Elon Musk pentru asa-numita eficienta guvernamentala si Scott Bessent la sefia Trezoreriei. Bessent vrea sa taie deficitul la 3% din PIB (de la mai bine de 6% acum), mentinand o crestere economica anuala de 3%.
Aurul pe termen (mai) lung
Toate cele de mai sus pot fi mici asteriscuri pe un grafic extins. Aurul era cotat la 450 USD pe uncie in urma cu 20 de ani. Costa acum de 5x mai mult.
iShares Physical Gold (simbol UK.SGLN), cel mai bine capitalizat ETF cu expunere pe aur listat in Europa, e +34% in acest an. In acelasi top al capitalizarii, urmatoarele doua ETF-uri accesibile investitorilor retail sunt Invesco Physical Gold (simbol IT.SGLD) si Xetra-Gold (simbol DE.4GLD). Ambele au reusit acelasi avans de 34%. In schimb, cei mai mari producatori globali afiseaza aprecieri de 10x mai mici: +3% pentru Newmont Corporation (simbol US.NEM) si -2% pentru Barrick Gold (simbol US.GOLD). Contrastul devine de-a dreptul halucinant: la finalul anilor '70, impulsionati de explozia cotatiilor aurului, producatorii de top au saltat cu pana la 935%. Iar juniorii, cu pana la 13,000%.
Vedem doar o foarte mica (si volatila) parte a istoriei la finalul acestui an. Nicicand cererea de aur n-a fost mai mare ca acum. Peste 1/5 din cifra totala vine din achizitii ale bancilor centrale, pondere dubla fata de cea inregistrata intre 2012 si 2021. Iar tentatia diversificarii rezervelor valutare creste pe zi ce trece: 34 de state ale lumii sunt in prezent tinte ale sanctiunilor internationale, adica 1/3 din populatia planetei si 22% din PIB-ul global.
TOP BVB
ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (simbol TVBETETF): Indicele principal BET a pierdut ieri 0.9%, imediat dupa anuntarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidentiale. Cele mai severe minusuri au fost la Transport Trade Services (-4.6%; simbol TTS), One United Properties (-4%; simbol ONE) si MedLife (-3.8%; simbol M). Sezonul raportarilor n-a fost asa rau, cred ca randamentul dividendelor va ramane un atu al pietei locale, afirma Horia Braun, CEO Erste Asset Management. Indicele BET e mai jos cu circa 3% in ultima luna (si cu aproape 10% fata de ultimul maxim istoric atins in iulie).
SINTEZA ORADEA (simbol STZ): Actiunile au explodat ieri cu (inca) 15%, urcand la 88% avansul reusit in ultimele 5 sedinte de tranzactionare. Producatorul de compusi chimici a primit recent o finantare nerambursabila de aproximativ 6x peste capitalizare, ca parte a unui parteneriat cu americanii de la Lockheed Martin (simbol US.LMT) prin care va construi prima fabrica din Europa (si cea mai mare din lume) de baterii de stocare pe termen lung.
TOP INTERNATIONAL
DOW JONES (simbol DE.SXRU): A castigat ieri 440 de puncte (+1%), incheind prima zi a saptamanii la un nou maxim record si apropiindu-se de 45,000 de puncte. Nvidia (simbol US.NVDA) a pierdut 4%, dar actiunile raman +175% in acest an. Urmarind segmentul companiilor cu capitalizare (ceva) mai mica, dar foarte sensibile la performanta economiei locale, indicele Russell 2000 (simbol DE.ZPRR) a reusit la randul sau sa termine sedinta de ieri la un nou record.
S&P 500 (simbol DE.SXR8): Bursa americana va fi inchisa joi, cu ocazia Thanksgiving Day. Din acelasi motiv, sedinta de vineri se va termina mai repede (la 20:00 ora Romaniei). Ultima zi de vacanta pe Wall Street din 2024 va fi 25 decembrie.
STIAI CA?[edit | ]
O uncie de aur poate cumpara acum 39 de barili de petrol, de peste 2x mai putine decat in 2020.